Pratite nas

Događaji

Stjepan Lozo: ‘Mi smo doživjeli genocid, a optuženi smo za genocid nad našim krvnicima’

Objavljeno

na

Predstavljanje knjige povjesničara Stjepana Loze “Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatima – projekt ‘Homogena Srbija 1941.“ održano je u srijedu 3. travnja u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili prof. Josip Jurčević, prof. Stipe Pilić i autor. Predstavljanju su nazočili i sisački biskup Vlado Košić, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić te uz Siščane i Zagrepčani koji su došli na prvu promociju ove knjige nakon Splita.

Ova knjiga na više od 700 stranica donosi opsežnu interdisciplinarnu studiju o projektu zločinca Stevana Moljevića, koji je lažno optužio Hrvate za genocid nad Srbima nakon uspostave NDH do ljeta 1941. godine.

Obraćajući se okupljenima urednik knjige Pilić rekao je kako put kojim kroči Stjepan Lozo nije ravan i posut laticama ruža. „Dapače, put kojim je krenuo radeći i pišući ovu knjigu, trnovit je, kamenit i uzak put. Ispod nasutog kamenja i izraslog drača su kosti i grobovi naših predaka, ali i skrivene istine, ideali i sav sjaj slavne hrvatske prošlosti, dio koje možemo gledati i u ovoj ustanovi. Put je to kojim su išli dosadašnji najznačajniji hrvatski povjesničari… Knjiga koja vam se danas predstavlja rad je o samo pet stranica jednoga spisa koji je sublimacija svih radova, otkrivenih i još skrivenih spisa, radova i planova velikosrpske politike genocida nad drugim narodima na putu ostvarenja po njima zacrtane Srbije. Na tom putu prema Zapadu i bogatstvu jedina su prepreka Hrvati i ‘njihova’ Hrvatska. Umijeće odvjetnika Stevana Moljevića bilo je veliko, jer je u svega pet stranica sažeo stotine, a možda i tisuće stranica elaborata, knjiga i spisa i pripremio svoju političku elitu (i narod) za veliko finale i veliku pobjedu, što se dobrim dijelom ostvarilo i na žalost se još ostvaruje. Lozina knjiga prva je takve vrste u hrvatskoj historiografiji koja se postavila frontalno kao brana tom finalu i toj pobjedi. Stoga autor i svi drugi koji su na bilo koji način pripomogli u radu na ovoj knjizi mogu očekivati očajne izljeve srpskog propagandnog stroja. No prije toga bit će pokušaj i nastojanje prešućivanja ovoga rada, kao i sve brojnijih drugih njemu sličnih. No, sloboda se istrgnula nadzoru i cenzuri, istina zahvaljujući slobodi i oslobađanju naroda i sve većeg broja povjesničara blista sve većim i boljim sjajem nad suncem sve više obasjane Hrvatske Države“, zaključio je Pilić.

Povjesničar Jurčević iznio je do sada nepoznate činjenice o Lozinom životu rekavši kako ga je najbolje upoznao kroz pismohranu Službe državne sigurnosti SRH gdje su mu oni posvetili posebnu pozornost. „To sam našao fragmentarno istražujući neke druge stvari i mislim da će se netko prije ili kasnije posvetiti operaciji ‘Trs’ i tada će se saznati mnogi detalji o životu Stipe Loze jer je UDBA dobro bilježila detalje iz njegova života koje je vjerojatno i on sam zaboravio. Iz tih izvješća imam neke informacije gdje se vidi tko su bili suradnici UDBE, tako da će ih oni koji su bili sudionici tih događaja moći prepoznati. Iz tog saznanja, pismohranog i arhivističkog, ne iznenađuje me da se odlučio napisati ovu knjigu. To vam govorim da biste shvatili da je tada, osamdesetih godina, kada se glava gubila zbog toga što je Stipe radio, na neki način situacija u Hrvatskoj za povjesničare bila povoljnija nego što je danas“, rekao je Jurečević te dodao kako ova knjiga donosi sažetak povijesnog projekta koji postoji u Srbiji sve od sredine 19. stoljeća. „To je multi-institucijski projekt ‘Velike Srbije’ koji je dosta rano bio spriječen širiti se u smjeru istoka i juga i onda je krenuo prema zapadu te je od onda Hrvatska meta tog projekta. Ovom modelu kriminalizacije svakog hrvatstva, a prikrivanju srbijanske genocidnosti i danas svjedočimo. Danas su vrijednosti potpuno izokrenute, potpuno su izmijenjene uloge agresora i žrtve“.

Autor Lozo zahvalio je svima na dolasku te posebno biskupu koji je omogućio da se drugo predstavljanje ove knjige dogodi u Sisku. Istaknuo je da je, iako uz minimalnu promociju i medijsku blokadu, njena važnost očito prepoznata te je ovo već treće izdanje. Lozo je ustvrdio i kako je u ovoj knjizi prokazao i razobličio velikosrpsku ideologiju i propagandu. Ova knjiga zahvaća cijelo dvadeseto stoljeće i dodiruje i velikosrpsku agresiju devedesetih godina i početak 21. stoljeća. Mi smo oduvijek bili izloženi perfidnom srpskom genocidu u kojem oni oduvijek žele naš teritorij. Dva su važna dokumenta koja govore o tome: jedan govori o Šešeljevim granicama Karlobag-Karlovac-Virovitica, a drugi je dokument Srpske pravoslavne crkve u kojem oni optužuju Hrvate za genocid nad Srbima. Tako krajem lipnja 1941. godine nastaju dva ključna dokumenta: ‘Homogena Srbija’ Stevana Moljevića, i ‘Valerijanov memorandum’ SPC. Homogena Srbija je projekt, ono što treba napraviti, a to je stvoriti Veliku Srbiju i izvršiti opći genocid nad Hrvatima, dok je ‘Valerijanov memorandum’ propagandna poluga za izvršenje takvog projekta. Mi smo doživjeli genocid, a optuženi smo za genocid nad našim krvnicima“, pojasnio je Lozo ohrabrivši sve okupljene da i dalje nastave zajedničku borbu za Hrvatsku i to na načelima obrane vjere, demokracije i povijesnosti hrvatske nacije.

Biskupija Sisak

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Osijek – sjećanje na dan progonstva nesrpskog stanovništva iz Baranje 1991

Objavljeno

na

Objavio

Simboličnim održavanjem sjednice nekadašnjeg Povjerenstva Vlade RH za Baranju, Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) u četvrtak je u Osijeku podsjetila na 23. kolovoz 1991. godine, dan progonstva nesrpskog stanovništva iz Baranje na početku Domovinskog rata.

Predsjednik ZPH Josip Kompanović, tadašnji dopredsjednik Povjerenstva za Baranju, rekao je da se, nakon ulaska oklopnih vozila Novosadskog korpusa Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Hrvatsku u srpnju 1991. i njegovog raspoređivanja po Baranji, egzodus nesrpskog stanovništva dogodio 23. kolovoza, nakon što su srpski teroristi i pripadnici JNA zauzeli policijsku postaju u Belom Manastiru i okupirali taj grad na istoku Hrvatske.

“Od prijeratnih 54.000 stanovnika Baranje, tadašnje općine Beli Manastir, protjerano je više od 30.000 nesrpskih stanovnika stvorivši na taj način skoro etnički potpuno čistu Baranju koja je ubrzo ušla u sastav tzv. republike srpske krajine”, rekao je Kompanović.

Podsjetio je da je tijekom srpske okupacije tog dijela Hrvatske ubijeno više od 200 civila nesrba, a za te ratne zločine nitko nije sudski procesuiran.

Kompanović je naglasio da je proces mirne reintegracije Baranje u ustavno pravni predak Republike Hrvatske bio posebno složen jer se Srbija do posljednjeg trenutka nije htjela odreći tog prostora, koje je držala pod okupacijom, a tijekom rata sustavno je na okupirani hrvatski teritorij naseljavala srpsko stanovništvo iz drugih krajeva Hrvatske, posebice nakon hrvatskih oslobodilačkih operacija ‘Bljesak’ i ‘Oluja’.

U Baranji su sve kuće i stanovi bili puni doseljenih Srba i kada je završila mirna reintegracija, hrvatski prognanici su tražili trenutni povratak u svoje domove, a Srbi naseljeni u njihovim kućama nisu imali kamo jer ih Srbija nije htjela, rekao je Kompanović.

“No, osmislili smo načine rješavanja problema i iseljavanja iz uzurpiranih kuća i stanova, a značajnu ulogu u tome je odigrao Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) otkupom obiteljskih kuća što je olakšalo i ubrzalo procese”, dodao je predsjednik ZPH.

Govoreći o sadašnjoj situaciji na tome području Kompanović je ocijenio da je Baranji nužan brži gospodarski oporavak i nova radna mjesta kako bi se zaustavio odlazak mladih.

Zatražio je od nadležnih institucija Hrvatske da pokrenu kaznene postupke protiv osoba koje su počinile zločine u Baranji i najavio je i da će ZPH i dalje činiti sve da Srbija isplati ratnu odštetu za štete koje su pretrpjeli hrvatski građani.

„Prema podacima koje smo dobili od državne Komisije za procjenu ratnih šteta, riječ je o nešto više od 46,5 milijardi kuna”, istaknuo je Kompanović (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Video – Bojna Čavoglave – Pogledajte kako je bilo u Širokom Brijegu na koncertu Thompsona

Objavljeno

na

Objavio

Marko Perković Thompson održao je u četvrtak koncert u središtu Širokog Brijega. Njegov koncert održan je u sklopu obilježavanja manifestacije Dana Širokog Brijega te blagdana Velike Gospe. U njegovom koncertu uz strare i nove hitove uživao je ogroman broj obožavatelja iz čitave Hercegovine.

Bojna Čavoglave

Za Dom – spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole,
Stala braća da obrane naše domove.

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi,
Nećete u Čavoglave dok smo živi mi!

Tuče thompson, kalašnjikov, a i zbrojevka,
Baci bombu, goni bandu preko izvora!

Korak naprijed, puška gotov s’, uz pjesmu svi,
Za dom, braćo, za slobodu, borimo se mi.

Čujte srpski dobrovoljci, bando, četnici,
Stići će vas naša ruka i u Srbiji!

Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna,
Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava!

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:
Nećete u Čavoglave, niste ni prije!

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava,
Hrvatska vam zaboravit neće nikada!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari