Connect with us

BiH

BBC: upravo je BiH kolijevka modernog džihadističkog pokreta – Bataljon mudžahedina

Objavljeno

on

Stvaranje ‘Bataljona mudžahedina’ u središnjoj Bosni i Hercegovini 1992. godine pokazuje da je ta zemlja kolijevka modernog džihadizma, piše BBC u priči Aimena Deana koji je kao mladi dobrovoljac u BiH iz Saudijske Arabije doputovao 1994. godine.

[ad id=”68099″]

“Stvaranje tog bataljuna koji su činili uglavnom arapski dobrovoljci u središnjoj BiH bio je prekretna točka. Danas je pak dinamika drukčija te su državljani BiH ti koji putuju u arapske zemlje”, piše BBC.

“U tijeku je rat između Zapada i Islama, a upravo je BiH kolijevka modernog džihadističkog pokreta”, kaže Dean.

Uvriježeno je mišljenje kako je moderno poimanje džihada ili ‘svetog rata” stvorila borba protiv sovjetske okupacije Afganistana u ’80-ima, no Dean tvrdi kako su zapadne sile i salafisti tada bili na istoj strani dok su u BiH postali neprijatelji.

“Tijekom 1992,. kad su ih Srbi istjerali iz domova, u BiH je došlo tek nekoliko desetaka militanata pratiti svoju braću po vjeri, no ubrzo se bataljunu pridružilo još dobrovoljaca koji su još aktivnije krenuli u lov na nevjernike”, piše BBC.

Stotine mudžahedina krenulo je nakon rata iz Bosne u Čečeniju, Pakistan i Afganistan. Među njima su bila i dvojica otmičara zrakoplova iz terorističkog napada na WTC, ubojica američkog taoca Daniela Pearla i brojni drugi al-Qaedini kadrovi.

bataljon mudžahedinaViše od 300 stranaca ostalo je u grobovima u Bosni, a nekoliko desetaka Arapa oženili su se i tako ostali uzimajući bosansko državljanstvo.

“U okolici Travnika, gdje su prije rata muslimani, Hrvati i Srbi bili ravnopravni, stranci džihadisti su protjerali tisuće judi, a nad preostalima su pokušali provesti šerijatski zakon. BBC spominje i slučaj Dragana Popovića kojeg su mudžahedini oteli i odrubili mu glavu .

Prema BBC-ju, mudžahedinska brigada se do 1995. godine povećala na oko 1.500 pripadnika. Vlasti u Sarajevu pokušale su uspostaviti kontrolu nad tom jedinicom, pa su je stavili pod komandu Treće brgade Armije BiH čije je sjedište bilo u Zenici.

Zapovjednik te brigade, general Enver Hadžihasanović, koji je kasnije završio pred Haškim sudom i odležao kaznu od 3,5 godine zatvora osuđen po zapovjednoj odgovornosti zbog stradanja zarobljenika u Zenici i Bugojnu, u svome pismu vojnom vrhu BiH 1993. godine iznosi mišljenje da “iza mudžahedina stoje visokorangirani političari”.

Sudjelovali u napadima 11. rujna

Mudžahedini su svoju misiju u BiH okončali nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma i bili raspušteni 1996. godine.

“Svi smo se nadali da ćemo poginuti kao mučenici, ali nam je ta prilika oduzeta”, kazao je BBC-jev sugovornik Aimen Dean.

Mnogi njegovi suborci potom su otišli na ratišta u Čečeniju, Pakistan i Afganistan. Dio njih je sudjelovao u terorističkim napadima 11. rujna 2001. na New York i Washington.

Dio mudžahedina ostao je u BiH nastavljajući agitirati i regrutirati ljude za džihad, iako je vlast u Sarajevu donijela zakon kojim se to zabranjuje. (>>BBC)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari