Pratite nas

Pregled

Branimir Glavaš: Milanović nikad nije rekao da sam ratni zločinac

Objavljeno

na

Gost Novog dana N1 televizije bio je saborski zastupnik Branimir Glavaš. Kaže da je dao potpis za kandidaturu Zorana Milanovića jer mu se on sviđa kao političar i uvijek je bio korektan prema njemu. Ističe da njegov potpis nije poruka Andreju Plenkoviću, a aktualnu predsjednicu ne podržava jer smatra da previše estradizira političku scenu.

“Ja sam dao potpis svjesno, samostalno i u svoje ime. HDSSB je zazuzeo stav da kao stranka neće podržati nijednog kandidata i daje slobodu svojim članovima da podrže kandidata za koji misle da je najbolji.

Moj stil rada je javan, bez fige u džepu, odlučio sam podržati kandidaturu Zorana Milanovića ne pod okriljem mraka, nego javno jer procjenjujem da je to kandidat po mojim kriterijima i mjerilima kakva bi osoba trebala biti predsjednik Republike u sljedećem mandatu”, pojasnio je Branimir Glavaš svoju potporu Zoranu Milanoviću i dodao da njegov potpis Milanoviću nije provokacija, spletka ili dio zakulisne igre.

“Ja nisam ničiji igrač, ni HDZ-a ni drugih političkih opcija”, rekao je i dodao kako smatra da se Davor Bernardić gadno prevario ako misli da on odrađuje posao za nekoga.

Ne iznenađuje ga Milanovićev odgovor na njegov potpis jer je u kampanji i “normalno da je odabrao taj put komentara vezano uz moj potpis.”

Da nije bilo Milanovića ne bih mogao na sestrin pogreb

“Osobno sam sa Zoranom Milanovićem razgovarao nekoliko puta, nekoliko rečenica. Pratio sam njegov rad i njegov odnos prema meni kao optuženiku i jedno vrijeme osuđeniku za ratni zločin, iz njegovog stava je bilo jasno da poštuje sva tri stupa vlasti i da se ne miješa u rad nijednog.

To sam osobno privatno cijenio, nisam zaboravio jer u 10-15 godina nije se iz njegovih usta čulo da je Glavaš ratni zločinac i da ne želi nikakav kontakt”, rekao je i podsjetio da je SDP bio s HDSSB-om na županijskoj razini u koaliciji.

“Nije mi pomagao, nisam to ni tražio, ali gledajući iz zatvorske ćelije njegove rasprave i odgovore na saborska pitanja, pa kad sam i ja bio tema, Zoran Milanović se uvijek korektno izjašnjavao o meni, nikada me nazivajući ratnim zločincem.

Kada sam bio u Mostaru u zatvoru imao sam smrtni slučaj u obitelji i bez intervencije Zorana Milanovića ne bih mogao biti na pogrebu svoje sestre u Biogradu. Takav transfer “ratnog zločinca” ne bi se mogao odraditi u tako kratkom roku bez Zorana Milanovića”, rekao je.

Glavaš tvrdi da je dao potpis jer mu se Milanović svidio kao političar. “Ima gard, stav, ali i ishitrene poteze pa i ograda i naglašavanje da nisam njegovo društvo. Nisam njegovo društvo, stariji sam od njega i stvarao sam Tuđmanovu Hrvatsku, a on nije.

Mi nismo društvo niti imam namjeru biti s njim društvo, ali to ne znači da ne možemo se držati minimalnog konsenzusa korektnih političkih odnosa.

Potpis Milanoviću nije poruka Plenkoviću, saslušat ću ga ako zna neku tajnu o Milanoviću

Ja sam sljedbenik Tuđmanove politike pomirbe. Kako vrijeme prolazi vidimo da je to bila zabluda. Puno više lijevi spektar oprašta od desnog”, rekao je i dodao da postoje pojedinici u SDP-u koji i danas mrze Hrvatsku.

I Glavaš je primijetio Milanovićevo tumačenje da je njegov potpis poruka Andreju Plenkoviću. Kaže da na koalicijskim sastancima s čelnicima HDZ-a nije bilo ni pokušaja pritiska na HDSSB ili koalicijske partnere u smislu nagovaranja ili pridobijanja potpore u izbornoj kampanji za predsjednika.

Kaže i kako s premijerom i vladajućom koalicijom HDSSB ima korektan odnos i da oni ne ucjenjuju.

“Moguće je da premijer ima informacije o kandidatu kojeg sam podržao, a da ja ne znam. Odazvat ću se ako premijer otvori tu temu razgovora”, komentirao je najavu Plenkovića da će razgovarati s njim o podršci Milanoviću. “Vjerojatno nešto premijer Plenković zna u odnosu na mog kandidata Zorana Milanovića i ja ću ga rado saslušati.

Nadam se da možda ima nešto za reći, što je tajna, što ne znamo ni ja ni javnost pa možda misli da ću promijeniti mišljenje. Nema čovjeka koji nema svoju tajnu, a za koju mu ne bi bilo ugodno da javnost sazna”, rekao je.

Kolinda Grabar-Kitarović estradizira političku scenu

Za aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović misli da je napravila neke pozitivne iskorake oko kontakata Hrvatske i inozemstva, ali smatra da joj je najvažniji zadatk bio riješiti problem odnosa sa Srbijom.

“Imala je nekoliko ili jedan kontakt, ali nisam osjetio nikakav pozitivan pomak. Ako Zoran Milanović pobjedi duboko sam uvjeren da se predsjednik Srbije Vučić neće dobro provesti u razgovoru s Milanovićem koji će mu reći što ga sljeduje bez ručne i da će napraviti taj pomak u rješavanju odnosa Hrvatske i Srbije”, rekao je i dodao kako smatra da Grabr-Kitarović estradizira političku scenu i to mu se ne sviđa jer smatra da je potrebno puno više ozbiljnosti na toj funkciji.

Odbija teoriju da je njegovo potpisivanje za Zorana Milanovića pokušaj pomaganja Kolindi Grabar-Kitarović. Glavaš prognozira da u drugi krug ulaze aktualna predsjednica i Milanović, a onda je, kaže, sve moguće.

Slikovito se izrazio pa rekao da je “moguće da Milanović bude kao krava koja daje 30 litara mlijeka, ali nakon 29 litara ritne kantu, no da svakako ima potencijal za pobjedu”.

 

Branimir Glavaš: Milanović ima moj glas bez obzira što se ogradio od mene

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Pregled

Na današnji dan 1. srpnja 1966. godine rodio se Jean Michel Nicolier vukovarski heroj i mučenik sa Ovčare

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1. srpnja 1966. godine rodio se Jean – Michel Nicolier, francuski dragovoljac Domovinskog rata, vukovarski heroj i mučenik sa Ovčare.

Pogubljen je od srpske vojske u noći s 20. na 21. studenoga 1991. na Ovčari zajedno sa ostalim ranjenicima, civilima i zarobljenicima vukovarske bolnice.

Jean-Michel Nicolier rodio se u Vesoulu u Francuskoj, 1966. godine. Bio je jedan od 481 stranih dragovoljaca domovinskog rata (od kojih je 72 poginulo a 88 ih je ranjeno) iz 35 zemalja koji su branili Hrvatsku.

Iako Francuz po nacionalnosti, krajem kolovoza 1991. godine, pristupio je redovima HOS-a u Mejaškom Selu, općina Barilović kod Duge Rese, s kojima je kasnije dragovoljno otišao braniti Hrvatsku u Vukovaru, potaknut televizijskim snimkama i nepravdom prema braniteljima.

Bio je mlad i neiskusan u ratovanju, ali se pokazao vrlo dobrim i hrabrim bojovnikom koji nije odstupao u borbi te je ostao do kraja u Vukovaru. Jean-Michel ratovao je na vukovarskom Sajmištu, a ranjen je 9. studenoga te je morao ostati u bolnici.

Nakon pada Vukovara i ulaska JNA u Opću bolnicu Vukovar (iako je JNA potpisala sporazum s hrvatskom stranom da neće ulaziti u bolnicu) odveden je zajedno s ostalim ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima i pogubljen na Ovčari u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine.

Dragutin Berghofer-Beli, jedan od sedmorice preživjelih, svjedoči kako su četnici Francuza tukli, kao i Sinišu Glavaševića, a polumrtvoga Jean-Michela izvukao je iz mučionice logora na Ovčari Spasoje Petković zvani “Štuka” i ubio metkom. U podrumu vukovarske bolnice, nekoliko sati pred smrt, u kratkome intervjuu francuskim reporterima rekao je:

“Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu. Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.”

Još uvijek se ne zna gdje su pokopani njegovi posmrtni ostatci jer su tijela iz skupne grobnice prijeko puta hangara na Ovčari odvezena na nepoznato mjesto

Kamenjar.com

Pismo majke Jean-Michel Nicolieru: Susrest ćemo se jednog dana, ako Bog da!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Slab potres od 2.3 po Richteru opet zatresao Zagreb

Objavljeno

na

Objavio

Slab potres snage 2.3 po Richteru zatresao je u srijedu ujutro Zagreb i okolicu, ponovno s epicentrom kod Markuševca gdje je bilo i središte razornog potresa jačine 5.5 po Richteru koji je Zagreb pogodio 22. ožujka.

Iz Seizmološke službe javljaju da su slab potres zablježili u 6 sati i 2 minute.

Magnituda potresa iznosila je 2.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III stupnja EMS ljestvice.

Prema dosadašnjim informacijama potres se osjetio u Zagrebu, kažu seizmolozi.

Nakon dva snažna potresa jačine 5,5 i 4,8 po Richteru, koji su u ranim jutarnjim satima 22. ožujka pogodili Zagreb, grad se naknadno tresao još oko 1000 puta, što je i očekivano. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari