Pratite nas

BiH

Hrvate u BiH ne može se uništiti

Objavljeno

na

 

[dropcap]N[/dropcap]edavno je  tajni svjedok Stjepan Mesić izjavio srbijanskim medijima kako bi hrvatski predsjednik Tuđman da je ostao živ, svakako trebao završiti u Haagu, jer Mesić smatra kako „nije mogao Milošević sam sa sobom dijeliti BiH „. Ono čime se još i danas razmeće svjedok Mesić, davno je prestalo biti vjerodostojnim, naravno osim u strategiji tzv „regiona „. To je svojim svjedočenjem i izjavama potvrdio i bivši načelnik KOS-JNA, general  A.Vasiljević, koji tvrdi, kako je 1991. mesić u haaguS Mesićem imao dvadesetak sastanaka na kojima je razmjenjivao informacije podatke. „Mnogo smo upravo od Mesića doznali o ustrojavanju paravojnih jedinica u Hrvatskoj,  naoružavanju HDZ-ovaca. Mesić nam je poslužio kao insajder i informator…U jednom našem razgovoru Mesić je rekao  kako bi tolerisao hapšenje svih funkcionera MUP-a i obrane iz Hrvatske osim Špegelja i Boljkovca. Inzistrirao je na njihovoj zaštiti. Složili smo se oko toga. Razmena informacija i podataka s Mesićem ipak je bila mnogo važnija i nismo hteli da ugrozimo te kanale. Mesić je dao u tajnosti zeleno svjetlo za akciju „Štit „ i hapšenja „

Optužnicom  protiv generala Vasiljevića, šefa KOSA-a i njegova podređena oficira i zapovjednika najvećih srpskih logora-Begejci i Stajićevo-mogla bi biti rasvijetljena uloga Stjepana Mesića, kao vrhovnoga zapovjednika JNA, u opsadi, razaranju i okupaciji hrvatskoga grada Vukovara. Pitanje rasvjetljavanja tajne Mesićeve misije u ranim devedesetim godinama doći će prije ili kasnije na dnevni red u Hrvatskoj, ali pitanje njegove odgovornosti za podjelu na muslimanski  i srpski dio BiH te politička uloga u masovnog iseljavanju Hrvata iz BiH tijekom njegova predsjednikovanja u Hrvatskoj, kao i uloga u pisanju optužnica protiv šestorke Hrvata iz BiH u Haagu mogla bi još dugo bit zamagljenom. Zbog takva stajališta vjerojatno je i Haaško tužiteljstvo šutke prešlo preko masovnih muslimanskih  zločina nad hrvatskim narodom u BiH, koji su trebali upotpuniti strategiju nestanka Hrvata iz BiH.

General Praljak je pred sudom svjedočio: Časni sude činjenice su sljedeće: 91, 92, 93. god ja sam bio član VONS-a i susretao F.Tuđmana i S.Mesića na mnogim sastancima. Nikada, nigdje, ni jednom riječju, nitko, nije spomenuo, a ni Mesić , bilo kakvu priču da su se Tuđman i Milošević 91.god. u proljeće dogovorili i podjeli BIH, Ta priča je, to je moje iskustvo i ja o tomu svjedočim, pojavila se 1993. God. Dvije godine nakon sastanka. I znam da se pojavila na početku političkih obračuna. To znam, Mesić nije bio na sastanku u Karađorđevu, zna isto što i ja, a svjedoči o tomu sastanku ovdje špekulirajući ! „

[pullquote_left]Mi  Hrvati BiH dok smo živi ne ćemo se nikad odreći svoga prava suverenog naroda pa tako ni prava na vlastitu federalnu jedinicu[/pullquote_left] .Optužbe pak proti hrvatskih političara za navodno premještanje i preseljavanja pučanstva-Hrvata pobio je jedan bivši haaški optuženik koji tvrdi kako mu je zapovjednik britanskog bataljuna Un, pukovnik Williams, nudio da se Hrvati isele, a oni ( Britanci ) osiguravali bi evakuaciju. mostar17Odveo sam ga u restoran hotela Vitez i pokazao mu izložbu udruge likovnih umjetnika  Lašvanske doline, podsjetio je taj optuženik napomenuvši kako je Willimas ostao šokiran: Ja vas uvjeravam da se trebate iseliti, a vi mi pokazujete svoju kulturu i stvaralaštvo „ rekao mu je Britanac. Podsjeća također da su Britanci predlagali da se iseli cijela Lašvanska dolina jer je „Unprofor procjenjivao da ne ćemo izdržati više od 15 dana „ Bili smo okruženi višestruko nadmoćnijim snagama  Armije BiH, u omjeru 1:10, kaže bivši haaški optuženik dodajući kako su na sreću, narod i branitelji bili protiv preseljenja što su ga nudili Britanci. Uostalom  američki vojni povjesničar Charles Shrader je u ozbiljnoj studiji utvrdio kako su radi osvajanja teritorija i prodora dolinom Neretve na Jadran muslimani izveli agresiju na Hrvate u središnjoj Bosni. S punim pravom odbacujemo svaku točku optužnice Praljku i ostalima. Politički oblikovana optužnica za poslijedaytonsko međunarodno priznanje srpsko-muslimanske podjele BiH, trebal je kažnjavanjem hrvatskih političkih i vojnih predstavnika potaknuti uništenje jedine izvorne bosanskohercegovačke zajednice, odnosno hrvatskog naroda., koji je unatoč razornoj ratnoj i poratnoj strategiji čišćenja, uspio preživjeti, a voljom naroda nastaviti borbu za svoj entitet.

Mi  Hrvati BiH dok smo živi ne ćemo se nikad odreći svoga prava suverenog naroda pa tako ni prava na vlastitu federalnu jedinicu. Nikad nismo prestali biti samosvojan i samosvjestan entitet pa se toga ne ćemo odreći ni danas ni sutra !

 

Mate Kovačević

Kamenjar.info / kučibaba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Fadil Novalić na slobodi, Sud BiH odbio prijedlog Tužiteljstva

Objavljeno

na

Objavio

Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora premijeru FBiH Fadilu Novaliću, piše Klix.ba.

Sinoć je održano ročište koje je trajalo sedam sati, a na kojem je Tužilaštvo obrazložilo zbog čega je tražilo određivanje pritvora. Advokati su nakon ročišta kazali da nema osnova za zadržavanje u pritvoru niti jednog osumnjičenog.

Odluka je donesena u posljednji trenutak, s obzirom da je Sud imao rok do 16 sati da se izjasni o prijedlogu Tužilaštva.

Umjesto jednomjesečnog pritvora koju su tražili tužitelji, sud je odlučio da se mogu braniti sa slobode ali uz restriktivne mjere, uključujući zabranu kontaktiranja s potencijalnim svjedocima i međusobnog sastajanja.

Uz Novalića pušteni su čelnik Civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke “Srebrena malina”.

Novalić, Solak i Hodžić osumničeni su za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, zloporabu službenog položaja, pranje novca, primanje dara te krivotvorenje ili uništavanje službene dokumentacije.

Pod istragom su zbog sumnje u “namještanje” prilikom kupnje stotinu resporatira za bolnice u Federaciji BiH. Stotinu strojeva nabavljenih u Kini neposrednom pogodbom Civilne zaštite i “Srebrene maline” ne odgovaraju propisanim specifikacijama a cijena od 5,3 milijuna eura veća je od tržišne.

Novalićeva Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je da je sudska odluka dokaz kako je slučaj protiv njega montiran.

Jedini cilj bio je zadržati Novalića u pritvoru i tako osigurati “slabljenje bošnjačkog faktora” u entitetskoj vlasti, priopćila je stranka i zatražila smjenu glavne tužiteljice Gordane Tadić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Fadil Novalić: Uhititi ovakvog premijera je državni udar

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine tereti premijera Federacije BiH Fadila Novalića te čelnika Civilne zaštite Fahrudina Solaka i poduzetnika Fikreta Hodžića za niz teških kaznenih djela, potvrđeno je na sudskom ročištu okončanom u nedjelju rano ujutro.

Više od sedam sati tužitelji i branitelji trojice osumnjičenika argumentirali su noću na nedjelju pred Sudom BiH svoje zahtjeve za određivanje jendomjesečnog pritvora odnosno puštanje na slobodu.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je da se trojici uhićenih u četvrtak pod sumnjom da su sklopili štetni ugovor o kupnji stotinu respiratora za bolnice u Federaciji BiH odredi jednomjesečni pritvor uz obrazloženje kako bi u protivnom mogli utjecati na svjedoke, uništiti dokumentaciju ili bi njihovo oslobađanje, posebice u Novalićevu slučaju, moglo uznemiriti javnost.

Novalića se sada tereti za kaznena djela zloporabe službenog položaja ili ovlasti, primanje dara i pranje novca.

Suspendirani ravnatelj Civilne zaštite Solak uz ta kaznene djela osumnjičen je i za krivotvorenje službene isprave.

Hodžić je osumnjičen i za uništavanje poslovnih knjiga.

“Koristeći izvanrednu situaciju zbog pandemije pripremali su plan kako bi pribavili novac za nabavku respiratora. Oni su plan razradili podjelom uloga na način da bi Novalić iskoristio položaj premijera te svoj službeno-politički utjecaj kako bi se sredstva stavila na raspolaganje Federalnoj upravi civilne zaštite, odnosno kako bi se sklopio ugovor s firmom ‘Srebrena malina'”, rekao je Mirza Hukeljić, jedan od trojice tužitelja.

U predmetu koji je podignuo puno ‘prašine’ u BiH tužitelji su na ročištu predstavili i izvatke iz komunikacije osumnjičenih koji potvrđuju da su njih trojica intenzivno komunicirali prije sklapanja ugovora namještajući posao Hodžićevoj tvrtki.

Tužitelji navode da su trojica unaprijed imala informacije da kineski respiratori ne odgovaraju potrebama zbog kojih su nabavljeni.

Odvjetnici su pak tvrdili da tužitelji nemaju nikakvih čvrstvih dokaza da bi potvrdili sumnje o kojima govore.

“Premijer nije učinio baš ništa osim onoga što je Vlada FBiH morala učiniti u periodu izvanrednog stanja”, izjavila je Novalićeva odvjetnica Vasvija Vidović.

Ustvrdila je da je njezin branjenik častan čovjek koji radi ozbiljan posao, a ne kriminalac.

Kazala je i da bi Novalića Sud BiH mora pustiti na slobodu jer bi u protivnom prouzročio veliku političku štetu odnosno blokadu rada vlade Federacije BiH.

Sam Novalić odbacio je tvrdnje da je sudjelovao u bilo kakvim nezakonitostima te je ustvrdio kako mu ovo zapravo nalikuje na državni udar.

“Još samo fali da kažu da smo mi naručili pandemiju od Kineza”, kazao je Novalić.

Sud bi odluku o zahtjevu tužiteljstva za određivanje pritvora trebao donijeti u roku od 24 sata od okončanja ročišta. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari