Connect with us

BiH

Hrvate u BiH ne može se uništiti

Objavljeno

-

 

[dropcap]N[/dropcap]edavno je  tajni svjedok Stjepan Mesić izjavio srbijanskim medijima kako bi hrvatski predsjednik Tuđman da je ostao živ, svakako trebao završiti u Haagu, jer Mesić smatra kako „nije mogao Milošević sam sa sobom dijeliti BiH „. Ono čime se još i danas razmeće svjedok Mesić, davno je prestalo biti vjerodostojnim, naravno osim u strategiji tzv „regiona „. To je svojim svjedočenjem i izjavama potvrdio i bivši načelnik KOS-JNA, general  A.Vasiljević, koji tvrdi, kako je 1991. mesić u haaguS Mesićem imao dvadesetak sastanaka na kojima je razmjenjivao informacije podatke. „Mnogo smo upravo od Mesića doznali o ustrojavanju paravojnih jedinica u Hrvatskoj,  naoružavanju HDZ-ovaca. Mesić nam je poslužio kao insajder i informator…U jednom našem razgovoru Mesić je rekao  kako bi tolerisao hapšenje svih funkcionera MUP-a i obrane iz Hrvatske osim Špegelja i Boljkovca. Inzistrirao je na njihovoj zaštiti. Složili smo se oko toga. Razmena informacija i podataka s Mesićem ipak je bila mnogo važnija i nismo hteli da ugrozimo te kanale. Mesić je dao u tajnosti zeleno svjetlo za akciju „Štit „ i hapšenja „

Optužnicom  protiv generala Vasiljevića, šefa KOSA-a i njegova podređena oficira i zapovjednika najvećih srpskih logora-Begejci i Stajićevo-mogla bi biti rasvijetljena uloga Stjepana Mesića, kao vrhovnoga zapovjednika JNA, u opsadi, razaranju i okupaciji hrvatskoga grada Vukovara. Pitanje rasvjetljavanja tajne Mesićeve misije u ranim devedesetim godinama doći će prije ili kasnije na dnevni red u Hrvatskoj, ali pitanje njegove odgovornosti za podjelu na muslimanski  i srpski dio BiH te politička uloga u masovnog iseljavanju Hrvata iz BiH tijekom njegova predsjednikovanja u Hrvatskoj, kao i uloga u pisanju optužnica protiv šestorke Hrvata iz BiH u Haagu mogla bi još dugo bit zamagljenom. Zbog takva stajališta vjerojatno je i Haaško tužiteljstvo šutke prešlo preko masovnih muslimanskih  zločina nad hrvatskim narodom u BiH, koji su trebali upotpuniti strategiju nestanka Hrvata iz BiH.

General Praljak je pred sudom svjedočio: Časni sude činjenice su sljedeće: 91, 92, 93. god ja sam bio član VONS-a i susretao F.Tuđmana i S.Mesića na mnogim sastancima. Nikada, nigdje, ni jednom riječju, nitko, nije spomenuo, a ni Mesić , bilo kakvu priču da su se Tuđman i Milošević 91.god. u proljeće dogovorili i podjeli BIH, Ta priča je, to je moje iskustvo i ja o tomu svjedočim, pojavila se 1993. God. Dvije godine nakon sastanka. I znam da se pojavila na početku političkih obračuna. To znam, Mesić nije bio na sastanku u Karađorđevu, zna isto što i ja, a svjedoči o tomu sastanku ovdje špekulirajući ! „

[pullquote_left]Mi  Hrvati BiH dok smo živi ne ćemo se nikad odreći svoga prava suverenog naroda pa tako ni prava na vlastitu federalnu jedinicu[/pullquote_left] .Optužbe pak proti hrvatskih političara za navodno premještanje i preseljavanja pučanstva-Hrvata pobio je jedan bivši haaški optuženik koji tvrdi kako mu je zapovjednik britanskog bataljuna Un, pukovnik Williams, nudio da se Hrvati isele, a oni ( Britanci ) osiguravali bi evakuaciju. mostar17Odveo sam ga u restoran hotela Vitez i pokazao mu izložbu udruge likovnih umjetnika  Lašvanske doline, podsjetio je taj optuženik napomenuvši kako je Willimas ostao šokiran: Ja vas uvjeravam da se trebate iseliti, a vi mi pokazujete svoju kulturu i stvaralaštvo „ rekao mu je Britanac. Podsjeća također da su Britanci predlagali da se iseli cijela Lašvanska dolina jer je „Unprofor procjenjivao da ne ćemo izdržati više od 15 dana „ Bili smo okruženi višestruko nadmoćnijim snagama  Armije BiH, u omjeru 1:10, kaže bivši haaški optuženik dodajući kako su na sreću, narod i branitelji bili protiv preseljenja što su ga nudili Britanci. Uostalom  američki vojni povjesničar Charles Shrader je u ozbiljnoj studiji utvrdio kako su radi osvajanja teritorija i prodora dolinom Neretve na Jadran muslimani izveli agresiju na Hrvate u središnjoj Bosni. S punim pravom odbacujemo svaku točku optužnice Praljku i ostalima. Politički oblikovana optužnica za poslijedaytonsko međunarodno priznanje srpsko-muslimanske podjele BiH, trebal je kažnjavanjem hrvatskih političkih i vojnih predstavnika potaknuti uništenje jedine izvorne bosanskohercegovačke zajednice, odnosno hrvatskog naroda., koji je unatoč razornoj ratnoj i poratnoj strategiji čišćenja, uspio preživjeti, a voljom naroda nastaviti borbu za svoj entitet.

Mi  Hrvati BiH dok smo živi ne ćemo se nikad odreći svoga prava suverenog naroda pa tako ni prava na vlastitu federalnu jedinicu. Nikad nismo prestali biti samosvojan i samosvjestan entitet pa se toga ne ćemo odreći ni danas ni sutra !

 

Mate Kovačević

Kamenjar.info / kučibaba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari