Pratite nas

Događaji

Stjepan Lozo: ‘Mi smo doživjeli genocid, a optuženi smo za genocid nad našim krvnicima’

Objavljeno

na

Predstavljanje knjige povjesničara Stjepana Loze “Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatima – projekt ‘Homogena Srbija 1941.“ održano je u srijedu 3. travnja u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili prof. Josip Jurčević, prof. Stipe Pilić i autor. Predstavljanju su nazočili i sisački biskup Vlado Košić, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić te uz Siščane i Zagrepčani koji su došli na prvu promociju ove knjige nakon Splita.

Ova knjiga na više od 700 stranica donosi opsežnu interdisciplinarnu studiju o projektu zločinca Stevana Moljevića, koji je lažno optužio Hrvate za genocid nad Srbima nakon uspostave NDH do ljeta 1941. godine.

Obraćajući se okupljenima urednik knjige Pilić rekao je kako put kojim kroči Stjepan Lozo nije ravan i posut laticama ruža. „Dapače, put kojim je krenuo radeći i pišući ovu knjigu, trnovit je, kamenit i uzak put. Ispod nasutog kamenja i izraslog drača su kosti i grobovi naših predaka, ali i skrivene istine, ideali i sav sjaj slavne hrvatske prošlosti, dio koje možemo gledati i u ovoj ustanovi. Put je to kojim su išli dosadašnji najznačajniji hrvatski povjesničari… Knjiga koja vam se danas predstavlja rad je o samo pet stranica jednoga spisa koji je sublimacija svih radova, otkrivenih i još skrivenih spisa, radova i planova velikosrpske politike genocida nad drugim narodima na putu ostvarenja po njima zacrtane Srbije. Na tom putu prema Zapadu i bogatstvu jedina su prepreka Hrvati i ‘njihova’ Hrvatska. Umijeće odvjetnika Stevana Moljevića bilo je veliko, jer je u svega pet stranica sažeo stotine, a možda i tisuće stranica elaborata, knjiga i spisa i pripremio svoju političku elitu (i narod) za veliko finale i veliku pobjedu, što se dobrim dijelom ostvarilo i na žalost se još ostvaruje. Lozina knjiga prva je takve vrste u hrvatskoj historiografiji koja se postavila frontalno kao brana tom finalu i toj pobjedi. Stoga autor i svi drugi koji su na bilo koji način pripomogli u radu na ovoj knjizi mogu očekivati očajne izljeve srpskog propagandnog stroja. No prije toga bit će pokušaj i nastojanje prešućivanja ovoga rada, kao i sve brojnijih drugih njemu sličnih. No, sloboda se istrgnula nadzoru i cenzuri, istina zahvaljujući slobodi i oslobađanju naroda i sve većeg broja povjesničara blista sve većim i boljim sjajem nad suncem sve više obasjane Hrvatske Države“, zaključio je Pilić.

Povjesničar Jurčević iznio je do sada nepoznate činjenice o Lozinom životu rekavši kako ga je najbolje upoznao kroz pismohranu Službe državne sigurnosti SRH gdje su mu oni posvetili posebnu pozornost. „To sam našao fragmentarno istražujući neke druge stvari i mislim da će se netko prije ili kasnije posvetiti operaciji ‘Trs’ i tada će se saznati mnogi detalji o životu Stipe Loze jer je UDBA dobro bilježila detalje iz njegova života koje je vjerojatno i on sam zaboravio. Iz tih izvješća imam neke informacije gdje se vidi tko su bili suradnici UDBE, tako da će ih oni koji su bili sudionici tih događaja moći prepoznati. Iz tog saznanja, pismohranog i arhivističkog, ne iznenađuje me da se odlučio napisati ovu knjigu. To vam govorim da biste shvatili da je tada, osamdesetih godina, kada se glava gubila zbog toga što je Stipe radio, na neki način situacija u Hrvatskoj za povjesničare bila povoljnija nego što je danas“, rekao je Jurečević te dodao kako ova knjiga donosi sažetak povijesnog projekta koji postoji u Srbiji sve od sredine 19. stoljeća. „To je multi-institucijski projekt ‘Velike Srbije’ koji je dosta rano bio spriječen širiti se u smjeru istoka i juga i onda je krenuo prema zapadu te je od onda Hrvatska meta tog projekta. Ovom modelu kriminalizacije svakog hrvatstva, a prikrivanju srbijanske genocidnosti i danas svjedočimo. Danas su vrijednosti potpuno izokrenute, potpuno su izmijenjene uloge agresora i žrtve“.

Autor Lozo zahvalio je svima na dolasku te posebno biskupu koji je omogućio da se drugo predstavljanje ove knjige dogodi u Sisku. Istaknuo je da je, iako uz minimalnu promociju i medijsku blokadu, njena važnost očito prepoznata te je ovo već treće izdanje. Lozo je ustvrdio i kako je u ovoj knjizi prokazao i razobličio velikosrpsku ideologiju i propagandu. Ova knjiga zahvaća cijelo dvadeseto stoljeće i dodiruje i velikosrpsku agresiju devedesetih godina i početak 21. stoljeća. Mi smo oduvijek bili izloženi perfidnom srpskom genocidu u kojem oni oduvijek žele naš teritorij. Dva su važna dokumenta koja govore o tome: jedan govori o Šešeljevim granicama Karlobag-Karlovac-Virovitica, a drugi je dokument Srpske pravoslavne crkve u kojem oni optužuju Hrvate za genocid nad Srbima. Tako krajem lipnja 1941. godine nastaju dva ključna dokumenta: ‘Homogena Srbija’ Stevana Moljevića, i ‘Valerijanov memorandum’ SPC. Homogena Srbija je projekt, ono što treba napraviti, a to je stvoriti Veliku Srbiju i izvršiti opći genocid nad Hrvatima, dok je ‘Valerijanov memorandum’ propagandna poluga za izvršenje takvog projekta. Mi smo doživjeli genocid, a optuženi smo za genocid nad našim krvnicima“, pojasnio je Lozo ohrabrivši sve okupljene da i dalje nastave zajedničku borbu za Hrvatsku i to na načelima obrane vjere, demokracije i povijesnosti hrvatske nacije.

Biskupija Sisak

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Izložba Hrvatska u srcu Europe

Objavljeno

na

Objavio

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom paneuropskom unijom organizira Izložbu umjetničkih fotografija Hrvatska u srcu Europe – Sredozemni i  srednjoeuropski kulturni krajolici Hrvatske – 25 godina poslije. Izložba će biti svečano otvorena u petak, 5. lipnja 2020. godine u 12 sati. O izložbi će govoriti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, dekan Fakulteta Hrvatskih studija, akademik Mislav Ježić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske.

U prigodno pripremljenoj brošuri, koja se sastoji od uobičajenog pregleda izložbenog sadržaja, uvršteni su prigodni tekstovi prof. dr. sc. Pave Barišića, prof. dr. sc. Radoslava Katičića te akademika Mislava Ježića.

Izložba Sredozemni i srednjoeuropski kulturni krajolici Hrvatske otvorena je u siječnju 1996. godine u Europskom parlamentu u Strasbourgu, tri mjeseca poslije  u UNESCO-u u Parizu, a potom je obišla mnoge europske prijestolnice i kulturna središta, pa i Kairo u Egiptu, u doba kada se na kulturnom planu nastojao afirmirati hrvatski identitet, a na političkom uključiti Hrvatsku u europska tijela i NATO i približiti članstvu u ujedinjenoj Europi.

Hrvatska pripada sredozemnomu kulturnom krajoliku cijelom duljinom svoje rezvedene obale. Usidrena je istodobno u samo srce Srednje Europe, kako zemljopisno tako i povijesno, pravno i politički oblikujući i izražavajući njezinu supstanciju. Nigdje Mediteran nije tako srednjoeuropski i nigdje Srednja Europa tako mediteranska kao u Hrvatskoj. Obje tradicije, latinska i slavenska, njegovale su se trajno u hrvatskoj kulturi, književnosti i u službenoj uporabi sve do naših vremena, te je po njima Hrvatska obilježena kao zapadnoeuropska i ujedno slavenska zemlja.

Izložba je upriličena uz potporu Hrvatskoga kulturnog društva Napredak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Povodom 100 godina hrvatske Baranje, Osječko-baranjska županija predstavila knjigu ‘Baranja – život na rubu’

Objavljeno

na

Objavio

Ispred crkve sv. Petra i Pavla, uz cestu između sela baranjskih Hrvata-Šokaca, Topolja i Gajića, jučer je predstavljena knjiga Luke Jakopčića „Baranja – Život na rubu“. Riječ je o monografiji Baranje kojoj je nakladnik Osječko-baranjska županija i župan Ivan Anušić, a pisao ju je Luka Jakopčić povodom stote obljetnice potpisivanja Trianonskog ugovora kojim je južna baranja postala hrvatska. Predstavljanje je počelo u 16.30 sati, odnosno točno u vrijeme kada je 4. lipnja 1920. godine u Versaillesu potpisan Trianonski mirovni ugovor kojim je ovaj djelić Ugarske, poznat kao „Dravski trokut“, pripojen tadašnjoj SHS, a današnjoj Hrvatskoj.

Gajdaš, šokci i šokice, baranjske buše i tamburaši dočarali su dio bogatstva koje i danas krije Baranja. A u ljepote Baranje, njenu povijesni vrijednost za istok Hrvatske, ali i cijelu Hrvatsku goste je uveo župan Ivan Anušić.

– Veliki jubilej, 100 godina hrvatske Baranje trenutak je da odamo počast ovom prekrasnom komadu hrvatske zemlje. Baranja je biser naše županije, prelijepa je, specifična, multikulturna, posebna je sa svojim Kopačkim ritom, prekrasnim ravnicama, plodnim poljima, svojom kulturom, folklorom, gastronomijom, eno ponudom. Kroz kontinentalni turizam i poljoprivredu na njoj gradimo veliki iskorak u gospodarskom smislu. Ima dugu i kompleksnu povijest koju treba naučiti. Baranja je hrvatska, 100 godina je hrvatska i zauvijek će ostati hrvatska – poručio je župan Ivan Anušić.

Posebno je naglasio kako je Baranja specifična i po tomu što u njoj živi više različitih nacionalnosti, Mađari, Srbi, Hrvati, Romi i drugi, više različitih kultura i vjera.

– Unatoč tomu Baranja je sredina koja stoljećima živi u miru i toleranciji i tako treba ostati. Naravno, nikada ne možemo niti smijemo zaboraviti Domovinski rat i što se događalo 1991. godine, ljude koji su svoje živote ostavili braneći Baranju, kao i u ranijim ratovima u prošlosti braneći svoju domovinu, obitelj i narod.  U knjizi zato govorimo o svemu što Baranja jeste, a pouka i poruka svima je da je hrvatska Baranja sastavni dio Hrvatske i Osječko-baranjske županije, a takva će biti u budućnosti. Povezujemo Baranju autoputom s ostatkom Hrvatske i BiH, radimo projekte po gradovima i općinama, investiramo u infrastrukturu. Baranja ima ulogu i pokretača gospodarstva istoka Hrvatske jer tu su najplodnije ravnice, a budućnost Hrvatske je u proizvodnji hrane i upravo zato se revitalizacija Baranje mora nastaviti – kazao je župan.

Knjigu su predstavili autor Luka Jakopčić i recenzent Dinko Župan s Hrvatskog instituta za povijest, ističući sjajno djelo mladog autora koje je izvrstan zalog za budućnost.

– Baranja je skrivena i neistražena, puna kulturnih i povijesnih bogatstava, različitih tradicija i naroda i po tome možda i najzanimljivija na cijelom hrvatskom području – opisao je svoje dojmove prilikom istraživanja za knjigu autor Luka Jakopčić.

Među mnogobrojnim nazočnim gostima koji su došli obilježiti stotu obljetnicu hrvatske Baranje bili su i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj NJ.E. Mladen Andrlić, generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat, generalni konzul Mađarske u Osijeku János Sándor Fuzik, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, izaslanik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak, prorektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku Robert Raponja, predstavnici katoličke, pravoslavne i reformatorske vjerske zajednice, izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Republike Srbije (Vojvodine), gradonačelnik i načelnici s područja Baranje, vijećnici Županijske skupštine te drugi gosti i uzvanici.

Nakon predstavljanja knjige, u crkvi je upriličena izložba fotografija života Baranje autora studija Romulić&Stojčić te koncert zagrebačkog ansambla Ad Gloriam Brass.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari