Pratite nas

Nebuloze

Dodik predložio osnivanje hrvatske federalne jedinice

Objavljeno

na

Nakon subotnjeg sabora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u prvom planu svih komentara bili su dijelovi deklaracije koja se tiče mogućnosti raspisivanja referenduma o neovisnosti Republike Srpske od BiH, no u ovoj stranci su kao prijedlog za preustroj BiH predvidjeli i stvaranja većinske hrvatske federalne jedinice ističući da Hrvati nisu jednakopravni u zemlji.

[ad id=”68099″]

Ovaj dio deklaracije uopće nije predstavljen javnosti. “Federacija BiH kao teritorijalni entitet bošnjačkog i hrvatskog naroda nastala kao ratni savez za okončanje njihovog sukoba, pokazuje neodrživost bez institucionalno-pravne zaštite i ostvarivanja interesa Hrvata kao malobrojnijeg naroda”, navodi se u Deklaraciji SNSD-a koju su prihvatili izaslanici na saboru stranke koji je održan u Istočnom Sarajevu. Pri tome se predlaže teritorijalno-administrativni preustroj BiH stvaranjem praktično tri federalne jedinice i Distrikta Brčko.

No, novi ustroj bi, po njima, uključio promjene unutarnjeg uređenja Federacije BiH koji ne bi bio na štetu Republike Srpske. “Tri teritorijalne jedinice u BiH (i Brčko Distrikt), potvrdile bi mirovno određenje o tri konstitutivna naroda. Nova administrativno-teritorijalna organizacija Federacije BiH može konačno i jasno opredijeliti put stabilne i održive BiH u njezinim međunarodno priznatim granicama. Republika Srpska ni politički ni teritorijalno ne prihvaća zadiranje u njezina prava”, navodi se u dijelu deklaracije SNSD-a. Na istupe SNSD-a u pogledu mogućnosti raspisivanja referenduma jučer je žestoko reagirala Stranka demokratske akcije (SDA).

– Upozoravamo SNSD da bi bilo kakva aktivnost u pravcu osamostaljivanja i odcjepljenja od BiH predstavljala kazneno djelo protiv ustavno-pravnog poretka BiH zajamčenog Daytonskim mirovnim sporazumom…, što bi rezultiralo prestankom postojanja tog entiteta. Ako pokušaju dovršiti projekt Karadžića i Mladića, završit će kao i oni.

Nikada nećemo dopustiti da Srebrenica, Tomašica, Manjača, Keraterm i stotine drugih mjesta genocida budu odvojena od Bosne i Hercegovine, naveli su u vrlo oštrom reagiranju iz Stranke demokratske akcije.

Zoran Krešić/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Boris Miletić poziva na zabranu promocije knjige Romana Leljaka ‘Mit o Jasenovcu’ u Puli

Objavljeno

na

Objavio

Gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a, poslao je priopćenje u kojem poziva na zabranu promocije knjige Romana Leljaka “Mit o Jasenovcu” u Puli, 22. veljače o.g..

U “tolerantnoj”, ” liberalnoj” i “multikulti” Puli ovaj lik želi ukinuti demokraciju i uvesti cenzuru za “nepoželjnu” publicistiku.

Stvarna pozadina poziva na zabranu, ovog apologeta YUgo komunističkog režima i njihove povijesne “istine”, jest da se što više ideologizira predizborna kampanja nadolazećih izbora za EP kako se ne bi govorilo o sve nazočnom kriminalu u Puli i Istri, a posebno ne o onom posljednjem, više milijardi teškom, u Uljaniku.

Najoštrije osuđujemo svaki pokušaj relativiziranja zločina i veličanja ustaškog režima te se u potpunosti ograđujemo od najavljene promocije knjige i dokumentarca slovenskog publicista Romana Leljaka „Mit o Jasenovcu“ u crkvi Sv. Ivana Krstitelja, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Dodaje da “smatraju sramotnim tvrdnje publicista, inače osuđivanog financijskog prevaranta, koji negira da je Jasenovac bio logor smrti u kojem je ustaški režim izvršio genocid i masovne zločine prema Hrvatima, Srbima, Židovima, Romima i svim pripadnicima etničkih skupina koji se nisu slagali s politikom ustaškog pokreta utemeljenoj na rasnim zakonima.

Umanjujući za nekoliko tisuća broj ubijenih žrtava pod ustaškim terorom u Jasenovcu, ovaj autor ne skriva svoje simpatije prema zločinačkom režimu NDH“, kaže Miletić.

Strahote Jasenovca nedavno je osudio i sam kardinal Josip Bozanić, proglasivši ga stratištem nevinih ljudi, zbog čega je neshvatljivo da će se ova sramotna promocija održati upravo u crkvi kao mjestu molitve, mira i duhovnosti.

U Gradu Puli kao otvorenoj i tolerantnoj sredini u kojoj njegujemo vrijednosti mira, tolerancije i suživota nema mjesta govoru mržnje i toleriranju ustaštva.

Ovim putem pozivam župnika crkve Sv. Ivana Krstitelja da još jednom preispita svoju odluku i odmah otkaže gostovanje navedenog autora.“ rekao je gradonačelnika Pule Boris Miletić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Nebuloze

Novinarka Bujice pitala Budu Lončara: Imate li grižnju savjesti zbog svega što ste učinili protiv Hrvatske?

Objavljeno

na

Objavio

U zagrebačkoj Mimari danas je srbijansko veleposlanstvo upriličilo svečani prijem povodom Dana državnosti i Dana oružanih snaga Srbije. Kamere Bujice su uspjele ući na taj događaj…

‘Uzvanike’ su pitali kada će Srbija isplatiti ratnu odštetu Hrvatskoj, a za notornog Budimira Lončara, novinarka Mateja Jozeljić imala je posebno pitanje:

“Imate li grižnju savjesti zbog svega što ste učinili protiv Hrvatske?!”

Budo je reagirao prilično nervozno, njegova žena je pokušala novinarki istrgnuti mikrofon, dok je Drago Pilsel počeo vrištati…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari