Pratite nas

Najave

Bandić: Napravit ćemo najljepši trg s najvećim spomenikom Franji Tuđmanu

Objavljeno

na

Večeras je na Trgu dr. Franje Tuđmana Zagrebačka filharmonija uz nekoliko zborova izvela Carminu Buranu Carla Orffa, pred nekoliko tisuća posjetitelja. Gradonačelnik Bandić predstavio je i projekt budućeg uređenja toga trga

[ad id=”68099″]

Ovdje ćemo napraviti najljepši trg u Zagrebu s najvećim spomenikom dr. Franju Tuđmanu – najavio je večeras zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s pozornice na Trgu Franje Tuđmana, otvarajući koncert Zagrebačke filharmonije i više zborova, kao rođendanskog dara građanima uz Dan Grada Zagreba.

Bandićeva vizija, jasno, nije prošla bez burnog odobravanja ali i zviždanja negodovanja nekoliko tisuća Zagrepčana, koji su veliku zelenu površinu na Črnomercu zauzeli kako bi pratili izvedbu Carmine Burane Carla Orffa.

Većina njih tom se prilikom, zacijelo i prvi put, upoznala i s projektom uređenja ovoga trga, autora arhitekta Nenada Fabijanića, budući da im je gradonačelnik darovao sedmominutnu videoprezentaciju njegova budućeg izgleda. Bandić je građanima priznao i kako je “sretan i ponosan što ih pozdravlja uz najbolji orkestar i majstore, poput Zagrebačke filharmonije.”

Kada ovo sve vidimo, možemo reći da je Zagreb uistinu Europska prijestolnica kulture – zaključio je prvi čovjek Zagreba, “tješeći” se možda time i što grad jučer nije prošao u drugi krug kandidature hrvatskih gradova za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

A nakon što su 2013. rođendanski koncert svirali pred tada novim fontanama ispred NSK, a 2014. na Trgu kralja Tomislava, Zagrebačka filharmonija ove je godine na Trgu Franje Tuđmana imala impresivan nastup, u čemu su im odlični zvučni “saveznici” bili zborovi – Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, zbor Muzičke akademije Zagreb, Dječji operni zbor, Dječji zbor Zvjezdice i vokalne soliste Antoniju Dunjko (sopran), Dejana Maksimilijana Vrbančića (tenor) i Floriana Tavića (bariton). Svima je njima ravnao mladi dirigent Veton Marevci.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Široki Brijeg: “Stopama pobijenih” – X. SIMPOZIJ

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu u nedjelju, 28. listopada, bit će održan X. simpozij pod nazivom »Stopama pobijenih«. Osvjetljavanje je to jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo.

Priređivač simpozija je Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Program će započeti sv. misom u 11.00 koju će predvoditi don Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila. Nakon sv. mise u samostanskoj će dvorani biti održana sljedeća predavanja.

Povjesničar dr. Jure Krišto govorit će na temu »Mržnja prema vjeri u jugokomunističkoj ideologiji«. Maja Runje, profesorica i aktivistica, govorit će, pak, na temu »Jugoslavenski komunizam i hrvatska mladež«. »Lustracija prema pisanju Glasa Koncila«, tema je don Ivana Miklenića.

Dosadašnji tijek simpozija i održane radove moguće je pronaći na stranicama portala Vicepostulature pobijeni.info (Događanja + Simpoziji). Ubrzo će tu biti stavljeni i ovi najnoviji radovi.

NA ŠIROKOM BRIJEGU ODRŽAN »IX. SIMPOZIJ STOPAMA POBIJENIH«

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

Tado Jurić ‘Iseljavanje Hrvata u Njemačku: Gubimo li Hrvatsku?’

Objavljeno

na

Objavio

Predstavljanje knjige Tade Jurića “Iseljavanje Hrvata u Njemačku: Gubimo li Hrvatsku?” održat će se u utorak 23. listopada 2018. u 18 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Ilica 242 u Zagrebu.

Knjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Tihomir Cipek, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu.

U sklopu predstavljanja knjige održat će se i okrugli stol na kojem će sudjelovati:

Prof. dr. sc. Tihomir Cipek, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu
Prof. dr. sc. Anđelko Akrap, posebni savjetnik Predsjednice RH za pitanje demografije
Doc. dr. sc. Marin Strmota, Ekonomski fakultet Zagreb
Doc. dr. sc. Sanja Klempić Bogadi, Institut za migracije i narodnosti
doc. dr. sc. Tado Jurić, Hrvatsko katoličko sveučilište, autor knjige

Politički aspekti iseljavanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Njemačku

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari