Connect with us

Reagiranja

MLADEN PAVKOVIĆ: Gojko je među najzaslužnijima za stvaranje hrvatske države

Objavljeno

on

Nitko u Hrvatskoj, od velikana Domovinskog rata, nije toliko marginaliziran kao Gojko Šušak (Široki Brijeg, 16. ožujka 1945. – Zagreb, 3. svibnja 1998.), jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana (Veliko Trgovišće, 14. svibnja 1922.- Zagreb, 10. prosinca 1999.)..

[ad id=”93788″]

Zajedno su bili od početka do kraja. Tuđman, Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, a Šušak – ministar obrane, od 1991., pa sve do svoje prerane smrti. Pod njihovim vodstvom Hrvati su pobijedili treću ili četvrtu vojsku u Europi, a srpske i ine agresore te domaće izdajice potukli do nogu.

Opraštajući se od svog vjernog suradnika, na zagrebačkom Mirogoju, dr. Tuđman je rekao i ovo: „ Dragi Gojko, bio si među onima sa mnom koji nismo dvojili da možemo u ovim okolnostima ostvariti hrvatsku slobodu i hrvatsku državu. Kod toga smo morali imati odlučnosti, hrabrosti, mudrosti. Kod toga smo morali voditi računa da ne ponovimo pogriješke prošlosti, da hrvatski narod ne daje opet goleme, ne samo uzaludne žrtve, nego i žrtve koje će nas opterećivati u sadašnjosti i u budućnosti.

Uspjeli smo u tome zahvaljujući u prvom redu i tome što si mi bio doista pouzdan, vjeran suradnik, čovjek koji je znao biti odlučan, ali mudar i razborit. Stvaranje hrvatske slobode i neovisnosti ne bi značilo mnogo samo po sebi kad iza toga ne bi bila činjenica da smo prvi put ostvarili to da se hrvatski čovjek bori za svoju, samo za svoju sudbinu, a da se nije borio jedan protiv drugoga“- kazao je Tuđman te nastavio: „Dragi Gojko, ima onih, kakvih ima u svakom narodu pa ih ima i u hrvatskom, koji iz povijesti ništa nisu kadri naučiti, a misle da će tvoj odlazak na svoj način ugroziti ono što smo stvorili. Ti znaš, ja znam, zna stotine tisuća i milijuni hrvatskih ljudi, većina Hrvatske, da to neće biti, naprotiv, da će i Tvoja žrtva biti utkana u one temelje na kojima ćemo, sasvim sigurno, graditi svoju slobodu i svoju budućnost. Ima i onih koji i danas govore o izolaciji Hrvatske. Bili ste prisutni kad je govorio prijatelj Gojkov i izaslanik SAD-a William Perry, a ovih dana najavio nam je svoj dolazak i Sveti otac u državni posjet. To znači, stvorili smo Hrvatsku koju mnogi neće, ali i koju mnogi moraju respektirati, a ima, razumije se, razumnih ljudi u svijetu, i u Americi, i u Europi“ – naglasio je prvi hrvatski predsjednik na Šuškovu grobu.

Međutim, danas ni Tuđmanovo, a ni Šuškovo ime ne možete naći ni u Registru hrvatskih branitelja! I na taj način su ih podcijenili. Ratni ministar obrane sigurno je zaslužio da mu Grad Zagreb podigne i spomenik u glavnome gradu, ili da se neka kulturna ustanova nazove njegovim imenom. Po Tuđmanu se odnedavno zove zračna luka, a po Šušku bi se mogao nazvati željeznički Glavni kolodvor!
No, kako bilo da bilo, Šuška će najviše pamtiti hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskoga rata, ali i Srbi, koje je pobijedio, ili točnije rečeno „dotukao“ do nogu!

Nikada Hrvatska nije imala, a prema svemu sudeći i neće, većeg i značajnijeg ministra obrane!

Mladen Pavković

[ad id=”93788″]

Riječ Urednika:

Krivotvorenje povijesti

Negacijom Šuškove uloge svjesno se krivotvorila povijest i relativizirao Domovinski rat!

– U borbi za hrvatsku slobodu dao je cijeloga sebe! Kad govorimo o njemu, govorimo o tome tko je organizirao obranu protiv velikosrpske agresije, tko je naoružao Hrvatsku unatoč embargu, tko je zaslužan za hrvatsku slobodu… Neprijeporna je povijesna uloga Gojka Šuška. Što više vrijeme prolazi, svi postaju svjesni njegove veličine. Da njega i predsjednika Tuđmana nije bilo, mi danas ne bismo ovdje sjedili!

Dr. Tuđman: Neustrašiv, ali razborit vitez hrvatski!

– U ličnosti Gojka Šuška očitovalo se nepokolebljivo jedinstvo hrvatskog nacionalnog bića. Bio je čovjek iznimnih ljudskih kvaliteta i upravljačkih sposobnosti. U svim okolnostima, pogotovo teškim i pogibeljnim, djelovao je snagom duha i značaja te svjedočio činom vjerodostojnog djela. Nepokolebljiv i neustrašiv, smion, ali razborit i promišljen vitez hrvatski – tim se riječima predsjednik Tuđman oprostio od svog prijatelja i najbližeg suradnika Gojka Šuška, koji je umro 3. svibnja 1998. u Zagrebu nakon teške bolesti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari