Connect with us

BiH

HNS: Konstitutivnošću naroda i legitimnim političkim predstavljanjem se ne može trgovati

Objavljeno

on

U Mostaru je održana 26. redovita sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. Članovi Predsjedništva su razgovarali o aktualnom stanju u BiH, aspektu trenutne krize i nefunkcioniranja viših razina vlasti kao i o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim promjenama. Razgovaralo se o izvješću visokog predstavnika te o postizanju konačnog dogovora koji bi stabilizirao prilike i unutarnje odnose u BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

U svjetlu pregovaračkog procesa o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama, Predsjedništvo HNS-a izrazilo je potporu predstojećem ciklusu razgovora na najvišim razinama te postizanju dogovora u svim ključnim segmentima.

Posebno je naglašeno kako je konstitutivnost naroda uz legitimno političko predstavljanje temeljna ustavna kategorija s kojom se ne može trgovati niti je se može eliminirati. Potrebna je žurna stabilizacija odnosa i postizanje konsenzusa kroz dijalog političkih predstavnika sva tri konstitutivna naroda.

U raspravi o 60. izvješću visokog predstavnika, Predsjedništvo HNS-a je pozvalo Ured visokog predstavnika na cjelovito i objektivno izvještavanje međunarodne zajednice o stanju u Bosni i Hercegovini.

Ukazano je na višestruke ozbiljne propuste u dostavljenom dokumentu koji svjesno ignorira rušenje pravosudnih institucija BiH, upotrebu retorike koja poziva na otvorene sukobe među narodima i stanovnicima BiH, kao i zanemarivanje koruptivnih afera koje ruše ugled institucija i pravne države.

Ured Visokog predstavnika, u skladu sa svojim obvezama proisteklim iz Daytonskog mirovnog sporazuma, mora biti jamac civilne provedbe svih Aneksa, njihov zaštitnik i faktor stabilnosti i mira, navodi se u priopćenju sa sjednice Predsjedništva HNS BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari