Connect with us

Balkan

DW: Fijasko socijaldemokrata: Sjeverna Makedonija otišla udesno

Objavljeno

-

Foto: EPA

Pobjeda konzervativno-nacionalne struje u Makedoniji

Opozicijska konzervativno-nacionalna VMRO-DPMNE ostvarila je uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji, otvarajući mogućnost svom lideru Hristijanu Mickoskom da sastavi sljedeću vladu. Gordana Siljanovska-Davkova postala je prva predsjednica zemlje u povijesti.

Zapadni mediji odreda su ocijenili da je u pitanju „skretanje udesno” zemlje koja je vječiti kandidat za EU, ali i izraz nezadovoljstva korupcijom i blokadom europskog puta.

Fijasko socijaldemokrata

„Kriminal, korupcija, nesposobnost, tenderi, oteta država, nepotizam i još stotine drugih posljedica koje su dovele državu do patnje, a narod do razočaranja, večeras su konačno poraženi. Poraženi su prevaranti i podjele“, poručio je Mickoski pred svojim simpatizerima u Skopju i pozvao ih da mu se pridruže na proslavi na Trgu Makedonija.

Prema procjenama Državne izborne komisije, VMRO-DPMNE će osvojiti 59 mandata u Sobranju koje broji 120 stolica.
Socijaldemokrati, koje su na vlast došli 2017. godine smijenivši Nikolu Gruevskog, sada su doživele povijesni fijasko i imat će vjerojatno svega 19 mandata.

Lider socijaldemokrata i donedavni premijer Dimitar Kovačevski najavio je unutarstranačke izbore, ocijenivši da je stranka doživjela „težak udarac“.

Kovačevski se osvrnuo i na prethodne dvije godine premijerskog mandata, ocijenivši da je „sistem pun defekata“ i da postoji „korupcija na svakom nivou, nepotizam, osobni interesi…“

Već se nazire koalicija

Albanska stranka DUI ostaje treća snaga u parlamentu s osvojenih 18 zastupničkih mjesta, a njihov rival, koalicija Vlen, dobila je 13 mandata.

Pristalice Vlena slavile su u Skopju i Tetovu, a njihovi lideri najavili su da će odmah započeti pregovore s VMRO-DPMNE o formiranju nove vlade. VMRO-DPMNE se iz opozicije opirala „stranom diktatu”, odnosno uvijek novim zahtijevima koji se postavljaju pred Skopje na njenom putu u članstvo Europske unije.

Nakon što je, pod desetljetnim pritiskom Grčke, zemlja promijenila ime, sada se kao uvjet za početak pregovora s EU postavlja navođenje bugarske manjine u Ustavu.

Albanska stranka Vlen je ranije najavila kao uvjet za ulazak u vldu to da se bugarska manjina prizna.

Zastupničku grupu sa šest mandata u novom Sobranju imat će Ljevica, dok će „Znam“, nova stranka gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog, takođe debitirati sa zastupničkom grupom od pet mandata.

Siljanovska-Davkova uvjerljiva pobjednica

Gordana Siljanovska-Davkova je u srijedu osvojila preko 500.000 glasova i uvjerljivo porazila aktualnog predsjednika Stevu Pendarovskog. Pendarovski je ipak sa 220.000 glasova imao bolji rezultat od glasača socijaldemokrata koji su ga podržavali.

Siljanovska-Davkova je u obraćanju građanima poručila da će biti predsjednica svih građana. „Ja tvrdim da ću se ponašati kao predsjednica svih građana. To znači svih etničkih grupa, svih članova stranaka, onih koji nisu u strankama, jer nijedan predsjednik ne može tragati za jedinstvom ako se drži samo neke stranačke linije“, izjavila je Siljanovska-Davkova.

Njemački javni servis ARD ocjenjuje da su birači bili frustrirani blokadom procesa pristupanja EU zbog „sporova“ sa susjednom Grčkom i Bugarskom, ali i izostankom reformi ekonomije i pravosuđa.

Građani se žale, piše ARD, što državne institucije ne rade svoj posao, što cvjetaju nepotizam i korupcija, a iseljavanje je masovno.

Deutsche Welle

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas