Connect with us

Intervju

Filipović: Hrvatski branitelji po prvi put se osjećaju sigurno, a vraćen je i dignitet Hrvatskoj vojsci i policiji

Published

on

Miljenko Filipović
Intervju s umirovljenim generalom Miljenkom Filipovićem

Zajedništvo koje smo izgradili u Domovinskom ratu naša je snaga i danas tim istim zajedništvom i sa stožernom strankom hrvatskoga naroda, HDZ-om,  gradimo modernu, suverenu i demokratsku Hrvatsku za kakvu su se borili hrvatski branitelji, poručuje umirovljeni general Filipović

Sa samo šest godina Miljenko Filipović odlazi iz rodnog Tomislavgrada u Zagreb. Odlazi u Legiju stranaca, a u postrojbama Legije ratovao je u središnjoj Africi, Džibutiju, Čadu, Srednjoafričkoj Republici i Ruandi. Početkom Domovinskog rata napušta Legiju i vraća se u Hrvatsku te postaje jedan od prvih zapovjednika specijalnih vojnih postrojbi Hrvatske vojske. Nakon formiranja posebnih, specijalnih, postrojbi, 18. svibnja 1991. postavljen je na mjesto dozapovjednika bojne „Zrinski“. U kolovozu te godine postaje zapovjednik te bojne. Bojna „Zrinski“ je pod njegovim zapovjedništvom postigla značajne rezultate. Tako je 15. lipnja 1991. otišla u Vukovar sa zadaćom pripremanja obrane grada i organiziranja dragovoljaca. U kolovozu te godine bojna „Zrinski“ oslobodila je Hrvatsku Kostajnicu. Potom je zauzela skladištu oružja „Kaniža“ kraj Gospića. Krajem listopada sudjeluje u akciji oslobađanja Slanog nakon čega su se još jednom vratili na Južno bojište u akciji deblokiranja Dubrovnika. Filipović je također sudjelovao i u ratu u BiH pa je tako pomagao u ustrojavanju Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Obučavao je vojnike u Tomislavgradu, a sa svojom postrojbom sudjelovao je i u borbama na Kupresu. Nakon preustroja Hrvatske vojske, bojna „Zrinski“ postaje dijelom 1. Hrvatskog gardijskog zdruga, a Filipović je postavljen za njenog zapovjednika. S te funkcije imenovao je 1998. za zapovjednika V. Zbornog područja sa stožerom u Rijeci. Umirovljen je 2000. godine.Naime, umirovio ga je predsjednik Stjepan Mesić nakon pisma dvanaestorice visokih vojnih časnika kojim su tražili prestanak kriminaliziranja Domovinskog rata.

Danas je umirovljeni general Miljenko Filipović kandidat Hrvatske demokratske zajednice u 1. Izbornoj jedinici i za Kamenjar komentira politiku Miroslava Škore i Davora Bernardića, progovara i o najvećim uspjesima Plenkovićeve Vlade te koji su daljnji planovi za očuvanje dostojanstva hrvatskih branitelj, ali i Hrvatske vojske i policije.

N: Gospodine Filipović, umirovljeni ste general bojnik i jedan od prvih zapovjednika specijalne postrojbe Hrvatske vojske, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“, a sada ste i kandidata HDZ-a u 1. Izbornoj jedinici. Je li po Vašem mišljenju Vlada Andreja Plenkovića u ove četiri godine učinila dovoljno za branitelje u smislu poboljšanja njihovih prava, uvjeta i načina života…?

Nakon završetka Domovinskog rata i odlaskom predsjednika dr. Franje Tuđmana i ministra Gojka Šuška, za nas hrvatske branitelje, za Hrvatsku vojsku i policiju najviše je napravila upravo ova Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem. Konačno se dogodilo ono što smo čekali godinama, sve što se obećalo i ispunilo se. Drugim riječima, konačno smo dobili prostor koji zaslužujemo. Dokaz svemu ovome što sam naveo možete pronaći u brojnim primjerima; u Plenkovićevoj Vladi po prvi put u povijesti imali smo dvojicu generala, ujedno i ratnih zapovjednika, Damira Krstičevića i Tomu Medveda. Moram naglasiti kako je proračun Ministarstva hrvatskih branitelja znatno povećan u mandatu ove Vlade, a donesen je i jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Tim istim zakonom, prvi put u povijesti regulirana su prava pripadnika HVO-a. Donesen je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, a kao standard uveden je program preventivnih sistematskih pregleda i program medicinske rehabilitacije za hrvatske branitelje. Također, vrlo bitna stavka je i ubrzavanje stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja, a omogućili smo i rad hrvatskim braniteljima u mirovini.

Spomenuli ste bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića… što biste izdvojili kao najveće postignuće ove Vlade kada je Hrvatska vojska u pitanju?

Nakon niza godina smanjivanja povećan je proračuna i za Ministarstvo obrane. Vraćeno je dostojanstvo Hrvatskoj vojsci koju je Vlada SDP-a godinama šikanirala. Hrvatski vojnik je konačno stavljen u prvi plan. Znatno su poboljšani uvjeti života i rada hrvatskih vojnika. S druge strane, Hrvatska vojska je vraćena u herojski grad Vukovar, Sinj, Ploče, Varaždin i Pulu. Obilježavanje obljetnice smrti ratnog ministra obrane i najbližega Tuđmanova suradnika Gojka Šuška službeno je vraćeno pod okrilje MORH-a. Vojarne i dvorane u MORH-u i Oružanim snagama imenovane su po slavnim postrojbama i velikanima Domovinskog rata: Gojka Šuška, generala Janka Bobetka, Blage Zadre, Zvonimira Červenka, Ante Šaškora i drugih. Generali Ante Gotovina i Mladen Markač, odlikovani su za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti RH. Istovremeno smo jačali i opremali hrvatsku policiju stoga hrvatska policija učinkovito štiti našu državnu granicu i granicu Europske unije te sprječava ilegalne migracije, a Hrvatska je ispunila i sve uvjete za pridruživanje Schengenu. Vraćen je i legendarni Mig-21 heroja Domovinskog rata Rudolfa Perišina s kojim je 25. listopada 1991. god. sletio u Klagenfurtu, a Vukovara je proglašen mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Na koncu, 30. svibanj je ponovo proglašen danom Državnosti.  Ovo su sve velebni uspjesi, kojih ima još jako puno, ove naše Vlade na čelu s Andrejom Plenkovićem i to je poticaj za aktivniji doprinos društvu naše braniteljske populacije.

S kojim uspjehom ove Vlade ste posebno zadovoljni kada su u pitanju prava hrvatskih branitelja?

Kao što sam rekao, ova Vlada učinila je puno toga za nas hrvatske branitelje. Sve što je učinila jednako je važno jer je sve to vratilo dostojanstvo hrvatskim braniteljima, onima koji su u jednom vrlo teškom vremenu u modernoj hrvatskoj povijesti, odlučno rekli „DA“ borbi za svoje domove, za budućnost svoje djece znajući pritom da se možda tim istim kućama i djeci, svojim obiteljima i prijateljima, nikada neće vratiti. To su istinski domoljubi; oni koji ostaju kada je najteže i koji svoje znanje i iskustva nesebično ulažu za bolje hrvatsko sutra.

No, mogu izdvojiti jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. On je naime, mijenjan deset puta i imao je niz manjkavosti pri čemu je status hrvatskih branitelja bio nesiguran,a tim su istim zakonom, kao što sam već i rekao, prvi put u povijesti regulirana prava pripadnika HVO-a. Sretan sam što je donesen i Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu; prvi jedinstveni zakon koji uređuje nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu i njihovih obitelji. Zašto je to sve vrlo važno? Zato što se hrvatski branitelji s obzirom na prava koja su ostvarili za vrijeme Plenkovićeve Vlade, mogu konačno osjećati sigurno.

Iza nas je poprilično žestoka politička kampanja. S jedne strane HDZ, a s druge Domovinski pokret Miroslava Škore u borbi za birače desnice. Prošli ste Domovinski rat pa kako komentirate činjenicu što je Miroslav Škoro netko tko je za vrijeme Domovinskog rata napustio Hrvatsku i otišao izvan RH…?

Bio sam sedam godina pripadnik Francuske legije stranaca (od 1984. godine) i odmah na početku siječnja 1991.godine napuštam Legiju, vraćam se u Hrvatsku u neizvjesnost te se odmah stavljam na raspolaganje svome narodu i svojoj domovini Hrvatskoj. Pristupam kao instruktor u Antiterorističku jedinicu Lučko, jer još nije bilo Hrvatske vojske. Kasnije nastavljam kao ratni zapovjednik Bojne „Zrinski“ i 1. Hrvatskog gardijskog zdruga. U borbenim operacijama na prvoj crti bojišta sam ranjen dva puta (1992. i 1995. godine). Tko napušta svoj narod i svoju zemlju kada je najpotrebnije i najteže, dovoljno samo za sebe govori o toj osobi i njezinom domoljublju.

S obzirom na sve što smo mogli dosad vidjeti i čuti od gospodina Miroslava Škore, mislite li da može biti vođa desnice?

Za mene kao hrvatskog branitelja „sad ili nikada“ bilo je 1991. godine, a ne danas. Ja nisam najveći desničar, ali nikome ne priznam da je veći od mene, ja sam domoljub koji voli svoj narod i svoju domovinu. Ljubav prema svome narodu i svojoj domovini Hrvatskoj se pokazuje djelima, a ne riječima. Netko tko se poziva na narod, a nije bio tu kad je tom narodu bilo najpotrebnije u teškim i sudbonosnim vremenima, prosudite sami može li biti istinski vođa desnice…

Kako komentirate Bernardićev odabir da se između predsjednika dr. Franje Tuđmana i predsjednika SFRJ on odlučio za Josipa Broza Tita?

Moram reći kako je samo uspoređivanje Josipa Broza Tita i predsjednika dr. Franje Tuđmana poprilično neozbiljno i neodgovorno, a posebno od osobe koja je imala samo četiri mjeseca kada je Tito umro. Moram priznati, pomalo me i zabrinjava naziv njihove koalicije „RESTART“ pa se pitam žele li nas možda vratiti u mračno doba komunizma i druga Tita? Takvi stavovi jasno dokazuju i pokazuju kako ti ljudi nikada nisu željeli današnju slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Gospodine Filipović, ukoliko uđete u Hrvatski sabor, što će biti u Vašem fokusu rada, za što ćete se zalagati?

HDZ će i dalje predano raditi za dobrobit hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji jer je to odgovornost države prema herojima na čijoj je žrtvi izgrađena Hrvatska. Nastavit ćemo braniti dostojanstvo hrvatskih branitelja i dignitet Domovinskog rata, nastavljamo jačanje i modernizaciju Hrvatske vojske, ulaganje u hrvatskog vojnika kao središte i najveću vrijednost našeg obrambenog sustava. Nastavit ćemo jačati hrvatsku policiju i time podizati razinu unutarnje sigurnosti i zaštite naše granice. Posvetit ćemo se i regulaciji prava civilnih žrtva iz Domovinskog rata i nešto u što ćemo svakako uložiti veliki trud i napore je traženje nestalih civila i branitelja iz Domovinskog rata. Nastavit ćemo sa procesuiranjem svih ratnih zločina i sve odgovorne za njih privesti pred lice pravde. Drugim riječima, nastavit ćemo brigu o onima kojima možemo zahvaliti sve ono što danas imamo, a na njihovim iskustvima graditi još jaču i moderniju hrvatsku državu.

I na kraju… Vaša poruka biračima, zašto glasati za HDZ?

Nama danas ne trebaju nikakvi eksperimenti. Hrvatskoj danas treba stabilnost i sigurnost jer, između ostalog, samo stabilna, sigurna i jaka Hrvatska može brinuti o Hrvatima u dijaspori, pogotovo o Hrvatima u BiH.

Zato izađite na izbore 5. srpnja i dajte glas onima koji su se dokazali i pokazali da znaju i da će znati odgovoriti i na sve buduće izazove i krize, a to je HDZ na čelu s Andrejom Plenkovićem. Zajedništvo koje smo izgradili u Domovinskom ratu naša je snaga i danas tim istim zajedništvom i sa stožernom strankom hrvatskoga naroda – HDZ-om,  gradimo modernu, suverenu i demokratsku Hrvatsku, da bude prosperitetna i ugodna za život, onakva za kakvu smo se borili. Domoljubljem i zajedništvom za sigurnu Hrvatsku!

Kamenjar.com

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari