Connect with us

Herceg Bosna

Dan antifašističke borbe u RH

Objavljeno

-

Dan antifašističke borbe obilježava se u spomen na 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. To je bio početak organizirane borbe protiv fašističkih i nacističkih okupatora u Hrvatskoj te na prostoru tadašnje Jugoslavije.

Povodom ovog državnog blagdana u petak su na Gradskom groblju predstavnici županije, Grada Slavonskog Broda, PU brodsko – posavske, i političkih stranaka položili vijence i zapalili svijeće za sve žrtve ovih totalitarnih režima.

“Ovom prigodom svim hrvatskim građanima, uz posebnu zahvalnost onima koji su sudjelovali u stvaranju temelja državne suverenosti na kojima je izgrađena današnja samostalna Republika Hrvatska, čestitamo Dan antifašističke borbe”, poručio je gradonačelnik Mirko Duspara.

[quote]Ivo Josipović: Ponosan sam što je RH uvijek znala stati[/quote] na stranu pravde

Svečanost u povodu Dana antifašističke borbe održava se u šumi Brezovica kod Siska u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i Sisačko-moslovačke županije.

Na svečanosti su sudjelovali predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, te kao izaslanik predsjednika Vlade ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić.

Predstavnici državnog vrha najprije su položili vijence ispred spomenika prvom partizanskom odredu, a zatim se obratili nazočnima.

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je da je ponosan što je Hrvatska uvijek znala stati na stranu pravde. To su učinili partizani u II. svjetskom ratu, to su učinili i branitelji u Domovinskom ratu, rekao je.

Bez obzira na krizu, skretanja i i pojedine ljude koji bi mijenjali tijek povijesti, antifašizam je konstanta, on se neće mijenjati i ostat će temeljem EU i demokratske Hrvatske, istaknuo je Josipović te poručio kako bez antifašizma Europa nije Europa, a Hrvatska ne bi bila Hrvatska.

Pred ostvarivanjem smo jednog od najvažnijih strateških ciljeva, ulaska u EU, ali istodobno moramo raditi na što skorijem izlasku iz ekonomske krize upravo zato da nam se povijest ratovanja totalitarizma i ukidanja temeljnih ljudskih prava ne bi ponovila. Ujedinimo demokratske potencijale Hrvatske. Rekao je to predsjednik Sabora Josip Leko na proslavi Dana antifašističke borbe u šumi Brezovici.

Predsjednik Josipović uručio je odlikovanja za osobit doprinos antifašističkim temeljima RH u prigodi 72. obljetnice ustanka naroda Hrvatske i 68. obljetnice pobjede nad fašizmom. Odlikovanja Red Stjepana Radića za osobit doprinos antifastičkim temeljima Republike Hrvatske dobili su Nikola Budija, Branko Grošeta, Josip Imprić, Rudolf Kahlina, Branko Mišković, Nikola Opačić, Lovro Reić i Josip Žmak.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941.

Svečanom akademijom u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja u Rijeci jučer su, u organizaciji Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, obilježeni Dan antifašističke borbe i Dan državnosti u organizaciji Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Polaganjem vijenaca i svečanim programom jučer je i Grad Split te Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Splita danas je obilježila Dan antifašističke borbe. Prvo su na Gradskom groblju Lovrinac položili vijence ispred Spomen kosturnice borcima NOB-a, te na Groblju branitelja Domovinskog rata i ispred Središnjeg križa. Odmah potom izaslanstvo je u Ulici Domovinskog rata položila vijence ispred Spomenika zatvaranim, proganjanim, mučenim i strijeljanima nakon čega je u Muzeju grada Splita započeo svečani program.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari