Connect with us

Pregled

Biskup Bogdan predvodio Križni put Hrvatske vojske i policije

Objavljeno

-

Tradicionalni Križni put za Hrvatsku vojsku, policiju, branitelje i vatrogasce održan je na zagrebačkom Ksaveru, 11. ožujka, u organizaciji Vojnog ordinarijata.

 

Križni put predvodio je vojni ordinarij u RH Jure Bogdan uz pratnju vojnih i policijskih kapelana, đakona i bogoslova VO. Sudjelovali su i zaposlenici VO koji su koordinirali svečanom procesijom i Križnim putem.

U svečanom postroju ispred zgrade Vojnog ordinarijata okupili su se pripadnici Počasno-zaštitne bojne, polaznici Policijske akademije „Josip Jović”, kadeti Časničke škole „Andrija Matijaš Pauk” Hrvatskoga vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman” i vatrogasci. Potom su se dostojanstveno uputili prema Ksaverskoj kalvariji i kroz barokni perivoj ispred župne crkve Sv. Franje Ksaverskog izmolili pobožnost. Prigodne tekstove meditacije kod četrnaest postaja čitali su polaznici Policijske akademije i kadeti Časničke škole vojnog učilišta.

Uvodne molitve i molitve na početku i kraju predmolio je vojni biskup, a molitve su izgovarali vojni i policijski kapelani. Za molitvu je ove godine izabran „Križni put oca i majke” koji je priredila Splitsko-makarska nadbiskupija u povodu trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna u Solinu.

U pobožnosti Križnog puta sudjelovali su i provincijal franjevaca trećoredaca glagoljaša svetog Jeronima fra Ivo Martinović, provincijski vikar, gvardijan i župnik župe sv. Franje Ksaverskog fra Ivan Paponja, TOR. U molitvi su bili sjedinjeni i aktivni policajci, pripadnici OS RH, branitelji, vatrogasci, njihove obitelji i brojni drugi vjernici, među kojima je bio i potpredsjednik vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević.

Kalvarija na Ksaveru vrijedno je djelo baroka prve polovine 18. stoljeća. Budući da je na svakoj postaji Križnog puta uklesan tekst jednog od ključnih događaja iz hrvatske povijesti zovu ga i Hrvatskim križnim putem. Nakon četrnaeste postaje puta Križa prigodnu homiliju izgovorio je biskup Bogdan, koji je između ostaloga rekao da smo mi koji smo se danas okupili na ovom Križnom putu u svojim mislima i osjećajima „slijedili Isusa na njegovu križnome putu, na Veliki petak u Jeruzalemu”. Kako smo se okupili iz različitih područja naše domovine, različitih profesija, uzrasta, vjernici, a i oni koji se kolebaju u svojoj vjeri.

Uspinjući se s Isusom na Golgotu nosimo sve svoje poteškoće, kao i poteškoće onih drugih. Nekima pomažemo nositi njihove križeve na njihovim križnim putovima kao što su i Isusu pomagali. Suobličujemo se s tim osobama koji su sudjelovali u Isusovu križnom putu, a i često prepoznajemo sebe u nekim situacijama noseći životne križeve.

Biskup je pozvao okupljene vjernike da podignu pogled prema raspelu i razmišljaju o Isusu raspetome i umrlome za nas i cijelo čovječanstvo, te da se povučemo u sebe i tišinu svoga srca. Neki misle da je Isusova smrt na križu uzaludna i promašaj, čak i vjernici znaju pomisliti promatrajući poteškoće u svijetu i gledajući patnje nevinih zapitati se zašto Bog šuti i u nekim stvarima nešto ne poduzme. Neki zbog toga i napuštaju Crkvu. Isus je prošao tamu, patnju, smrt, grob i prošao svoju dionicu u otkupu čovječanstva.

Isus se potpuno predao Ocu i sve ovo svjesno prošao za naše spasenje kao Jaganjac Božji koji oduzima grijehe svijeta. U Isusu kao pravom čovjeku i Bogu prepoznajemo svoju ljudskost i svoje patnje, te samo s njim možemo pobijediti zlo, grijeh i smrt. Nakon ovog puta križa vraćamo se svojim obiteljima i domovima sa sviješću kako nas Bog ljubi želeći nam dobro. To je pokazao umirući za nas na križu. I ništa nas ne može rastaviti od ljubavi Kristove usprkos našoj grešnosti i udaljenosti od njega.

Biskup je homiliju zaključio riječima: “Bog ne mjeri svoju ljubav prema nama prema našim zaslugama, dobrim djelima, ili našoj vjeri. On je naprosto ljubav i on nas sve ljubi.”

Prisutne je pozvao da se vrate svojim domovima idući ususret proslavi Uskrsa s vjerom i znanjem kako je Bog ljubav i da nas ljubi. Po završetku pobožnosti i biskupove homilije riječi zahvale biskupu i svima okupljenim vjernicima uputio je župnik Paponja.

IKA

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas