Connect with us

Hrvatska

Hrvatski reprezentativci polažu vijenac na Draženov grob

Objavljeno

-

U petak se obilježava 20. godišnjica od tragične smrti jednog od najboljih, po mnogima i najboljeg europskog košarkaša svih vremena Dražena Petrovića.

Povodom toga, izbornik Hrvatske Igor Štimac i reprezentativci će u u četvrtak u 11 sati otići na grob Dražena Petrovića i položiti vijenac u spomen na košarkaškog Mozarta s obzirom da zbog utakmice sa Škotskom to ne mogu učiniti u petak, na dan 20. obljetnice Draženove smrti.

Delegacija Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom položit će vijenac u petak u 11.30, priopćeno je iz HNS-a.

bljesak.info

[toggle_box title=”BIOGRAFIJA DRAŽENA PETROVIĆA – klikni” width=”Width of toggle box”]

Dražen Petrović je rođen u Šibeniku 22. listopada 1964. godine. Roditelji Biserka i Jole Petrović pružili su Draženu sretno i bezbrižno djetinjstvo koje je proveo uz svog starijeg brata Aleksandra (Aco). Dražen je bio svestrano dijete, te je između ostalog pjevao u zboru, a duge ljetne dane je uobičavao provoditi uz more u svome rodnom Šibeniku.

Slijedeći brata Aleksandra, Dražen je upoznao košarku te je njegova strast ubrzo prerasla u fanatičnu odanost igri. Iako je mnogo vremena provodio igrajući košarku s prijateljima na lokalnom igralištu, nije mu bilo teško samome vježbati; tako da je ne mali broj puta sate i sate proveo sam na tom istom igralištu. Zbog želje za neprekidnim usavršavanjem, Dražen je budio respekt svojih suigrača, trenera i mnogobrojnih navijača. Njegov ozbiljni pristup igri mnogo puta je bio skriven iza velikog i iskrenog osmjeha u kojem su svi uživali.

Kako su njegove vještine napredovale tako su i rasli zahtjevi koje je pred sebe stavljao ovaj velikan hrvatske i svjetske košarke. Postao je vođa na terenu, te je svojom požrtvovnošću pokazao put kako treba nadigrati protivničku momčad. Kroz svoje nepogrešive izvedbe u dresovima Šibenke i Cibone, Dražen je promovirao Hrvatsku košarku na internacionalnom planu, te je vrlo brzo postao poznat pod nadimkom košarkaški Mozart. Taj nadimak je dobio zbog toga što je uspio košarku pretvoriti u umjetnost u kojoj je uvijek davao maksimum.

Postavio je nove standarde u igri, čak i van granica bivše države; prvo igrajući u Španjolskoj za Real Madrid, a kasnije i u NBA ligi igrajući za Portland I New Jersy.
Poginuo je u prometnoj nesreći , 7. lipnja 1993. godine, na autocesti kod njemačkog grada Ingolstadta, samo dan nakon posljednjeg nastupa u dresu hrvatske košarkaške reprezentacije na kvalifikacijskom turniru za europsko prvenstvo u Wroclawu.

[/toggle_box]

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas