Pratite nas

Magazin

Homo – Konzumeris

Objavljeno

na

Zapadni potrošački apsolutizam stvorio je mekoputnog čovjeka, biće koje većinu slobodnog vremena provede na trosjedu s daljinskim u ruci ili lunja trgovačkim polisima u potrazi za novim popustima. Evolucija zna biti ironična pa je u dobu kojeg neki teoretičari proglašavaju krajem evolucije čovjeka, donijela jednu novu vrstu, u kojoj se svi ogledamo, a to je homo-konzumeris.

[ad id=”68099″]

Marksov nerealizirani „totalni čovjek“ i Nietzscheov promašeni „nadčovjek“ postao je tako neslavni čovjek „preživač“, čovjek koji odbija dalje evoluirati, jer je ispunio smisao svojega rasta – beskonačnu potrošnju dobara, neiscrpivi šoping, život u blještavim trgovačkim centrima kao glavnim središtima moći i radosti simuliranoga življenja, pod kupolama ispod kojih se razvija paralelni, surogat-svijet, inscenacija gradova, s ulicama, fontanama i vodoskocima, zelenilom i ljudskom vrevom koja je s gradskih ulica preusmjerena u velike hale famoznih „mall-ova“.

Urbana autentičnost zamijenjena je svojom neautentičnom kopijom u trgovačkim centrima, koji pak – zadobivaju neku svoju, makar umjetnu, životnu vjerodostojnost. Postali su staništa homo-konzumerisa, kao goleme, zastrašujuće zgradurine, koje poput suvremenih nezgrapnih arki otvaraju svoja ždrijela i ukrcavaju u sebe sve što na svijetu još postoji kao da će svakoga časa nastati sveopći potop . Homo-konzumeris tako pluta u nekom svom hiperprostoru, pronašao je nove dimenzije svoga bivanja, i nikada se nije osjećao tako samozadovoljnim i sigurnim kao u vremenima opće potrošnje. Kad dođe kući, nakon što je obavio veliku kupovinu, čeka ga kolekcija daljinskih upravljača, i prijelaz u virtualni svijet. Homo-konzumeris sada vidi i čuje sve, ali nije u stanju promijeniti ništa osim televizijskog programa ili kliknuti na novu „ikonicu“ na zaslonu mobitela i računala.

Živi u slatkoj iluziji da je postao globalni čovjek, ali dokle god dopušta da mu kržljaju duh, um i volja, on je zapravo, čovjek-preživač ili čovjek-ameba, proizvod de-evolucije. Takav čovjek postaje nesposoban za borbu, žrtvu, i svladavanje i najmanjih zapreka, a pojmovi kao što su čast, prijateljstvo, odanost, za njega ne znače ništa. Sve to traži golemi napor i odricanje. Zašto bi se homo-konzumeris odricao svog lagodnog života u kojemu sve može kupiti na kredit? Homo-konzumeris je gotovan, on je čovjek koji misli da sve zna, ležeran je, treba mu sve servirati, stručnjak je za politiku, gospodarstvo, financije, sport, a dobra kupovina mu je važnija čak i od seksa. Vjera i duhovnost ga previše ne zanimaju, jedino ako bi mu možda izgradili kapelicu u kakvom marketu, možda bi se pomolio, čisto onako iz običaja ili praznovjerja, jer nikad se ne zna. Homo-konzumeris računa na sve moguće popuste i prigodne aranžmane. On je iskusni kupac i potrošač koji mora znati gdje se nešto povoljno nudi. Homo-konzumeris će vam uvijek dati neki praktičan savjet, ali nemojte očekivati od njega preveliku postojanost stavova, jer kvaliteta se mijenja i sve ima svoju cijenu.

Poznaje prednosti digitalne tehnologije, stručnjak je za automobile, ekspert za sve parove na kladionicama, u svim sportovima, u svakom slučaju, uvjeren je da je homo-univerzalis. Njegov svemir počinje u podzemnoj garaži, a širi se do gornjih katova šoping centra, obložen je staklom, solidno izoliran, dobro ozvučen i zagrijan, osvijetljen i topao, i još mu samo nedostaje umjetni nebeski svod na kojemu bi neki vizionar marketopolisa izmislio pravu imitaciju sunca, zvijezda i galaksija, simulaciju crnih rupa i svemirskih crvotočina u koje bi se lansirali kupci željni istraživanja novih konzumerskih svjetova ili putovanja kroz potrošačko vrijeme, u potrazi za kozmičkom kupovinom života. Bio bi to „zlatni šut“ homo-konzumerisa koji bi htjeli otići u onostrano, završiti svoje potrošačko bivanje na spektakularan način.

U svom pokušaju da nadiđe sebe, ili da iziđe iz sebe i sivila egzistencije, iz svojih nemoći i strahova, čovjek je ponovno udario pogrešnim putem. Ili, bolje reći, put napretka doveo je do krajnosti svojom nerazboritošću. Do krajnosti koja na koncu izjeda vlastiti korijen. Biljka koja je narasla do nebesa, kao u priči o zrnu graška. Homo-konzumeris postaje zatočenik svojih umjetnih svjetova.

Hoće li za stotinu godina biti vrsta koja živi samo u marketopolisu, kao u velikom stakleniku?

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Magazin

Poslušajte novu pjesmu Olivera Dragojevića: ‘Za tvoje dobro’

Objavljeno

na

Objavio

Gotovo pet mjeseci nakon što nas je napustio Oliver Dragojević svjetlo dana ugledala je njegova nova pjesma ‘Za tvoje dobro’. Stihove pjesme potpisuje Gibonni, a aranžman Elvis Stanić.

Nova pjesma naći će se na kompilaciji ‘Do kraja vrimena’ koja će od petka biti u prodaji.

Dirljiva pjesma ganula je Oliverove obožavatelje koji se još ne mogu pomiriti s njegovim odlaskom. ‘Ovo je poklon s neba’, ‘Fališ kapetane, nikada nitko kao ti, čuvali te anđeli’, ‘Kako nedostaješ’, ‘Bez riječi sam’, samo su neki od komentara ispod pjesme objavljene na YouTubeu.

– Gibonni je genije. Najbolja moguća kombinacija su njegovi stihovi i Oliverov glas – zaključio je jedan od obožavatelja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Marakeški sporazum o migraciji

Objavljeno

na

Objavio

Zašto je šest država članica EU-a odbacilo pakt? Zašto je u Marakešu jedini prosvjednik bio hrvatski zastupnik Hrvoje Zekanović? Ima li pravo oporba kada optužuje HDZ da je zabranio raspravu o tom dokumentu – neka su od pitanja na koja su u emisiji “Otvoreno” odgovore nastojali dati Ivan Šimonović, bivši pomoćnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora (HDZ), Domagoj Hajduković, član Predsjedništva i međunarodni tajnik SDP-a i Robert Podolnjak iz MOST-a nezavisnih lista, piše HRT.

Govoreći o biti Marakeškog sporauma Šimonović je kazao kako se “radi o problemu gdje države imaju ograničene mogućnosti djelovanja”. Uspjeh vidi jedino kroz globalni dogovor oko toga kako se nositi s migracijama. “Mislim da je ovo dobar sporazum, da nije slučajno da je usvojen na Međunarodni dan ljudskih prava. Nadam se da će, kao što i ime samog sporazuma kaže, on doprinijeti sigurnijim, uređenijim i regularnim migracijama”.

“U Marakeškom sporazumu Hrvatskoj se ništa ne nameće”

Kovač je rekao da niti mnogi u politici ne znaju o čemu se konkretno radi u Marakeškom sporazumu. “Već je naziv kao takav vrlo kompleksan. Birokratska je to formulacija. Ponudio sam hrvatski prijevod toga. Rekao sam da je to svjetski dogovor o seljenju, jer je to lakše razumjeti. Naglasak je na legalna seljenja. Ideja je da se napravi jedan sporazum ili dogovor. Vrlo je važno da se u hrvatskoj javnosti o tome razgovaralo. Problem je nastao u tome što nije bilo dovoljno komunikacije u javnom prostoru, pa se lako plasiraju lažne vijesti i informacije. U tom dokumentu dakako ima formulacija koje su nespretne, ali o tome treba razgovarati”, kazao je Kovač.

“Ono što je bitno je da takav dokument nama u Hrvatskoj ništa ne nameće. Zato smo i tražili u Odboru za vanjsku politiku jedno očitovanje Vlade o tome kako Hrvatska vidi taj dogovor i kako ga misli primjenjivati. Taj odgovor smo danas dobili”, kazao je Kovač dodavši da će RH nastaviti štititi svoje granice.

Na pitanje urednika i voditelja emisije Damira Smrtića je li ovaj sporazum potaknula migrantska kriza 2015. godine, Šimonović je potvrdio. “Već 2016. godine usvojena je deklaracija o izbjeglicama i migrantima vrlo sličnog sadržaja. To je bio sastanak na vrhu šefova država i vlada gdje je konsenzualno taj dokument usvojen”, rekao je i naglasio da će se 2019. raspravljati kakvi će biti mehanizmi kojima će se pratiti primjena tog dokumenta. “Međutim, ono što je ključno je da su u tom sporazumu uključene neke obveze koje su i prije postojale kao pravne obveze, ali i neke druge, nazvao bi ih moralne obveze. Sada se razgovara o političkoj volji da se prihvati jedan zajednički okvir zasnovan na dobrim praksama i razgovoru o tome kako izbjeći ono što nam se događalo 2015. godine”.

Podolnjak i Kovač o zahtjevima za raspravu u Saboru

Podolnjak problematičnim smatra sam naziv i kaže da se Vlada nije usudila prevesti kompakt. “Hrvatski građani mogu razmišljati o čemu je tu riječ i što je kompakt – dogovor, sporazum, pakt i sl. U Njemačkoj su ga naslovili pakt, a u Sloveniji dogovor. Mi u Odboru za vanjske poslove htjeli smo predložiti da se o tome raspravlja na plenarnoj sjednici Sabora”, kazao je i naveo primjere iz Njemačke, Slovenije, Italije i Švicarske na koje su načine državne institucije komunicirale o Marakeškom sporazumu.

Kovač je potom uzvratio da su se u spomenutim državama rasprave dogodile na inicijativu opozicije. “Je li MOST poduzeo bilo što kao Klub zastupnika ili neki MOST-ov zastupnik, da se o toj temi raspravlja u Saboru. Niste podnijeli ni interpelaciju”, kazao je Kovač spomenuvši i zastupnicu Ines Strenju Linić za koju je rekao da bi to moglo biti i u njenoj domeni djelovanja. Podolnjak je pak kazao da MOST-ovom zastupniku Boži Petrovu nije data mogućnost da predlaže te da je to konstatirao i Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Hajduković: Marakeški sporazum – katalog dobrih mjera

Hajduković je izjavio da prema njegovom mišljenju nije niti bila presudna rasprava u Saboru. “Volio bih da je javnost informiranija. Međutim, želio bih skrenuti pozornost na to tko je od ovoga napravio temu u javnosti. To je samo jedna institucija, odnosno jedna osoba. Ako me pitate, rekao bih da je to zato da se dodvori određenom biračkom tijelu. Ono što je kroz ovaj šum komunikacije unešeno u javnost u Hrvatskoj je da se mi moramo bojati neke navale migranata. Migracije traje i trajat će. Ovo nije sporazum, već više dogovor. To nije nekakav dokument koji ohrabruje migracije, posebno ne ilegalne migracije”, kazao je.

“Ovaj sporazum govori o uređenim i legalnim migracijama, a ne ilegalnim. Taj dokument razlikuje što su izbjeglice, a što migranti. Izbjeglice su ljudi koji bježe od rata, izravne osobne ugroze, dok su migracije nešto sasvim drugo. UN je apsolutno platforma na kojoj treba raspravljati o tome”, istaknuo je Hajduković i dodao da je ovaj dogovor katalog dobrih mjera.

Šimonović je naglašava da najviše profitiraju male države poput Hrvatske od jednog takvog multilateralnog dogovora oko toga kako s migracijama, jer će se veliki uvijek snaći. “Migranti nikakvo novo pravo, u pravnom smislu, ovim sporazumom nisu stekli. Ono što ovaj dogovor ili sporazum znači je da su većina članica UN-a pokazala političku volju da u određenim okvirima, koji definira ovaj sporazum, surađuju na tome da se pomogne i migrantima i državama koje su njihove destinacije”.

Kovač tvrdi da Marakeškog dogovora 2015. godine nije moglo biti. “Zatekao nas je migracijski val. Mi smo bili tranzitna država. Dobro smo se tada snašli. Stoga smo 2016. godine predložili izmjenu zakona tako da u izvanrednim situacijama vojska može pomoći policiji u nadzoru granice. Hrvatska se u svemu postavila racionalno i efikasno”.

Šimonović: 2050. – u Europi 2% manje stanovnika, a  u Africi 209% više

Šimonović je upozorio na demografske procjene. “Kada gledate demografska kretanja procjenjuje se da će 2050. godine Europa imati 2% manje stanovnika nego danas, a Afrika 209% više. Ako se pravovremeno ne ide s razvojnim pomoćima da se otklone neki faktori poput lošeg upravljanja, korupcije i sl. onda će se migracije dogoditi i nikakve bodljikave žice to ne mogu zaustaviti. Tome svemu treba dodati i rizike klimatskih promjena te nedostatak globalne solidarnosti da se nešto napravi na tom terenu. U tom slučaju – mi smo pred minskim poljem”, slikovito je opisao Šimonović.

Hrvatski Hrast i njemački AFD zajedno u Marakešu protiv Sporazuma o migracijama!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari