Connect with us

Nebuloze

Dodik predložio osnivanje hrvatske federalne jedinice

Objavljeno

-

Nakon subotnjeg sabora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u prvom planu svih komentara bili su dijelovi deklaracije koja se tiče mogućnosti raspisivanja referenduma o neovisnosti Republike Srpske od BiH, no u ovoj stranci su kao prijedlog za preustroj BiH predvidjeli i stvaranja većinske hrvatske federalne jedinice ističući da Hrvati nisu jednakopravni u zemlji.

[ad id=”68099″]

Ovaj dio deklaracije uopće nije predstavljen javnosti. “Federacija BiH kao teritorijalni entitet bošnjačkog i hrvatskog naroda nastala kao ratni savez za okončanje njihovog sukoba, pokazuje neodrživost bez institucionalno-pravne zaštite i ostvarivanja interesa Hrvata kao malobrojnijeg naroda”, navodi se u Deklaraciji SNSD-a koju su prihvatili izaslanici na saboru stranke koji je održan u Istočnom Sarajevu. Pri tome se predlaže teritorijalno-administrativni preustroj BiH stvaranjem praktično tri federalne jedinice i Distrikta Brčko.

No, novi ustroj bi, po njima, uključio promjene unutarnjeg uređenja Federacije BiH koji ne bi bio na štetu Republike Srpske. “Tri teritorijalne jedinice u BiH (i Brčko Distrikt), potvrdile bi mirovno određenje o tri konstitutivna naroda. Nova administrativno-teritorijalna organizacija Federacije BiH može konačno i jasno opredijeliti put stabilne i održive BiH u njezinim međunarodno priznatim granicama. Republika Srpska ni politički ni teritorijalno ne prihvaća zadiranje u njezina prava”, navodi se u dijelu deklaracije SNSD-a. Na istupe SNSD-a u pogledu mogućnosti raspisivanja referenduma jučer je žestoko reagirala Stranka demokratske akcije (SDA).

– Upozoravamo SNSD da bi bilo kakva aktivnost u pravcu osamostaljivanja i odcjepljenja od BiH predstavljala kazneno djelo protiv ustavno-pravnog poretka BiH zajamčenog Daytonskim mirovnim sporazumom…, što bi rezultiralo prestankom postojanja tog entiteta. Ako pokušaju dovršiti projekt Karadžića i Mladića, završit će kao i oni.

Nikada nećemo dopustiti da Srebrenica, Tomašica, Manjača, Keraterm i stotine drugih mjesta genocida budu odvojena od Bosne i Hercegovine, naveli su u vrlo oštrom reagiranju iz Stranke demokratske akcije.

Zoran Krešić/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari