Connect with us

Razno

Branitelj i bivši logoraš danas slavi Božić: ‘To što mi svi čestitaju, dokaz je civiliziranosti’

Objavljeno

-

Hrvatski branitelj iz Vukovara i bivši zatočenik srpskih logora Predrag Mišić, danas u svom domu obilježava Božić. Iako Peđa ne spada u kategoriju “tvrdih vjernika”, svoju vjersku pripadnost ne prepušta zaboravu i rado slavi rođenje Krista po julijanskom kalendaru.

Osim što je svoj obol dao u Domovinskom ratu tijekom kojeg je sudjelovao u obrani svog Vukovara, Mišić sada u miru ulaže sve svoje napore kako bi bio pri ruci potrebitima, pa je tako do sada pokrenuo brojne humanitarne akcije koje su urodile plodom. Posljednja koju pamtimo jest ova od prije nekoliko dana kada je vukovarskoj djeci s posebnim potrebama uoči Božića donirao 40 trenirki i 40 pari tenisica.

“Sasvim je normalno da se vjerski blagdani poštuju!

Upravo zbog svog velikog srca i plemenitih stvari koje čini za svoje sugrađane, kao i činjenice da nikada svoju vjeroispovijest nije skrivao niti je smatrao problemom, slobodno se može zaključiti da je Peđa najomiljeniji pravoslavni branitelj jer mu od jučer ne prestaju pristizati čestitke, kako iz Hrvatske, tako iz dijaspore s kojom odlično surađuje.

“Presretan sam zbog dobrih želja koje dolaze iz cijele Hrvatske, jer je to dokaz civiliziranosti jedne zemlje, a upravo smo se za takvu borili. Sasvim je normalno da se vjerski blagdani poštuju, a svi koji vole Hrvatsku i poštuju njezinu povijest kao i običaje, dobro došli su”, doznajemo od Peđe.

Skromna proslava u Peđinom domu

Dodaje i da Božić slavi bez puno ceremonije jer “ne volim kad se sve svede na jelo i piće”.

“Živim vjeru i smatram da je ona puno više i dublje od toga. Siguran sam u to jer ona me je održala u svim iskušenjima kroz koja sam prošao”, kaže misleći na strahote rata u Vukovaru, a potom i užasa proživljenih u logoru.

Mišić kaže kako se od Božića koje je slavio kao dječak najviše sjeća običajnog “koljiva”. To i nije čudno jer je koljivo (slavsko žito) kuhana pšenica s dodatkom oraha i šećera, pa je osim česnice, taj gastro doživljaj ono što djeca najviše pamte.

Hrvatski građani svih vjerskih pripadnosti dužni su voljeti svoju zemlju

Iako mu se tu i tamo zbog njegove vjeroispovijesti pojedinci obraćaju neukusnim komentarima, Predrag Mišić tome ne pridaje posebnu važnost.

“Nemoguće je poštivati tuđe ako se odbacuje svoje. Ja, naime, nikad nisam sumnjao u procjenu svojih sugrađana ali ni u svoju vlastitu. Oduvijek sam znao da su Hrvati vjerski tolerantni. Ono prema čemu nisu tolerantni je nelojalnost, i to je shvatljivo. Građani Hrvatske, neovisno o vjerskoj pripadnosti, dužni su voljeti svoju zemlju, a posebno pravoslavci kojima je ovo djedovina. Mi drugu postojbinu nemamo, ma što govorili pojedinci koji Srbiju smatraju matičnom državom. Samo Hrvatsku imamo”, zaključuje na kraju, piše Dnevno.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari