Pratite nas

Komentar

Butković: Desno krilo u HDZ-u je imaginacija

Objavljeno

na

N1 - Isječak

Ministar mora, prometa i infrastrukture te kandidat za potpredsjednika HDZ-a Oleg Butković u N1 Studiju govorio je o unutarstranačkoj kampanji u HDZ-u.

Butković kaže kako je ministartsvo koje vodi kompleksno i ima dosta problema, pa je potrebno i dosta snage za poslijepodnevne kampanje po zemlji, dodavši da je bilo i gorih dana.

Tomislav Tolušić, kandidat za potpredsjednika stranke iz Kovačeva tima “Pobjednički put”, rekao je da podržava ministra prometa kao kandidata za mjesto potpredsjednika HDZ-a, iako je iz suprotna tima.

“Tomo i ja smo prijatelji i to ćemo ostati i nakon izbora. Nismo mi na suprotnim stranama, svoi smo dio iste stranke. Poštujem njegov rad”, prokomentirao je Butković.

Prema Plenkoviću, u čijem je timu, znao je biti kritičan, ali, kako kaže, nikad nije bio negativan. “Uvijek sam bio konstruktivan. Smatram da je u ovom trenutku Andrej Plenković najbolje rješenje za HDZ.”

Nisu svi bili dovoljno aktivni u predsjedničkoj kampanji, smatra Butković, a HDZ nije krivac za dolazak Milanovića, smatra.

“Kroz prošlost ste uvijek imali da ono što je desnije od HDZ-a želi HDZ-u uzeti glasove”, rekao je, dodavši da je takva situacija i sa Škorom. “HDZ je uvijek okupljao širok spektar ljudi”.  On ne prepoznaje skretanje stranke ulijevo.

“Sve što je u korijenu HDZ-ova člana i birača provodi se za vrijeme ove Vlade”, ocijenio je.

Na konstataciju reporterke Ive Puljić Šego kako su desno orijentirani članovi HDZ-a prilično marginalizirani, Butković je rekao:

“Mislim da ta krila u HDZ-u ne postoje, to je jedna imagincija. Postoji puno faktora – osobnih ambicija, frustracija, neostvarenih ambicija pojedinaca, koji se, ako to nisu ostvarili poistovjećuju s nekom desnicom. Što to znači desno? Ne priznajem nikoga da kaže da je desniji od mene. To su gluposti. Po mom sudu je to retrogradna priča. Činjenica je da se neki ljudi na to love. U Predsjedništvu imate čitav niz različitih ljudi. Bitno je koliko svatko od nas daje doprinos.”

“Nismo svi isti, nismo svi klonirani tamo”, dodao je.

Otkrio je i što misli o Miroslavu Škori.

“Škoro nema puno utakmica u nogama. On nije političar. Cijenim ga, dobro pjeva i zabavlja. Ne isključujem ga, vidjet ćemo njegov program.”

Kovačev tim prigovara zbog koalicije s HNS-om te traže da se zabrani koaliranje s lijevim strankama. Butković je objasnio kako je ta koalicija bila potrebna tada – nisu htjeli nove izbore u situaciji kada su bili veliki problemi u državi, poput one s Agrokorom, istaknuvši da odgovorni političari u takvim trenucima ne razmišljaju o ideologiji.

“Možda će ovo izazvati kontroverze – smisao svake političke stranke je da pobijedi na izborima i dođe na vlast. Nakon završenih izbora 2016. sastavljena je Vlada s Mostom. Imali ste situaciju gdje su oni digli ruku protiv Marića, koji je po meni jedan od najuspješnijih ministra. Svatko normalan bi učinio što je i Plenković. Bilo je da idemo na nove izbore ili sastavimo novu koaliciju”, kazao je Butković, piše N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentar

Karamarko: Točno godinu dana nakon što je ‘Vidoviti Blagoje’ ovo odguslao, dao sam ostavku

Objavljeno

na

Objavio

IFIMES je međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane. Redovito analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. Riječ je o nevladinoj udruzi, očito lijeve provenijencije, koju bismo mogli percipirati kao većinu sličnih, ambicioznih, glasnih pa i parazitskih (iskustvo hrvatskog državnog proračuna) organizacija. No možda to u ovom slučaju nije tako jednostavno… Zašto?

Zanimljivo je spomenuti samo dio partnera IFIMES-a: Svjetska sigurnosna mreža, EU-China Economics & Politics Institute i Centar za strateška istraživanja Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske, a institut ima i predstavnika u Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda. Kadrovska slika uprave i članstva izaziva pozornost. Posebice nas u RH jer smo očito objekt posebnog interesa i angažmana istih.

Počasni predsjednik IFIMES-a je Stjepan Mesić, predsjednik Vijeća je Craig T. Smith (bivši politički direktor Bijele kuće), dok su direktori Zijad Bećirović i Bakhtyar Aljaf. Institut, eto, ima i Savjetodavno vijeće, a predsjednik istoga je Budimir Lončar. Vrijedna članica ovog društva bila je i Jadranka Kosor koja (navodno) to više nije.

A da funkcija vijeća koje dijeli savjete bude gotovo savršena, pobrinuo se jedan doista živopisan član tog jata imenom Blagoje Grahovac. Rečeni gospodin je umirovljeni general zrakoplovstva JNA, analitičar geopolitičkih i društvenopolitičkih procesa u “regionu”, kolumnist i autor nekoliko knjiga. Moram priznati da sam ga malo “proguglao”, prolistao nešto uradaka, eseja, intervjua i zapamtio izjavu kako je “Jugoslavija bila unikatni dragulj”.

No posebno je indikativan i zanimljiv njegov uradak pod naslovom “Biografije”. To guslarsko razmatranje životopisa aktera političke scene bivše države, od ’90-ih do danas, uz podjelu na dobre i loše, objavljeno je u dnevnoj novini Vijesti u Podgorici 12. 6. 2015. godine. Zapamtimo, 2015. godine.

Dva ulomka iz tog teksta zavrijedila su biti citirana u ovoj objavi.

Kaže naš “vazduhoplovac”: “Peti kriterij za dobru biografiju je da političar posjeduje dvije temeljne evropske vrijednosti, a to su antifašizam i poštovanje različitosti. Tuđman je od početnog antifašiste, u svojoj drugoj dobi provodio opštu fašizaciju Hrvatske. Tipičan politički proizvod tuđmanizacije su Kolinda Grabar-Kitarović i Tomislav Karamarko, dok su političke žrtve tog procesa već osvjedočeni antifašisti Ivo Josipović i Zoran Milanović”.

I još jedan frapantan ulomak: “Prije šest godina javno sam iznio stav da nema mira na Balkanu dok od svih državnih i političkih funkcija ne budu odmaknuti Silvio Berlusconi, Ivo Sanader, Milo Đukanović, Hasim Taci, Nikola Gruevski i Tomislav Karamarko za koga je tada malo tko i čuo. Očekivao sam da će procesi brze ići, ali, iako usporeno, ipak idu. Do sada su otišla dvojica, do kraja ove godine će otići jedan, a do kraja 2016. godine će otići još dvojica. Proces ipak ide.

Hrvati će biti u velikom problemu, ali njihova sreća je što su u EU, pa će antifašisti ipak spasiti Hrvatsku. Nastupa period velikih problema za Tomislava Karamarka”. To je izrekao Blagoje Grahovac u lipnju 2015. i – pogodio. Zapravo, najavio scenarij. Doista, bjesomučni napadi, medijska haranga, ekstremizam, ustašluk, Ina-Mol, konzultantica, mađaronstvo, razne sulude konstrukcije…

Točno godinu dana nakon što je “Vidoviti Blagoje” ovo odguslao, dao sam ostavku. IFIMES ili nešto drugo, bili su učinkoviti. Unatoč hrvatskim članovima, bilo bi dobro da rečeni institut nije u funkciji nostalgije za unikatnim draguljem, napisao je Tomislav Karamarko na Facebooku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Grabar Kitarović: S ponosom se prisjećamo prvog postroja Zbora narodne garde začetka pobjedničke Hrvatske vojske

Objavljeno

na

Objavio

Dvadesetideveta obljetnica osnutka Hrvatske vojske prigoda je s ponosom se prisjetiti prvog postroja Zbora narodne garde, začetka pobjedničke Hrvatske vojske.

S posebnim pijetetom i poštovanjem prisjećamo se poginulih, nestalih i preminulih hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata, čija je žrtva omogućila stvaranje slobodne, samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Suosjećamo s članovima njihovih obitelji i čuvamo sjećanje na Domovinski rat kao simbol snage i zajedništva hrvatskoga naroda, hrabrosti i domoljublja hrvatskog vojnika i redarstvenika.

Svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske u domovini i u misijama i operacijama potpore miru diljem svijeta čestitam Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Vi ste naša snaga i naš ponos i uživate naše veliko povjerenje jer kroz svoju vjernu službu, sposobnosti i vještine te spremnost za pomoć svome narodu istinski živite domoljublje i zajedništvo. Želim vam puno uspjeha u budućim izazovima te da jednakim žarom i predanošću nastavite graditi i jačati modernu Hrvatsku vojsku, komentirala je Kolinda Grabar Kitarović na facebooku

28. svibnja 1991. – Prva smotra Zbora narodne garde (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari