Cvijanović: Otvoriti ćemo još prestavništava RS u svijetu

0

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović reagirala je danas na primjedbe iz Federacije BiH i opozicije iz Republike Srpske, povodom otvaranja predstavništva Republike Srpske u Washingtonu.

Kada je riječ o primjedbama iz Federacije BiH, Cvijanović je ocijenila je da je riječ „o jednoj vrsti histerije, koju smo vidjeli već bezbroj puta“.

Rekla je da „to nije ništa novo i da su se takve reakcije javljale svaki put kada je RS otvarala svoja predstavništva u inozemstvu“, priopćeno je iz entitetske vlade.

„Vlada RS je čvrsto upućena na realizaciju vlastitog programa, koji znači uspostavljanje mreže predstavništava RS širom svijeta, odnosno svuda gdje se procijeni da je to važno. Izuzetno je važno da imamo svoje predstavništvo u Washingtonu, kao što je važno da imamo svoje predstavništvo u Bruxellesu i na svim drugim destinacijama gdje ona već postoje „, rekla je ona i najavila otvaranje novih predstavništava, u skladu sa planovima i projekcijama koje je napravila entitetska vlada.

Istaknula da predstavništva ispunjavaju svoju ulogu veoma dobro kada je u riječ o promociji interesa RS i podsjetila da RS trenutno ima osam predstavništava u inzemstvu.

Cvijanović je objasnila da je promocija interesa RS vezana i za političku i za ekonomsku poruku koju predstavništava trebaju poslati, odnosno da pojasne određene stavove RS-a.

Kada je riječ o reakcijama od strane opozicije, odnosno određenih struktura u okviru RS, rekla je da „neki od njih zaista boluju od kroničnog nedostatka patriotizma“, koji se, kako je navela, ponekad „manifestira ovako akutnim fazama, kao što je to sada slučaj“.

Ona je istaknula da reakcija opozicije nije neočekivana, ali da bi voljela da „oni mnogo bolje razmisle o tome kakva je uloga predstavništava RS u inozemstvu“.

Govoreći o sredstvima predviđenim za rad predstavništava, navela je da su se predstavništva RS u tom smislu, odgovorno ponašala, kao i da njihovo poslovanje podliježe revizijama, kako domaćih instituta u RS, tako i instituta u državama u kojima funkcioniraju.

Ona je dodala da su sredstva za rad predstavništava RS „neusporedivo manja od sredstava koja su na raspolaganju diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, ali da ne zna ni za jednu aktivnost veleposlanstvo BiH u svijetu koja je doprinijela dobrobiti RS“.

Pošto je to tako, mi smo se odlučili za uspostavljanje predstavništva i nastaviti ćemo i dalje da ih uspostavljamo“, zaključila je entitetska premijerka.

bljesak

facebook komentari