‘Europska unija ne može osigurati prosperitet Hrvatskoj’

  0

  Reuters navodi i kako je Hrvatska, prema najnovijim podacima Europske komisije, na samom dnu korisnika EU fondova te da je iskoristila samo 18 posto sredstava od 2007. do 2013. godine.

  Gotovo godinu dana nakon pridruživanja Europskoj uniji, ekonomija i gospodarstvo Hrvatske i dalje nezaustavljivo tonu. To šalje poruku i drugim državama bivše Jugoslavije da Unija ne može osigurati prosperitet, stoji na početku Reutersovog izvještaja o Hrvatskoj.

  Hrvatska je ove godine zabilježila najlošije ekonomske rezultate, zajedno s Grčkom i Ciprom, a dosad nema naznaka da bi strani investitori mogli bilo što pokrenuti, osim eventualno ulagati u turizam.

  “Čini se da rijetki u Hrvatskoj shvaćaju da je privlačenje investitora samo natjecanje u ljepoti cijele Europe. Stoga su sve privatizacije u Hrvatskoj propale”, navodi Reuters izjavu jednog poslovnog veterana sa zapada, piše Index.

  “U Hrvatskoj ima puno nekonkurentnih tvrtki, puno uvezene robe. EU fondovi ne idu dobro. Nema planiranja, sigurnosti, pravni sustav nije usuglašen s EU standardnima”, komentira za agenciju jedan EU diplomat smješten u Zagrebu.

  Reuters navodi i kako je Hrvatska, prema najnovijim podacima Europske komisije, na samom dnu korisnika EU fondova te da je iskoristila samo 18 posto sredstava od 2007. do 2013. godine.

  Unatoč slabim izgledima, kako navodi Reuters, relativno zdrav bankarski sustav, koji kontroliraju inozemne matične banke i 43 milijarde eura vrijedna ekonomija, spriječit će da Hrvatska postane jedan od glavnih problema za EU.

  Analitičari smatraju da će Europska komisija, koja je prisilila Zagreb da već dvaput izmijeni proračun, pomoći zadržati javni dug pod kontrolom. No veći je problem kako razvijati gospodarstvo.

  “Stagnacija je najbolji hrvatski scenarij”, smatra konzultant Andrej Grubišić koji dodaje kako bez ozbiljnih rezova u javnom sektoru Hrvatima neće biti bolje.

  RTL

  facebook komentari