Pratite nas

Pregled

HASANBEGOVIĆ O ZDS

Objavljeno

na

Jedan dragi prijatelj mi je poslao slijedeće, piše akademik Josip Pečarić:

http://direktno.hr/en/2014/direkt/60108/Hasanbegovi%C4%87-o-medijima-Karamarku-Plenkovi%C4%87u-Titu-Zdravku-Mami%C4%87u.htm

Poklonici pozdrava ‘Za dom spremni!’ kažu da je to stari hrvatski pozdrav, što vi mislite?

“Za dom spremni je naravno pozdrav koji je bio službeni pozdrav ustaškog pokreta o tome nema nikakvih dvojbi! On je obilježen brojnim hipotekama i ne vidim razloga da se poseže za njim u modernoj demokratskoj Hrvatskoj kao i za bilo koji drugim krilaticama dolazile one iz propale jugoslavenske komunističke baštine ili iz baštine ustaškog pokreta i NDH…”.

Pita me on popušta li i on?

Zapravo Hasanbegović samo pokazuje da nije slučajno u politici.

Nije on ni ranije govorio drugačije. Naime treba pogledati ostatak razgovora o ZDS:

Treba li prekidati utakmice kada se čuje taj pozdrav?

“Ja sam došao iz navijačke subkulture, koja će uvijek počivati na jednoj vrsti prkosa i bunta. Treba stvoriti takvo društveno ozračje u kojem neće biti nikakvog posezanja uzvicima i povicima.”

Treba li onda taj pozdrav zabraniti?

“Ja sam protiv bilo kakvih zabrana, u SAD-u apsolutno ništa nije zabranjeno, ni jedna simbolika. Zabranama se ništa ne može postići. Može se postići samo stvaranjem jednog zdravog društvenog ozračja i odgojem.”

Dakle u RH danas ne postoji zdravo društveno ozračje. To je vidljivo i iz ovog odgovora. Činjenice oko Domovinskog rata i pozdrava ZDS, o dokumentima u RH u kojima se odobrava ZDS u takovom ozračju ni spomena.

Ali pogledajmo i ostatak razgovora koji je itekako vezan sa ZDS:

Pips, Chips & Videoclips ili Marko Perković Thompson, što sluša ministar kulture?

“Pipsi su iz mog kvarta, oni su iznjedrili navijačku himnu koja je postala vrsta kultne pjesme, kao i pjesma Čavoglave gospodina Perkovića, koju su devesetih godina slušali oni i koji bi je sada zabranjivali.”

Što mislite o toj pjesmi?

“To je povijesna pjesma, jedna o najpopularnjih ratnih pjesama, koja je toliko bila popularna da ima i različite obrade, koje su koristile i druge strane u ratnom sukobu.”

Što mislite o Marku Perkoviću Thompsonu?

“Privatno riječ je o jednom simpatičnom, skromnom i ljubaznom čovjeku, a kao glazbenik, poštujem činjenicu što mu nitko ne može osporiti da je najpopularniji izvođač. Bez obzira što ga bojkotiraju radio postaje, on je primjer da se može doći do publike, do koje mnoge pseudo-estradne veličine mogu samo sanjati da će doći, i bez povlačenja za ruku urednika radio i TV postaja. Poštujem to što radi. Sadržaj njegovih pjesam ima tu jednu necioalno-religijsku tematiku, koja govori o jednim vrednotama, koje su, naravno, bliske i meni.”

U ovom dijelu intervjua Hasanbegović je rekao puno toga i o ZDS govoreći o napadima na Thompsona i na pjesmu „Bojna Čavoglave“ koja počinje s tim pozdravom. Drugim riječima Hasanbegović pokazuje kako postaje vrhunski političar koji antife “u zdrav mozak” jer im u lice poručuje da je i ZDS uz Čavoglave postao dio slavne oslobodilačke ratne povjesti.

Zapravo i samo pitanje o ZDS je nekorektno postavljeno jer je danas već mnogima jasno da se radi o napadima na Domovinski rat i posebno na HOS-ovce koji su u samom početku Domovinskog rata, tj. agresije Srbije i Crne Gore na Hrvatsku bili strah i trepet agresorskim vojnicima. Svi oni koji su željeli opstanak Jugoslavije ni danas im to ne mogu oprostiti i kroz napade na ZDS se zapravo svete HOSovcima i svima koji su s tim pozdravom branili hrvatsku of fašističke agresije na Hrvatsku.

Naravno to povezivanje s ustaštvom im dobro dođe da i Domovinski rat danas proglase ustaškim ratom. Ono što nije uspjelo agresou koji su stalno govorili o hrvatskim braniteljima kao u ustašama, a hrvatsku državu nazivali ustaškom državom uspijeva danas jer smo imali i u vrhu vlasti ljude koji su sprovodili velikosrpski Memorandum SANU 2. Ako na izborima pobijedi tzv Narodna koalicija (valjda Nenarodna) imat ćemo to opet.

Uostalom napadi i u Švicarskoj na Thompsona danas su očiti rukopis onih u RH koji mrze i hrvatski narod i hrvatsku državu. Ili u „slučaju“ Šimunić.

Zato je zanimljiv savjet koji sam dobio od Mirele Pavić u Hrvatskom tjedniku 01. 09. 2016.:

Munjena Žaba im (ćuprijašimsa, op. JP) je već darovala preko RTL-a jedan mandat jerbo po anketama jemaju 4,7 posto u jednoj jedinici. Otkad je to 5 posto, ne znan, pitala bih akademika Pečarića ka vrsna matematičara (što je onom razlikon i more li se zanemarit ili je to  još jedan bjesomučni kreketluk iz močvare i reklamni trik u nadi kako nitko neće skontat) ma čovik jema posla i trudi se oko Thompsonova koncerta u Švicarskoj. Piše pisma. Gluvima i slipima. Možda da prova na ćirilici? Bila bi fora. Odma bi se svi sjatili misleć kako im piše ‘onaj čija pisma se tribaju pročitat’, a i navali bi čitat. More bit da bi im nešto upalo u oko. Brvno, a ne trun. … A kud ćemo… bit spremni kad ni za dom ne smimo bit?!) Liam shi!

Zapravo Hasanbegović itekako dobro zna da se napadima na ZDS napada HOS, jer je i sam to osjetion na vlastitoj koži kada je zbog HOS-ovske kape postao ustaša! Uostalom kao i predsjednik Sabora zbog zahtjeva za povratak imena Hrvatski državni sabor. Napadi su uvijek s pozivanjem na ustaše. Misle na ustaše iz devedesetih kako su im objasnili autori Memoranduma 2, a govore u onima iz Drugog svjetskog rata.

Naravno ima i onih koji zbog interesa i prihvataju takove napade, a ministar im se ruga riječima: koju su devesetih godina slušali oni i koji bi je sada zabranjivali.

S druge strane uvijek treba govoriti o sjajnim nastupima ministra branitelja Tome Medveda koji izravno kaže isto što i Hasanbegović govori na opisani način. Bio sam u Udbini kada je na misi od svih nazočnih ministar i general dobio najveći pljesak. U Bujici je nedavno rekao istinu i o Thompsonu i o Bojni Čavoglave i o HOS-ovcima. Ponovimo i ovdje njegove riječi iz pisma zahvale Thompsonu:

Tvoj nadasve domoljuban duh i promicanje vrijednosti pravednog i osloboditeljskog Domovinskog rata bili su snažna potpora i hvalevrijedan primjer domoljublja i snage hrvatskog zajedništva.“

Ono što proslavljeni hrvatski ratnik i k tomu i genera otvoreno kaže, drugi moraju reći između redova. Problem je u onima koji ne kažu. Tako je dr. sc. Josip Stjepandić poslao vodećim HDZ-ovcima svoj link i komentar:

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2016/09/05/dr-josip-stjepandic-sanitarni-koridor-oko-pasaluka-druga-nerona/

Ja mislio da ste Vi u kampanji, pa napisah ono što se Vi očito ne usudite glasno reći…

A u tekstu je dan i govor biskupa Košića u Ludbregu u svetištu i mjestu zavjeta Hrvatskoga državnog sabora. Ne treba čuditi što će se pričati i političkom govoru u crkvi. Vjerojatno im Hrvatski državni sabor također nema veze s politikom, zar ne? Zapravo problem je i sama biskupova homiliju u kojoj biskup koji je i doktor znanosti zapravo odgovara na takove napade, što i konstatiraju u naslovu teksta na portalu narod.hr:

Što piše u Doktrinalnoj noti o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu?

http://narod.hr/kultura/evo-sto-pise-doktrinalnoj-noti-nekim-pitanjima-vezanim-sudjelovanje-katolika-politickom-zivotu

Slično piše i Nenad Piskač:

Drugovi, nije vaš problem samo biskup Košić, već i Kongregacija za nauk vjere

http://www.hkv.hr/izdvojeno/komentari/nenad-piskac/24796-ludbreska-propovijed-ozbiljni-vjernici-ne-glasuju-suprotivo-vjerskim-nacelima.html

Ili im smeta jednostavna istina koju je u naslovu izvukao Portal HKV-a:

Biskup Vlado Košić: Pitanje svih pitanja i temelj opstanka naroda je demografska obnova.

http://www.hkv.hr/vijesti/komentari/24792-biskup-vlado-kosic-pitanje-svih-pitanja-i-temelj-opstanka-naroda-je-demografska-obnova.html

Prijatelj mi priča kako zna više HDZ-ovaca koji prigovaraju našem biskupu. Kažu svugdje na televizijama, novinama politika, a onda odu u crkvu i opet politika. U Tuđmanovo vrijeme bi im smetalo što svugdje na televizijama i novinama imaju prosrpsku politiku, pa bi bili sretni da negdje čuju i nešto prohrvatsko. Ili kako kaže Mladen Pavković: Biskup Košić je „crvenim vragovima“ sasuo istinu u – lice!

https://kamenjar.com/mladen-pavkovic-biskup-kosic-crvenim-vragovima-sasuo-istinu-lice/

Zato Stjepandićev prigovor vodećim ljudima HDZ-a itekako ima veliku težinu!

Podsjetit ću da i prof. dr. sc. Andrija Hebrang govori o fašističkoj agresiji na Hrvatsku. Tako i u najnovijem tekstu u Hrvatskom tjedniku od 01. 09. 2016. u djelu tekata „Umjesto isprike, fašisti nas optužuju za fašizam“:

„Danas u kontroliranim medijima, kao ni u hrvatskim uđžbenicima, ne ćete naći podatke o strašnoj srpskoj agresiji sa svim obilježjima fašizma. Pobili su 7.263 civila ( uz još oko 1.000 skrivenih grobova), od čega su polovica ubijenih žene i djeca! To je posljedica fašističke ideologije protjerivanja Hrvata s teritorija koje napravili ukupnu štetu ( direktnu i gospodarsku indirektnu) od 400 milijarda dolara! U logore na području Srbije odveli su 30.000 zarobljenika. Među kojima 3.000 žena i 500 djece! Najmlađe dijete ubijeno u srpskome logoru imalo je samo 6 mjeseci.“

Ne zaboravimo, ti koji ne dozvoljavaju danas u RH spominjanje i ovakovih podataka i ne dozvoljavaju prisječanje kako su branitelje nazivali ustašama najglasnij su u optužbama na ZDS proglašavajućii HOS-ovce ustašama. Ovi podatci nisu važni, ali ZDS jeste.

Zapravo je očitt rukopis Memoranduma SANU 2, zar ne?

I Hebrang kao i ja govori o agresorima kao o fašistima. Zapravo je u pravu je Marko Ljubić kada o današnjoj Srbiji govori kao o pronacističkoj državi jer agresija na Hrvatsku je prije bila nacistička nego fašistička. I sam sam govoreći o fašističkoj agresiji usporešivao s nacizmom. Sjetimo se Miloševićevih riječi:

„Srbija i Crna Gora su dva oka u istoj glavi.“

I usporedimo ih s Hitlerovim:

„Njemačka i Austrija su dva oka u istoj glavi.“

Međutim, koristio sam riječ fašizam upravo zboč činjenice što su oni koji su podržavali Miloševića u to vrijeme sebe nazivali antifašistima. Valjda po onom Churchillovom:

„Fašisti će sebe u budućnosti nazivati antifašistima.!“

Pitanje je kada će Hrvati početi razmišljati drugačije. Zar nije logično da se upitaju: Ako su hrvatski branitelji ustaše i ako je Tuđmanova Hrvatska ustaška država, a mi znamo koliko su veličanstveni hrvatski državi i hrvatska država koja je stvorena usprkos silnim nastojanjima svjetskih moćnika, poručuju li oni nama da su i ustaše bili tsakovi?

Kako god okrenem opet dođem na svoju priču iz 1987. godine – godine kada je Milošević i došao na vlast u Srbiji kada sam konstatirao kako Srbi djele Hrvate na Ustaše i Srpske sluge rekao: „Ja vam ne volim biti sluga!“

Bilo kako bilo srpske sluge u RH stalno o ZDS, dok Srbi uskoro grade spomenik Miloševiću. Ne bi me iznenadilo da na spomeniku stave poklič s kojim su se pripremali za rat:

„Srbija i Crna Gora su dva oka u istoj glavi.“

Josip Pečarić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

20. obljetnica Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ K. Briglević

Svečanom procesijom i misom u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava u Zagrebu u srijedu, 13. prosinca 2017. godine obilježena je 20. obljetnica utemeljenja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Koncelebriranu misu predvodio je vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan u koncelebraciji s nadbiskupima, biskupima, vojnim i policijskim kapelanima i drugim svećenicima iz Hrvatske i inozemstva.

Procesiji i misnom slavlju koje se održalo u zagrebačkoj katedrali nazočili su načelnik Glavnog stožera OSRH general-zbora Mirko Šundov koji je ujedno bio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, potpredsjednik Vlade, ministar obrane RH Damir Krstičević kao izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, priopćio je MORH

U obilježavanju 20. obljetnice uspostave Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj sudjelovali su i pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Počasno zaštitne bojne, Povijesne postrojbe te klape Hrvatske ratne mornarice i MUP-a. Misno slavlje započelo je ulaznom procesijom koju je predvodila Počasno zaštitna bojna Oružanih snaga RH, a u procesiji su sudjelovala tri službena stijega: Republike Hrvatske, Vatikana i Vojnog ordinarijata.

Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u svojoj je propovijedi naglasio kako odabir zagrebačke katedrale za proslavu 20. obljetnice Vojnog ordinarijata nije slučajan.

Foto: MORH/ K. Briglević

“Ovdje su zgusnute tolike uspomene na velikane iz hrvatske povijesti, od Zrinskih i Frankopana do blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Na taj način ova prvostolnica okuplja i ujedinjuje čitavu domovinu Hrvatsku prikazujući je svemogućem Bogu kao dar i prinos”, rekao je mons. Bogdan i poručio kako u središtu i ove mise moraju biti Isusove riječi na Posljednjoj večeri: “Ovo je moje Tijelo. Ovo je kalež moje krvi. Ovo činite meni na spomen. Spomen na Isusa daruje nam život, a zaborav nas vodi u smrt. U svakodnevnom životu možemo iskusiti kako je zaborav nešto vrlo opasno, na svim razinama. Ako jedan narod zaboravlja svoje branitelje, one koji su se za nj žrtvovali, onda se zajednički dom urušava i ne može dobro završiti.

Važno je njegovati i promicati spomen na osobe i događaje iz Domovinskoga rata jer je to temelj naše slobode i neovisnosti”, poručuje mons. Bogdan. Ovom se prilikom osvrnuo i na činjenicu kako u današnje vrijeme nije lako živjeti kršćanski i djelotvorno svjedočiti svoju vjeru pred drugima.

“Tko javno zastupa kršćanske vrjednote, primjerice na području zaštite nerođenoga života ili u pitanjima braka i obitelji, nerijetko biva ismijavan, ignoriran, odbacivan. Kako dakle shvatiti Isusove riječi iz evanđelja? Isusovo breme je lako jer ga On nosi zajedno s nama. Nasljedovati Krista znači uzeti križ na se, biti spreman na žrtvu, prihvatiti patnju. Ali to ne činimo sami, kao pojedinci, nego kao zajednica: u našim kapelanijama, u našoj biskupiji, u Crkvi Kristovoj. Crkva je mistično tijelo Kristovo”, rekao je mons. Bogdan.

Ministar obrane Damir Krstičević ovom je prigodom istaknuo kako su Hrvatska vojska i Crkva neraskidivo povezani još od vremena Domovinskog rata te da je vjera oslonac hrvatskom vojniku kojemu je duhovna potpora važna u obavljanju zahtjevnih zadaća. “Vojni ordinarijat na čelu s vojnim biskupom mons. Jurom Bogdanom prisutan je u svim aktivnostima koje provode Ministarstvo obrane i Oružane snage. Poštujući svu potporu koju je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj pružao Oružanim snagama tijekom Domovinskog rata, Ministarstvo obrane njeguje i podupire sve aktivnosti vezane za duhovnu skrb pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva obrane”, poručio je ministar.

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj osnovan je bulom svetog pape Ivana Pavla II. 25. travnja 1997. godine čime je uspostavljena duhovna skrb za vjernike katolike u oružanim snagama i redarstvenim službama Republike Hrvatske, a iste su godine u Republici Hrvatskoj osnovane još dvije biskupije, Požeška i Varaždinska. Jurisdikcija vojnog ordinarija se proteže na području cijele Republike Hrvatske i na mirovne snage u svijetu gdje djeluju hrvatski vojnici i policajci.

Foto: MORH/ K. Briglević

 

Krstičević: Mladi ljudi, željni izazova pridružite se pobjedničkom Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i letite s najboljima!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željko Glasnović ‘začepio usta’ prevladavajućim medijima! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

I današnja sjednica Sabora počela je stankom, a nastavljena je raspravom o Zakonu o minimalnoj plaći.

Današnja sjednica Sabora počela je sa šest zahtjeva za stankom.

Između ostalog, Miro Bulj tražio je stanku zbog zakona o regionalnom razvoju.

Gordan Maras tražio je stanku zbog problema u gradu Zagrebu “gdje gradonačelnik neopravdano tolerira dug Konzumu i Agrokoru”. Zastupnik Goran Aleksić želi govoriti o presudi protiv Addiko banke.

Željko Glasnović želi govoriti medijskoj blokadi.

Željko Glasnović poručio je da “istina u Hrvatskoj postaje hereza”.

“Govorio samo ovdje 50 puta zašto ne postavljamo prava pitanja u Saboru. Ako se brzo ne probudimo i provedemo reformu pravosuđa, ako ne pokrenemo brze reforme, ne volim tu riječ reforme, to je iz bivšeg sustava…”, rekao je Glasnović.

 

Glasnović: Hrvatska je desetljećima izložena destibilizaciji od strane trojanskih konja, nevladinih udruga (VIDEO)

 

Glasnović: Izvandomovinska Hrvatska trpi najveću diskriminaciju, a najviše novca šalju u Hrvatsku (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari