Connect with us

Pregled

Bienenfeld: Sve je spremno za otvaranje Adventa Zagreb, dolaze mnogi mediji i turisti

Objavljeno

-

Foto: Hina

U Zagrebu je sve spremno za početak još jedne manifestacije Advent, koja će od 2. prosinca do 7. siječnja predstaviti mnoge kulturne, zabavne i ugostiteljske sadržaje i zbog čega će u hrvatski glavni grad doći mnogi strani mediji te domaći i strani turisti, doznaje se od direktorice TZGZ-a Martine Bienenfeld.

Službeno otvorenje Adventa Zagreb 2023 zakazano je za 2. prosinca, subotu, kao i svake godine paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića, nakon čega slijedi otvorenje adventskih lokacija.

Tome je ove godine prethodilo i zagrijavanje odnosno testno ‘uhodavanje’ ugostitelja i drugih koje je počelo u srijedu, 29. studenoga koncertom Zagrebačkih solista u Oktogonu.

Iz TZGZ-a (Turističke zajednice grada Zagreba), koja je uz Grad Zagreb i mnoge partnere organizator Adventa, ističu otvorenje Ledenog parka na Trgu kralja Tomislava (2. prosinca u 18, 30 sati), uz reviju na ledu klizačica “Zagrebačke pahuljice”, paljenje lampica i goste iznenađenja, nakon čega slijedi paljenje lampica na Zrinjevcu (oko 19,45 sati) uz glazbeni program.

Vremenske (ne)prilike neće smetati, dolaze mnogih strani mediji, turisti i gradonačelnici

S obzirom na najavu lošijeg vremena za vikend, na pitanje ovisi li što o vremenskim (ne)prilikama, direktorica TZGZ-a za Hinu kaže da to može utjecati samo na otvorenje Ledenog parka, jer se revija na ledu ne može održati po kiši, a u tom slučaju otvorenje se planira prebaciti u nedjelju u isto vrijeme.

“Tijekom Adventa u Zagrebu očekujemo brojne strane medije, pa će već na otvorenje doći iz Azerbajdžana, Francuske i Mađarske, a idućeg tjedna i iz Belgije, Češke, Nizozemske, Norveške, Švedske i Velike Britanije te drugi. Advent Zagreb ‘budi’ veliko zanimanje medija i ne postoji gotovo nijedan relevantni strani medi koji nije Advent uvrstio u popis najbolji božićnih sajmova za posjetiti ove godine. Njihove posjete i objave sigurno će pridonijeti dodatnoj promociji Zagreba, Hrvatske, ali i turističkoj posjećenosti”, naglašava direktorica TZGZ-a.

Očekuju se i mnogi građani, kao i domaći i strani turisti, koji će tijekom Adventa dobro popuniti i zagrebačke hotele i druge vrste smještaja.

Bienenfeld na otvorenje najavljuje i dolazak gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić te gradonačelnike Maribora Aleksandera Arsenoviča te Omiša Ive Tomasovića, napominjući da to posebno veseli jer su “gosti iz BiH, Slovenije i Dalmacije uvijek među najbrojnijim posjetiteljima Adventa Zagreb”.

Lokacije i ponuda s naglaskom na kulturu

Većina lokacija Adventa otvara se u subotu 2. prosinca, osim nekoliko koje kreću kasnije, poput programa “Veliki, veliki Božić” na Svačićevom trgu koji će startati 9. prosinca, “Bal na Mažurancu” od 15. prosinca, a “Ledena bajka u Ribnjaku” od 16. prosinca.

“S partnerima imamo ukupno osam dekorativnih zona (Mažuranac, Svačićev trg, HNK, Ribnjak, Mjesečev vrt, Trg bana Jelačića, Trg sv. Marka, Oktogon i Tunel Grič) te šest lokacija s ugostiteljskom ponudom (Ledeni park na Trgu kralja Tomislava, Fuliranje na Strossmayerovom trgu, Slatki Zrinjevac, Baš naš na Trgu bana Jelačića, Advent na EU trgu te Matoš i mačke u Massarykovoj ulici).

Predviđeno je i održavanje oko sto raznih koncerata, pa će tako na Adventu prvi puta nastupati australski zborovi, obilježit će se i 50 godina Dvorane Vatroslav Lisinski, bit će i koncerti na Gornjem gradu, a poseban štih dat će i koncerti s božićnih balkona, zagrebačke adventske razglednice, nastupi Zagrebačkog komornog orkestra, Zagrebačkih solista i drugi.

Od ostalih kulturnih događanja, Bienenfeld izdvaja i Advent u divljem srcu grada, Obrtnički Advent, “Najkraći dan” – ciklus kratkog filma, zatim ‘flash mob’ u tramvaju, Advent u Etnografskom muzeju i izložbu “Slatki sveci” i druga.

Osim lokacija TZGZ-a i partnera, u Advent se svojim vlastitim programima uključuju i mnogi poduzetnici, trgovci, restorani i hoteli, primjerice Esplanade i drugi.

Turistički porasti i poziv svima da dođu u Zagreb i uživaju u blagdanskoj atmosferi

Advent će kao i svake godine pridonijeti i jačanju turističkog prometa u Zagrebu, koji je do sada ove godine, odnosno do 27. studenoga, po podacima TZGZ-a, premašio isto razdoblje prošle godine za čak 21 posto s gotovo 1,2 milijuna dolazaka turista i za 13 posto sa gotovo 2,3 milijuna noćenja.

Uz domaće, najviše je turista do sada ove godine u Zagreb došlo iz SAD-a, Njemačke, Italije, Bosne i Hercegovine te Velike Britanije, dok su u noćenjima na prvih pet mjesta turisti iz SAD-a, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske.

“Pozivamo sve da dođu u naš prekrasan Zagreb i uživaju u blagdanskoj atmosferi i ugođaju koji oplemenjuju svaku adventsku lokaciju. Ulice, trgovi, prolazi, parkovi – svugdje ćete se moći družiti, zabaviti, popiti i pojesti. Ostavite brige iza sebe, prepustite se jedinstvenoj atmosferi te uživajte u mirisima, okusima, zvucima i bojama Adventa Zagreb 2023”, poručuje Bienenfeld. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas