Connect with us

Razno

HND zbog Matijanića ruši vladu?

Objavljeno

-

N1

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organiziralo je konferenciju za novinare na kojoj su govorili o nalazu stručnog povjerenstva o smrti novinara Vladimira Matijanića. Na konferenciji su govorili Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, Đurđica Klancir, novinarka portala Net.hr i članica HND-a i Ilko Ćimić, novinar portala Index.hr i član HND-a.

Vladimir Matijanić je po drugi put u vrlo kratkom vremenu ubijen od države, od ovog sustava. Skandalozno, sramotno priopćenje koje je objavilo stručno povjerenstvo pokazuje da ekipa koja vlada ovom zemljom ne žele štititi živote svojih građana, istih tih građana koji ih plaćaju. Zbog svega HND traži smjenu Vilija Beroša. Ne ostavku, smjenu! Od danas svaki dan na funkciji koju obnaša smatramo odgovornim i premijera Plenkovića i cijelu Vladu, rekao je Zovko.

“Ono što se dogodilo Vladimiru Matijaniću, ne smije se nikada i nikome više dogoditi”, rekao je Zovko, dodavši da ne generaliziraju o zdravstvenom sustavu i ne govore o poštenim liječnicima i sestrama, nego o ministru Berošu i sustavu koji se skriva iza njega.

Nakon Zovka govorila je Klancir.

“Htjela bih naglasiti da je važno da osvijestimo da je posljednja pressica nastup ministra Beroša i predstavljanje cijelog tog skupa bila zapravo jedna strana. Ministar zdravstva bi trebao biti odvjetnik pacijenata. Ministar zdravstva bi trebao biti odvjetnik pacijenata, onaj koji predstavlja građanke i građane”, rekla je Klancir.

“Vlada bi trebala biti tu za nas. Ministarstvo zdravstva nije tu zbog pojedinih predstavnika zdravstvenog sustava, nego za sve nas”, rekla je Klancir, dodavši da se to nije dogodilo.

Dodala je da je sada vrijeme da netko sve sagleda, do posljednjeg detalja. “Nadamo se da će doći do istine, nadam se da će se uzeti svjedočanstva iz tih zadnjih sati koje smo mi svi, laici slušali. Kako se može dogoditi da ta ista osoba nije za hospitalizaciju”, rekla je Klancir.

Rekla je da su na pressici izbjegavali odgovoriti na pitanje je li trebalo hospitalizirati Matijanića. “To je bila zaštita sustava. Takvih slučajeva je bilo u zdravstvenom sustavu, bit će ih i dalje”, rekla je Klancir.

“Ove poruke koje smo čuli od ministra Beroša nisu poruke propitivanja je li nešto otišlo ukrivo, je li dopustivo da pojedini medicinski radnik ili radnica tako razgovara s pacijentom. Ne, mi to nismo čuli. HND traži i odgovornost i istjerivanje istine, one koja će uvažiti i drugu stranu, stranu pacijenta Vladimira Matijanića, ali i sve druge građanke i građanke koji se suočavaju s tom drugom, neprobojnom stranom medicinskog sustava u Hrvatskoj”, rekla je Klancir.

Nakon Klancir je govorio Ćimić.

“U izjavama ministra Beroša nema ništa skandalozno, skandalozno je riječ koja je suvišna, radi se o neprihvatljivom ponašanju, neprihvatljivim izjavama i neprihvatljivim postupcima”, rekao je Ćimić.

“Podsjetit ću da je HND danima prije, odmah nakon smrti Vladimira Matijanića inzistiralo na imenima ljudi koji će biti članovi tog povjerenstva. Svi zahtjevi su odbijeni”, rekao je Ćimić.

“Kasnije smo saznali da je cijelo to izvješće preskočilo niz dijelova koje su trebali uzeti u obzir. Naime, tri člana povjerenstva su donijeli smjernice u kojima je Paxlovid obavezan za liječenje oboljelih od korone u Hrvatskoj. Mi smo mogli čuti na pressici izbjegavanje odgovornosti u kojoj je neuvjerljivo pokušao objasniti da iako je naveden kao obavezni dio liječenja, nije došao u Hrvatsku”, rekao je Ćimić.

Transparentnost koja je bila nužna u ovom postupku nije je bilo, a sada vidimo i zašto, rekao je Ćimić.

Govorio je o curenju podataka prije zaključka povjerenstva, dodavši da su dva lista objavila detalje. “Ti podaci su bili selektirani da je objavljen dio te dokumetacije i to dijelovi koji su dokazivali da sustav nije kriv”, kaže Ćimić.

“Ništa tu nije skandalozno, to je jednostavno neprihvatljivo! Od ministarstva ćemo tražiti odgovor koji su to novinari od povjerenja ministarstva”, rekao je Ćimić.

“Ako ministar Beroš i ekipa oko njega misli da ćemo zaboraviti što se dogodilo, ja im poručujem da se gadno varaju. Ne zaboravimo ono što se dogodilo novinaru, ali i građaninu koji je imao pravo na medicinsku pomoć koju nije dobio. Zakazao je sustav i ovo se više nikad ne može dogoditi nikome u Hrvatskoj”, rekao je Zovko.

“Mislim da je trenutak u kojem se ministar zdravstva morao zapitati što se događa u sustavu bio onaj dan kad je objavljena snimka razgovora Matijanića”, rekla je Klancir, dodavši da nitko ne govori da je jedino Beroš kriv za sve, te da su u zdravstvu duboki problemi.

Način na koji je Beroš završio pressicu, on smatra ovaj slučaj završenim. Ovaj slučaj nije završen, rekla je Klancir, piše N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari