Pratite nas

‘Europska unija ne može osigurati prosperitet Hrvatskoj’

Objavljeno

na

Reuters navodi i kako je Hrvatska, prema najnovijim podacima Europske komisije, na samom dnu korisnika EU fondova te da je iskoristila samo 18 posto sredstava od 2007. do 2013. godine.

Gotovo godinu dana nakon pridruživanja Europskoj uniji, ekonomija i gospodarstvo Hrvatske i dalje nezaustavljivo tonu. To šalje poruku i drugim državama bivše Jugoslavije da Unija ne može osigurati prosperitet, stoji na početku Reutersovog izvještaja o Hrvatskoj.

Hrvatska je ove godine zabilježila najlošije ekonomske rezultate, zajedno s Grčkom i Ciprom, a dosad nema naznaka da bi strani investitori mogli bilo što pokrenuti, osim eventualno ulagati u turizam.

“Čini se da rijetki u Hrvatskoj shvaćaju da je privlačenje investitora samo natjecanje u ljepoti cijele Europe. Stoga su sve privatizacije u Hrvatskoj propale”, navodi Reuters izjavu jednog poslovnog veterana sa zapada, piše Index.

“U Hrvatskoj ima puno nekonkurentnih tvrtki, puno uvezene robe. EU fondovi ne idu dobro. Nema planiranja, sigurnosti, pravni sustav nije usuglašen s EU standardnima”, komentira za agenciju jedan EU diplomat smješten u Zagrebu.

Reuters navodi i kako je Hrvatska, prema najnovijim podacima Europske komisije, na samom dnu korisnika EU fondova te da je iskoristila samo 18 posto sredstava od 2007. do 2013. godine.

Unatoč slabim izgledima, kako navodi Reuters, relativno zdrav bankarski sustav, koji kontroliraju inozemne matične banke i 43 milijarde eura vrijedna ekonomija, spriječit će da Hrvatska postane jedan od glavnih problema za EU.

Analitičari smatraju da će Europska komisija, koja je prisilila Zagreb da već dvaput izmijeni proračun, pomoći zadržati javni dug pod kontrolom. No veći je problem kako razvijati gospodarstvo.

“Stagnacija je najbolji hrvatski scenarij”, smatra konzultant Andrej Grubišić koji dodaje kako bez ozbiljnih rezova u javnom sektoru Hrvatima neće biti bolje.

RTL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

‘Sluškinje’ usamljene čekale ‘najavljenu kolonu’ na Gornjem gradu

Objavljeno

na

Objavio

Portal narod.hr-a objavio je sliku usamljenih aktivistica za ratifikaciju Istanbulske konvencije na Gornjem gradu, preobučenih u “sluškinje”.

Dok su deseci tisuća ljudi prosvjedovali protiv IK, desetak aktivistica usamljene su uzalud čekale na Gornjem gradu.

Odlazak prosvjednika do Markovog trga je bio najavljen, ali nije se ostvario.  Trebali bi ih ovako češće zeznuti, komentirao je jedan komentator na facebooku 🙂

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Biskup Košić poručio zastupnicima: Ako ste vjernici, katolici: NE SMIJETE DATI SVOJ GLAS ZA IK!

Objavljeno

na

Objavio

Nakon sudjelovanja u dostojanstvenom skupu protiv Istanbulske konvencije obratio bih se narodnim zastupnicima u Hrvatskom saboru:

Dragi zastupniče, draga zastupnice!

Sada je na vama velika odgovornost: dati glas za ili protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

Vlada i predsjednik Vlade uputili su vam zahtjev da glasujete za IK. Pa premda je Vlada jednoglasno poduprla taj prijedlog, ODLUKA JE NA VAMA.

Ako ste vjernici, katolici, vi sljedeći svoju savjest i slušajući glas Pape i biskupa NE SMIJETE DATI SVOJ GLAS ZA IK! Ako i niste katolici, zbog pravnog i moralnog nereda koji bi IK unijela u naše hrvatsko društvo te zbog njezine nadređenosti hrvatskim zakonima čime bi se trajno razarali temelji naše suverenosti, vi također NE SMIJETE DATI SVOJ GLAS ZA IK! Regnum regno non praescribit leges!

Molim se za sve vas, na vama je velika odgovornost! Ako ništa drugo nije uvjerljiv argument za vas, činjenica da je velik dio našega naroda protiv ovakvog nadzakona trebao bi vas zamisliti je li to potrebno!
Neka vam Bog pomogne!

Domoljubi, Hrvati i katolici koji čine većinu, 86% naše nacije, ne žele IK! Rekli su to danas ovim veličanstvenim skupom sa sigurno preko 50 tisuća sudionika!
Pokažite da imate kičmu, da se ne date zaplašiti i da vam je stalo do budućnosti ovog naroda! napisao je mons. Vlado Košić, biskup sisački.

Biskup Košić: Molimo svetog Josipa da bdije nad našim hrvatskim narodom i nad našom domovinom da bi vazda sretna bila!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati