Connect with us

Pregled

Danijel Borović: Kako sam Hrvatskoj pribavio prvi MIG 21

Objavljeno

on

Danijel Borović, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, vojni pilot, 4. veljače 1992. preletom iz JNA Hrvatskoj je stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MiG-21, piše HRT. Poletio je tada iz Željave, najvećeg podzemnog aerodroma i nekadašnje baze Jugoslavenske narodne armije.

Danijel se s ponosom prisjeća tih teških trenutaka. Poletio je kasno poslijepodne pobjegavši svojoj pratnji. Kaže kako je gotovo izgubio svaku nadu da će naći pulski aerodrom, no u posljednjem trenutku primijetio je signalizaciju za pistu.

Danijel Borović

– Shvatim da mi to netko svjetlima signalizira i na osnovu toga sam uspio još napraviti krug za slijetanje i praktički sletio sam na pistu koju nisam vidio na mračnu ploču, brzina dodira vam je 300 km na sat s MiG-om 21, kazao je Borović za HRT.

U kompleksu Željava moglo je stati više od 60 MiG-ova, mogao je izdržati udar atomske bombe te je imao uvjete za preživljavanje ljudi za oko mjesec dana. Izgradnja je bivšu državu stajala od 6 do 8 milijardi dolara. No, nekad najčuvanije zdanje danas je uništeno i prazno.

– Mi smo išli s nekim prijedlozima kao što je recimo muzej hladnog rata, s kojim su bili oduševljeni neki ministri i obećavali da će to biti strateški projekt RH. Nažalost ti ministri su već bivši, rekao je načelnik općine Plitvička jezera Ante Kovač. Mjesto Željava se, naime, nalazi u sastavu Općine Plitvička jezera, iako je sam kompleks s druge strane hrvatsko-bosanskohercegovačke granice.

– Sigurno da ovdje ima potencijala, između ostalog ima i potencijala i za različite turističke aktivnosti s malim dodatnim ulaganjem u uređenje, a sigurno i da braniteljska populacija može naći neke svoje interese, rekao je izaslanik ministra branitelja Ivan Kozlica.

Same zgrade bivše vojarne mogu se prenamijeniti u dom za starije, ističe načelnik kojemu nisu do kraja jasni razlozi zatvaranja piste za komercijalnu upotrebu. Jer ona bi, u turističkom smislu, bila dodana vrijednost Plitvicama, ali i širem području.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari