Pratite nas

Kolumne

Hrvatska svastika

Objavljeno

na

Na Poljudu se pojavila svastika! Čije, pomislih, žene sestra? Zašto svastika, a ne svast? Pa nije Poljud u Čačku, nego u Splitu! A kad htjedoh pogledati tu kobnu ženu (femme fatale), javna općila učiniše od mene bedaka: nigdje ljepotice! Na računalnom zaslonu svjetlucala je crvena kružnica omeđujući na zelenom travnjaku prazan krug! Koji je to vrag?

[ad id=”68099″]

Već sam se bio pomirio s mišlju da je to Hrvatsku uzbudila nekakva brdo-brijunska fatamorgana, kadli se stvar izbistri: Nije na Poljud došla nikakva „ženina sestra“, ni srpska „svastika“ ni hrvatska „svast“, na Poljudu se mistično ukazao njemački nacionalnosocijalistički – kukasti križ!

Dakle, simbol Trećeg Reicha. Nešto što je zgasnulo prije 70 godina. A sad se, evo, ukazalo. I to – gdje i kada? Na travnjaku splitskog nogometnog stadiona usred kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo između Hrvatske i Italije. Utakmica se po odluci Uefe igrala bez publike, jer su hrvatski navijači, gledajući utakmicu između Hrvatske i Norveške, vikali da su: „Za dom spremni!“. Time su duboko uvrijedili sve eurohrvate i njihove prijatelje diljem svijeta. No, katkad od zla može biti gore. Eto, taj kukasti križ na Poljudu! On je, još dok je bio nevidljiv, planetarno planuo kao strašni zaštitni znak hrvatskoga – fašizma.

A znak je doista strašan. Da nije, ne bi potresao cijelu Republiku Hrvatsku. Od vrha do dna. Njegovo ukazanje u Splitu žestoko su osudile i vlast i oporba, i državni i športski dužnosnici, i društveni uglednici i nevažni pojedinci. Nitko se nije ugnuo. Ni Hrvatice i Hrvati u Europskom parlamentu. Predsjednica Države zatražila je promptnu policijsku istragu o događaju, a Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova, sutradan je u zagrebačkoj pedersko-lezbijskoj Povorci ponosa stupao pod geslom „Glasnije i hrabrije: Antifašizam – bez kompromisa!“

Plaćeni uzgajivači „fašizma“ u hrvatskomu javnom prostoru odmah su zdušno udarili u te žice. Najstrastvenije Jelena Lovrić. Ona je oštroumno zaključila da je, zbog koketiranja vlasti s fašizmom, fašizam u Republici Hrvatskoj uznapredovao od slova „U“ preko „ustaške kape“ do „svastike“. To se osobito svidjelo „lijevim“ bukačima koji se ni pod pritiskom münchenskoga pravosudnog egzorcizma ne odriču Sotone. Oni će jamačno, zajedno sa svojom Jelenom, tako tamburati do izbora za narodne zastupnike u Hrvatskomu saboru. A nakon izbora? Tko zna. Ali „fašizam“ će se zasigurno još neko vrijeme brižno uzgajati u Hrvatskoj.

No, dobro, a tko je uprizorio taj kukasti križ? To još nitko ne zna. Ne znamo, veli posljednji Milanovićev Ostojić. Ne ćemo ni znati, zajedljivo dodaje njegov politički protivnik: ignoramus et ignorabimus. Smiješno mi je to, a opet, na svoju sramotu, ne poznam svijet poslovnih igara i igraćih poslova, tu smjesu čista srca i nečista novca. Nogomet je meni samo lijepa momčadska igra loptom. Zbog toga bi možda bilo najpametnije prikloniti se kojemu tuđem mišljenju. Ili – poput Nijemaca, Talijana i zagrebačke pedersko-lezbijske Povorke ponosa – uprijeti prstom na hrvatske nacionaliste; ili likovni izgred na travnjaku protumačiti kao neobičnu Hajdukovu osvetu Hrvatskomu nogometnom savezu; ili – u strahu da bi stvar mogla otići predaleko – nepodopštinu jednostavno svaliti na Torcidine huligane.

Ali ne mogu ja to. To su budalaštine. Da hrvatski nacionalist (tj. „fašist“) po slobodnim hrvatskim ledinama crta njemačke kukaste križeve, to mogu zamisliti samo imbecilni hrvatski jugani i njihovi simpatizeri u Njemačkoj i Italiji. Zašto? Zato što se ni polusuverena Nezavisna Država Hrvatska nije kitila ni Mussolinijevim fasciom ni Hitlerovim Hackenkreuzom. A Hajdukova osveta Hrvatskomu nogometnom savezu? Osveta je, s obzirom na južnjački temperament Hajdukovih dužnosnika, načelno moguća. Ali nezamisliva je kao podmetanje kukastoga križa Republici Hrvatskoj. Splitski Hajduk, kao i drugi nogometni klubovi, odiše zdravim hrvatskim domoljubljem. Onda otpadaju i Torcidini huligani? Svakako. Njima je osim svega ostaloga tempirano crtanje po travi preveć zahtjevna tehnologija.

Što dakle? Tko se to tako ružno poigrao Hrvatskom na Poljudu? Na žalost, možemo samo nagađati. Valjda oni koji ne mogu bez „hrvatskoga fašizma“, a izašli su na teren pod geslom „Ili mi, ili oni!“ Mene više zabrinjava pitanje: Kakva smo mi to država kad nas tako žestoko može potresti jedna imbecilna svinjarija?

 Benjamin Tolić/Hrsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari