Pratite nas

Analiza

‘Hrvatska ima najbolji stožer za obranu od corona virusa u cijelom svijetu’

Objavljeno

na

Što god mislili, osjećali, voljeli ih ili ne ostaje činjenica da Republika Hrvatska ima jedan od najboljih, a usudim se javno reći i najbolji Stožer za obranu od Corona virusa u cijelom svijetu, ali i poduzete propisane mjere zaštite.

Mogu nam se sviđati ili ne pojedinci u Stožeru, ali i dalje ostaje navedena činjenica.

Dodatna potvrda navedenoj tvrdnji jesu i novonastale krize i žarišta usprkos kršenju mjera izolacije, samoizolacije, nediscipline pojedinaca i grupa i druga izvanredna nevolja i kataklizma koja se dogodila potresom u glavnom gradu svih Hrvata – Zagrebu!

Ostati pribran i „obračunavati se“ i s drugom krizom uistinu nije lako jer i u jednoj i u drugoj situaciji vući ispravne poteze ne može baš svatko u svijetu kao Hrvati.

Na žalost, kako jedna (dvije) nevolja(e) nikad ne dolazi sama, „vratila“ nam se i zima koja sve to dodatno otežava i uvodi polako i u nove krize s kojima se Stožer mora uhvatiti „u koštac“ i adekvatno odgovoriti, a to je da dolaskom zatopljenja slijedi i kišno proljetno razdoblje i opasnosti od poplava.

Na svu sreću, u Ministarstvu obrane RH i GS OSRH već postoji OPERATIVNI PLAN I PROGRAM HRVATSKE VOJSKE U OBRANI OD POPLAVA“, tj. Elaborat koji nosi oznaku:

KLASA: 810-01/19-01/1

URBROJ: 512-06/01-19-55
__________

Isti Dokument nalazi se i u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske – KABINET ZA OBRANU I NACIONALNU SIGURNOST i protokoliran pod oznakom:

KLASA: 802-01/19-08/38

URBROJ: 71-03-01-01/3-19-03
__________

Ovim putem apeliram i na Ministra obrane Republike Hrvatske, poštovanog generala g. Damira Krstičevića kao i novoimenovanog Načelnika GS OSRH, poštovanog g. Roberta Hranja da s istim Dokumentom upoznaju i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

25.02.2019., tj. točno mjesec dana od prvozaražene osobe od Corona virusa u RH, sasvim je dovoljno pokazatelja, da unatoč pojedinim slučajevima nepridržavanjem mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, što „instiktivno“ (potres u Zagrebu, …) što zanemarivanjem istih, u Republici Hrvatskoj će broj oboljelih još cca 10 dana rasti blažom uzlaznom putanjom (eksponencijalno), prijeći u linearno i stagnaciju te pad broja zaraženih i oboljelih. Smrtnost oboljelih, po svim pokazateljima očekujem na razini od 0,1 % – 0,4 %! ( Prirodni imunitet, prehrambene navike, mediteranska klima i prehrana, Lička „kuhinja“, Slavonske delicije, ….. )

U ovom slučaju treba jasno razlikovati oboljele od zaraženih kojih je po najnovijim informacijama 442 na dan 25.03.2020. u 17:10 minuta.

Napomena: U obradi osobnim metodologijama nisam se toliko bavio zaraženima (tzv. „kliconošama“ ) već isključivo oboljelima i hospitaliziranima i došao do zaključka da će, po najgorem scenariju, u RH biti između 1 256 – 2 100 oboljelih i hospitaliziranih, te da po svim pokazateljima neće biti uporabljen ni jedan šator koje je podigla Hrvatska vojska kao „prvu crtu obrane“. Daljnje procjene kažu da uopće neće biti uporabljeno niti cca 20 % respiratora od pripremljenih cca 800 na području RH.

Po mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, unatoč već navedenim kršenjima istih i onih koji će se tek događati, jer i to je „normalno“ u „nenormalnim okolnostima“, veliki sam optimist, a uvjerenja sam da će „na kraju“ i sam Nacionalni stožer biti iznenađen pozitivnijim rezutatima od predviđenih mjera i preventive jer, uvjerenja sam, da neće biti aktivirana ni druga ni treća crta obrane u ratu protiv COVID – 19!

Istina, nema opuštanja ni za koga ni na trenutak jer samo zajedničkim snagama to možemo izdržati. Kad smo kao mlada Država izdržali stvaranje, obranu i oslobođenje jedine nam ovozemaljske Domovine, izdržat će mo i ovog nevidljivog neprijatelja!

Najvažija stvar svakog od nas je da svojim ponašanjem sačuvamo naše medicinsko osoblje kao prioritet svih prioriteta!

Druga najvažnija stvar je našim odgovornim ponašanjem paziti i čuvati djelatnike i djelatnice naših trgovina, ljekarni i javnih službenika i namještenika jer ipak najveći broj pučanstva je u ruralnim ili malim sredinama. Podsjetimo se da će se sigurno dogoditi da ako neka trgovina u prigradskom naselju koja ima samo jednu trgovinu i ta trgovina bude zatvorena da će to stvoriti dodatnu nervozu i psihozu na cjelokupna naselja pa čak i porast kriminala zbog jedne npr. kutije cigareta, ……

Kako god okrenuli, situacija u Republici Hrvatskoj je i više nego dobra, ma koliko nas to osobno „pogađalo“, ali ipak je najvažnije zadržati „hladnu glavu“ i držati se uputa i preporuka Nacionalnog kriznog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske jer su se ipak pokazali kao najbolji Stožer u cijelom svijetu!

I da,

OSTANIMO DOMA!
BOŽE, ČUVAJ HRVATSKU!

Milivoj Lokas

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Jan Ivanjek: Vojna analiza – Izrael vs Turska

Objavljeno

na

Objavio

Današnja epizoda Cro Opsa uspoređuje odnos snaga glavnih bliskoistočnih sila. Izrael i Turska vodeće su sile na Bliskom istoku, no neo-osmanske ambicije Erdoganova režima su narušile njihove međusobne odnose, te zategnule odnose Turske i NATO-a, a okretanje Rusiji dovelo je i do zabrane isporuke borbenih aviona F-35 Turskoj, koje je Izrael već primio u službu.

Izrael pak preustrojava svoju vojsku u sklopu plana Gideon, i zadržava jednu ultimativnu prednost nad Turskom. Saznajte koji su im odnosi snaga, čime ove dvije države raspolažu i kako će se u budućnosti razvijati njihove oružane snage, te može li Turska doista parirati Izraelu u ostvarivanju svojih ambicija regionalne sile Sredozemlja.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Jan Ivanjek: Vojna analiza- transportni avioni An-178 vs C-390

Objavljeno

na

Objavio

Taktički transport ključna je sposobnost u svakom ratnom zrakoplovstvu, a posebno je važna za države koje intenzivno sudjeluju u međunarodnim operacijama.

Danas ćemo ukratko proći dva vrlo zanimljiva nova transportna aviona, jedan koji cilja na nasljeđivanje C-130 Herculesa, te drugi koji je svoj segment pronašao između manjih transportera poput C-27J i većeg C-130.

Saznajte koje su im sposobnosti, za što se mogu koristiti te zašto su transportni avioni toliko važni.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari