Pratite nas

BiH

Hrvate u BiH ne može se uništiti

Objavljeno

na

 

[dropcap]N[/dropcap]edavno je  tajni svjedok Stjepan Mesić izjavio srbijanskim medijima kako bi hrvatski predsjednik Tuđman da je ostao živ, svakako trebao završiti u Haagu, jer Mesić smatra kako „nije mogao Milošević sam sa sobom dijeliti BiH „. Ono čime se još i danas razmeće svjedok Mesić, davno je prestalo biti vjerodostojnim, naravno osim u strategiji tzv „regiona „. To je svojim svjedočenjem i izjavama potvrdio i bivši načelnik KOS-JNA, general  A.Vasiljević, koji tvrdi, kako je 1991. mesić u haaguS Mesićem imao dvadesetak sastanaka na kojima je razmjenjivao informacije podatke. „Mnogo smo upravo od Mesića doznali o ustrojavanju paravojnih jedinica u Hrvatskoj,  naoružavanju HDZ-ovaca. Mesić nam je poslužio kao insajder i informator…U jednom našem razgovoru Mesić je rekao  kako bi tolerisao hapšenje svih funkcionera MUP-a i obrane iz Hrvatske osim Špegelja i Boljkovca. Inzistrirao je na njihovoj zaštiti. Složili smo se oko toga. Razmena informacija i podataka s Mesićem ipak je bila mnogo važnija i nismo hteli da ugrozimo te kanale. Mesić je dao u tajnosti zeleno svjetlo za akciju „Štit „ i hapšenja „

Optužnicom  protiv generala Vasiljevića, šefa KOSA-a i njegova podređena oficira i zapovjednika najvećih srpskih logora-Begejci i Stajićevo-mogla bi biti rasvijetljena uloga Stjepana Mesića, kao vrhovnoga zapovjednika JNA, u opsadi, razaranju i okupaciji hrvatskoga grada Vukovara. Pitanje rasvjetljavanja tajne Mesićeve misije u ranim devedesetim godinama doći će prije ili kasnije na dnevni red u Hrvatskoj, ali pitanje njegove odgovornosti za podjelu na muslimanski  i srpski dio BiH te politička uloga u masovnog iseljavanju Hrvata iz BiH tijekom njegova predsjednikovanja u Hrvatskoj, kao i uloga u pisanju optužnica protiv šestorke Hrvata iz BiH u Haagu mogla bi još dugo bit zamagljenom. Zbog takva stajališta vjerojatno je i Haaško tužiteljstvo šutke prešlo preko masovnih muslimanskih  zločina nad hrvatskim narodom u BiH, koji su trebali upotpuniti strategiju nestanka Hrvata iz BiH.

General Praljak je pred sudom svjedočio: Časni sude činjenice su sljedeće: 91, 92, 93. god ja sam bio član VONS-a i susretao F.Tuđmana i S.Mesića na mnogim sastancima. Nikada, nigdje, ni jednom riječju, nitko, nije spomenuo, a ni Mesić , bilo kakvu priču da su se Tuđman i Milošević 91.god. u proljeće dogovorili i podjeli BIH, Ta priča je, to je moje iskustvo i ja o tomu svjedočim, pojavila se 1993. God. Dvije godine nakon sastanka. I znam da se pojavila na početku političkih obračuna. To znam, Mesić nije bio na sastanku u Karađorđevu, zna isto što i ja, a svjedoči o tomu sastanku ovdje špekulirajući ! „

[pullquote_left]Mi  Hrvati BiH dok smo živi ne ćemo se nikad odreći svoga prava suverenog naroda pa tako ni prava na vlastitu federalnu jedinicu[/pullquote_left] .Optužbe pak proti hrvatskih političara za navodno premještanje i preseljavanja pučanstva-Hrvata pobio je jedan bivši haaški optuženik koji tvrdi kako mu je zapovjednik britanskog bataljuna Un, pukovnik Williams, nudio da se Hrvati isele, a oni ( Britanci ) osiguravali bi evakuaciju. mostar17Odveo sam ga u restoran hotela Vitez i pokazao mu izložbu udruge likovnih umjetnika  Lašvanske doline, podsjetio je taj optuženik napomenuvši kako je Willimas ostao šokiran: Ja vas uvjeravam da se trebate iseliti, a vi mi pokazujete svoju kulturu i stvaralaštvo „ rekao mu je Britanac. Podsjeća također da su Britanci predlagali da se iseli cijela Lašvanska dolina jer je „Unprofor procjenjivao da ne ćemo izdržati više od 15 dana „ Bili smo okruženi višestruko nadmoćnijim snagama  Armije BiH, u omjeru 1:10, kaže bivši haaški optuženik dodajući kako su na sreću, narod i branitelji bili protiv preseljenja što su ga nudili Britanci. Uostalom  američki vojni povjesničar Charles Shrader je u ozbiljnoj studiji utvrdio kako su radi osvajanja teritorija i prodora dolinom Neretve na Jadran muslimani izveli agresiju na Hrvate u središnjoj Bosni. S punim pravom odbacujemo svaku točku optužnice Praljku i ostalima. Politički oblikovana optužnica za poslijedaytonsko međunarodno priznanje srpsko-muslimanske podjele BiH, trebal je kažnjavanjem hrvatskih političkih i vojnih predstavnika potaknuti uništenje jedine izvorne bosanskohercegovačke zajednice, odnosno hrvatskog naroda., koji je unatoč razornoj ratnoj i poratnoj strategiji čišćenja, uspio preživjeti, a voljom naroda nastaviti borbu za svoj entitet.

Mi  Hrvati BiH dok smo živi ne ćemo se nikad odreći svoga prava suverenog naroda pa tako ni prava na vlastitu federalnu jedinicu. Nikad nismo prestali biti samosvojan i samosvjestan entitet pa se toga ne ćemo odreći ni danas ni sutra !

 

Mate Kovačević

Kamenjar.info / kučibaba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

UN pozvao bh. vlasti da odmah zatvore kamp za migrante u Vučjaku

Objavljeno

na

Objavio

Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost nakon prebacivanja migranata i tražitelja azila na područje Vučjaka, apelirajući na nadležne bosanskohercegovačke institucije da rade na pronalasku alternativnog smještaja.

U zajedničkoj izjavi UN-a u BiH podsjetili su da na lokalitetu Vučjaka postoje veliki sigurnosni i zdravstveni rizici, a ta lokacije nije u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima zbog čega nije adekvatna za smještanje ljudi.

Ovi nedostaci su već istaknuti u zajedničkoj izjavi tima UN-a 14. lipnja koja je dana nakon odluke Gradskog vijeća Grada Bihaća da se dislociraju migranti, uključujući i tražitelje azila, koji borave van prihvatnih centara na područje Vučjaka.

Specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata Felipe González Morales istaknuo je da je ovaj lokalitet apsolutno neprimjeren i nehuman za smještaj ljudskih bića, apelirajući na bh. vlasti da rade na obustavljanju prakse prisilnog dovođenja migranata tamo te iznalaženju alternativne lokacije za smještaj.

Tim UN-a u BiH podržao je ovaj izvještaj specijalnog izvjestitelja UN-a i pozivao vlasti da odmah zatvore kamp i osiguraju humaniju lokaciju za smještaj migranata.

– Vlasti su upoznate s činjenicom da je Vučjak lociran u blizini miniranih područja kao i da postoji velika opasnost od požara i eksplozija zbog mogućeg prisustva metana u tlu. Nije opskrbljen električnom energijom, vodom niti medicinskom njegom, te posjeduje veoma mali broj sanitarnih čvorova – podsjećaju iz UN-a u BiH.

Izjava gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da će Grad Bihać i lokalni Crveni križ obustaviti pružanje pomoći migrantima koji su prisilno premješteni na lokalitet Vučjaka je posebno zabrinjavajuća s obzirom na to da je ta pomoć bila nedovoljna i prije nego što je posljednja grupa migranata tu prebačena.

– Ako se ova odluka provede, a prebacivanje migranata bude nastavljeno, raste i opasnost od moguće izvanredne situacije na lokalitetu Vučjaka – upozoravaju iz UN-a.

Stoga UN poziva vlasti u BiH da pojačaju napore i pronađu, što je prije moguće, siguran alternativni smještaj koji će biti u skladu s državnim i međunarodnim zakonima i obavezama, humanitarnom praksom i načelima, a sve to uz zagarantirano poštivanje prava migranata, izbjeglica i tražitelja azila.

Ovo je također, upozoravaju, nužno kako bi se smanjio i pritisak na lokalno stanovništvo Unsko-sanske županije zbog sve većeg broja migranata, tražitelja azila i izbjeglica.

UN u BiH i partneri spremni su odmah aktivirati raspoloživa sredstva da bi pružili podršku vlastima u uspostavljanju novog smještaja u skladu s humanitarnim standardima i/ili povećanju kapaciteta već postojećih mjesta za smještaj.

U priopćenju napominju da je osiguranje smještaja migrantima u što kraćem vremenskom roku od ključnog značaja, a to uključuje momentalno prebacivanje migranata koji se trenutno nalaze na lokaciji Vučjak.

Procurila snimka! Policija dislocirala tisuću migranata iz Bihaća na Vučjak (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Stanje u migrantskom kampu Vučjak sve gore, Crveni križ se povlači

Objavljeno

na

Objavio

U kampu za ilegalne migrante Vučjak kod Bihaća stanje izmiče kontroli jer je tamo sada smješteno više od dvije i pol tisuće ljudi, a Crveni križ je iz sigurnosnih razloga odlučio povući svoje osoblje koje je do sada skrbilo o migrantima i osiguravalo im prehranu i najnužniju zaštitu, objavili su u četvrtak mediji u Bosni i Hercegovini.

Tajnik Crvenog križa u Bihaću Selam Midžić izjavio je kako se u kampu, koji je planiran za prihvat 800 do 1000 izbjeglica, sada našlo njih gotovo tri puta više, nakon što je policija provela racije i iz središta Bihaća odvela ka Vučjaku sve migrante koji su boravili na otvorenome odnosno nosi imali smještaj u kampovima Miral i Bira, koji su za to predviđeni.

On je kazao kako je policija samo u srijedu dovela u Vučjak oko 1700 migranata, a tamo ih je već bilo najmanje 700. Zbog toga je i prostor predviđen za blagovanu morao biti prenamijenjen u smještajni. Zalihe hrane mogu potrajati samo iduća tri do četiri dana i to pod uvjetom da se migrantima daje samo po jedan obrok.

Kamp Vučjak opsluživali su isključivo volonteri Crvenog križa, a gradske vlasti Bihaća osiguravale su logistiku, jer u kampu nema tekuće vode niti električne energije, a svi migranti borave u šatorima.

Europska unija odbila je dopustiti da se njena sredstva koriste za financiranje rada kampa Vučjak, jer smatraju da ima neodgovarajuće uvjete za boravak, a problematičnom drže i činjenicu da je isuviše blizu granice s Hrvatskom što migranti učestalo koriste kako bi pokušali nastaviti put.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić najavio je kako će od početka idućeg tjedna biti obustavljena svaka pomoć za Vučjak.

“Sada imamo veliki broj migranata koje moramo opslužiti ni sa čim jer nemamo više nikakve pomoći”, kazao je Midžić za portal uskinfo.ba.

Upozorio je kako je stoga sigurnost volontera Crvenog križa dovedena u pitanje, a pozvao je lokalnu policiju da preuzme odgovornost za stanje u kampu, jer ono vrlo lako može izmaknuti svakoj kontroli. Pojasnio je kako će migranti sigurno krenuti ka Bihaću kada ga Crveni križ napusti jer neće imati ni hrane niti vode.

“Ovdje nema upravitelja kampa i nitko ne želi preuzeti odgovornost”, kazao je Midžić. (Hina)

 

Procurila snimka! Policija dislocirala tisuću migranata iz Bihaća na Vučjak (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari