Pratite nas

Događaji

Hrvatski radio New York proslavio 50. obljetnicu djelovanja

Objavljeno

na

Fotografije: Ivan Grbešić

Grupa Hrvata okupila se te 1969. sa željom da pokrenu radio emisiju za tamošnju hrvatsku zajednicu.

Nekoliko stotina Hrvata iz New Yorka i okolice okupilo se u nedjelju kako bi proslavili 50. obljetnicu djelovanja Hrvatskog radija New York ‘Glas slobodne Hrvatske’.

Fr. Joe Grbeš, Boris, Gen. Željko and Ivan at the 50th anniversary celebration of the Croatian Radio Program in NY!

Proslavu su uveličali članovi Klape Samoana s Novog Zelanda, koji su otpjevali nekoliko hrvatskih pjesama. Proslavi su prisustvovali, između ostalih, hrvatski saborski zastupnik za dijasporu Željko Glasnović, veleposlanik Hrvatske u SAD Pjer Šimunović, predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Grbešić, hrvatski svećenik iz Chicaga fra Jozo Grbeša

Širokobriježani na okupu na proslavi Hrvatskog radija u NY-u! – Ivan Grbešić, Iva Galic-Grbesic, Lidija Banožić i Željko Barbarić.

Grupa Hrvata okupila se te 1969. sa željom da pokrenu radio emisiju za tamošnju hrvatsku zajednicu. Prvi predsjednik Hrvatskog radio kluba bio je Miro Gal, a 22. veljače emitirana je prva emisija. Trajala je pola sata, a otvorena je arijom Gotovčeve opere ‘Ero s onoga svijeta’. Program je završen ‘Lijepom našom’.

klapa Samoana

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U počast stradavanja Škabrnje hodnja pripadnika Pauka od Knina do Škabrnje

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Hodnjom od Knina do Škabrnje, u dužini od 75 kilometara, počast stradavanja u Škabrnji odat će pedeset pripadnika 3.mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade, u sklopu obilježavanja 28. godišnjice stradavanja Škabrnje u Domovinskom ratu, najavljeno je u petak iz Ministarstva obrane.

Ova će ophodnja trajati od 16. do 18. studenoga i provest će se u tri faze.
Kako je najavljeno u programu, ophodnja polazi iz vojarne 4. gardijske brigade “Pauci” u Kninu u subotu, 16. studenoga, u 9 sati, a sudionici će do 15.30 sati prijeći dionicu Knin-Kistanje u dužini od 26 kilometara.

Hodnja druge dionice Kistanje -Benkovac u dužini od 32 kilometra je u nedjelju, 17. studenog, od 8 do 16 sati.
Treća dionica je Benkovac-Škabrnja u dužini od 17 kilometara u ponedjeljak, 18. studenog, od 6 do 9.30 sati. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Otvoreno memorijalno obilježje na Mostu hrvatskih branitelja u Rijeci

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Rijeka.hr

Na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na Delti u Rijeci u petak je otvoreno memorijalno obilježje s imenima 206 poginulih branitelja s područja bivše Općine Rijeka.

Vijence su položili i svijeće upalili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa zamjenicima Markom Filipovićem i Nikolom Ivanišem, glavni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivica Akmadža, članovi obitelji poginulih branitelja i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Na zahtjev udruga i članova obitelji poginulih branitelja da se uz Most hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata postave i imena poginulih, u suradnji s autorima Mosta, arhitektonskim studijem 3LHD, osmislilo se odgovarajuće rješenje. Tako su imena istaknuta na položenom pravokutnom bloku, koji čini integralnu cjelinu s postojećim mostom i stupovima visine sedam metara uz njega.

Most hrvatskih branitelja otvoren je 2001., kao spomen obilježje na Delti, mjestu odakle su Riječani odlazili na bojište te gdje su se vraćali.

Gradonačelnik Obersnel je kazao kako je kroz godine istaknuta želja da se spomenik obilježi imenima poginulih branitelja, što nije bila prvotna namjera. No, dodao je, želja je ispunjena u dogovoru s arhitektima koji su ponudili rješenje koje će se uklapati u postojeći spomenik. Glavni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivica Akmadža izrazio je zadovoljstvo što je Rijeka na ovaj način odlučila odati počast braniteljima.

Ukupna vrijednost radova na novom memorijalnom obilježju je oko 748 tisuća kuna, a ministarstvo je doprinijelo s 90.000 kuna.

Uz Most branitelja je, usporedno s uređenjem novog obilježja, postavljena i glazbena ograda, koju čini 35 metalnih cijevi. Udaranjem po njima redom, sviraju se prvi taktovi hrvatske nacionalne himne. Instalacija je dar Krapinsko-zagorska županije te je događaju nazočila i zamjenica župana ove županije Jasna Petek. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari