Connect with us

Vijesti

Hrvatska prodaje Inu ruskom Rosneftu!?

Objavljeno

on

Ugledna svjetska poslovna televizija Bloomberg javlja da hrvatska Vlada pregovara s ruskim Rosneftom o prodaji Ine, prenio je Dnevno.hr.

Prema Bloombergu, koji se poziva na neslužbene izvore, Vladini pregovarači navodno rade na dogovoru prema kojem bi 19,8 posto Vladinih dionica kao i sve dionice Ine koje drži mađarski MOL završile u rukama ruskog naftnog giganta, dok bi hrvatska Vlada zadržala kontrolni paket od 25 posto plus jedne dionice, a taj bi rasplet situacije, tvrdi Bloomberg, hrvatskoj vladi najbolje odgovarao.

Osim što bi se konačno riješio spor s MOL-om, koji trenutno posjeduje 49,1 posto dionica Ine, a unatoč tome ima sva upravljačka prava, prodajom Ine Rusima ujedno bi se osigurala sredstva za smanjenje proračunskog deficita.

Bloomberg također podsjeća da se predsjednik Rosnefta Igor Sečin u lipnju ove godine u Petrogradu susreo s hrvatskim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom. Tom prilikom potpisana je zajednička izjava o interesu za investiranje u energetski sektor Hrvatske.

Vrdoljak: Ina neće biti podružnica MOL-a

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je u emisiji Hrvatskog radija ‘Poslovni tjedan’ kako država neće izaći iz vlasništva Ine.

-Ina je hrvatska strateška kompanija, želimo je razvijati i razgovarati o tome gdje će biti sutra. Ina mora sa svojim znanjima ići van i istraživati nove eksploatacije nafte u svijetu. Dok sam ja ministar, Ina neće biti podružnica MOL-a, kazao je Vrdoljak.

Podsjetimo, početkom kolovoza austrijska agencija APA prenijela je izjavu visokopozicioniranog dužnosnika MOL-a da će mađarska kompanija prodati svoj udjel u Ini, ako ne uspije još jedan pokušaj da s hrvatskom Vladom postigne dogovor oko Ine.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari