Pratite nas

Događaji

HVIDR-a Mostar pomaže Vukovaru

Objavljeno

na

Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata HVIDR-a iz Mostara, u suradnji sa studentima grada Mostara, organizira humanitarnu akciju za pomoć socijalno-ugroženim građanima grada Vukovara. Akcija se sastoji u prodaji svijeća koje koštaju dvije marke, a sav prikupljeni novac je namijenjen Caritasu Vukovara i braniteljskim udrugama.

“Akcija je krenula u petak i trajat će do utorka. Tih dana u vremenu od 9 do 13 sati građani mogu kupiti svijeće koje koštaju dvije marke i na taj način doprinijeti ovoj humanitarnoj akciji. Cilj je pomoći osobama slabijeg imovinskog stanja u Vukovaru”, kazao je Luka Prolić, volonter iz udruge HVIDR-a.

Pomoć škola

Udruga HVIDR-a ove godine po prvi put organizira akciju ovakvog karaktera. Nadaju se da će biti uspješna i da će se prikupiti dovoljno sredstava za pomoć onima kojima je potrebna.

“Svake godine na dan pada Vukovara u Vukovarskoj ulici se pali veliki broj svijeća u znak sjećanja na sve poginule branitelje i civile hrvatskog grada heroja. Kako bi malenom gestom pomogli socijalo ugroženima koji danas žive u tome gradu, odlučili smo se na ovu akciju prodaje svijeća”, kazao je Prolić za Dnevni list.

Osim prodaje na trgu Rondo i ispred prostorija HVIDR-e štandovi za prodaju svijeća su postavljeni i ispred tri škole na području Mostara. Učenici prve, treće i desete osnovne škole i Gimnazije su također sudionici ove akcije. Svi oni koji to žele moći će kupiti svijeće na štandovima ispred navedenih škola.

Glavni skup

Iz HVIDR-e pozivaju građane Mostara da u utorak, 18. studenoga u 19 sati dođu u Vukovarsku ulicu gdje će se zajednički obilježiti dan stradanja hrvatskog grada heroja. Župnik župe Rodoč don Ivica Borak će predvoditi molitvu za sve poginule branitelje i civile Vukovara. Promet u Vukovarskoj ulici će zbog toga biti blokiran, a cijeli skup će osiguravati pripadnici MUP-a HNŽ-a. Sva prikupljena sredstva iz jučer započete humanitarne akcije će naknadno biti predana onima kojima su i namijenjena.

pogled.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari