Connect with us

Iz Svijeta

Austin tvrdi da SAD može biti siguran samo ako je Azija sigurna

Objavljeno

-

EPA/HINA

SAD “može biti siguran samo ako je Azija sigurna”, izjavio je američki ministar obrane Lloyd Austin u subotu u Singapuru, tvrdeći da je azijsko-pacifička regija prioritet za Washington.

Lloyd Austin dao je izjavu dan nakon razgovora s kineskim ministrom obrane Dong Junom, koji je kineski glasnogovornik opisao kao pozitivan.

SAD može biti siguran samo ako je Azija sigurna i zato je dugo održavao svoju prisutnost u ovoj regiji, rekao je Austin na Shangri-La Dialogue, godišnjoj konferenciji o obrani koja traje do nedjelje i koja je posljednjih godina postala barometar kinesko-američkih odnosa.

Dodao je da unatoč sukobima u Europi i na Bliskom istoku, Indo-Pacifik ostaje prioritetno područje za SAD.

SAD nastoji ojačati svoje saveze i partnerstva u regiji, posebice s Filipinima, dok se nastoji suprotstaviti rastućoj vojnoj moći i utjecaju Kine.

Ovaj forum, na kojem sudjeluju brojni dužnosnici za obranu iz cijelog svijeta, održava se tjedan dana nakon velikih vojnih manevara pod vodstvom Kine, tijekom kojih su kineski ratni brodovi i borbeni zrakoplovi okružili Tajvan, otok nad kojim Peking polaže pravo na suverenitet.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas