Connect with us

Događaji

Stjepan Lozo: ‘Mi smo doživjeli genocid, a optuženi smo za genocid nad našim krvnicima’

Objavljeno

-

Predstavljanje knjige povjesničara Stjepana Loze “Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatima – projekt ‘Homogena Srbija 1941.“ održano je u srijedu 3. travnja u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili prof. Josip Jurčević, prof. Stipe Pilić i autor. Predstavljanju su nazočili i sisački biskup Vlado Košić, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić te uz Siščane i Zagrepčani koji su došli na prvu promociju ove knjige nakon Splita.

Ova knjiga na više od 700 stranica donosi opsežnu interdisciplinarnu studiju o projektu zločinca Stevana Moljevića, koji je lažno optužio Hrvate za genocid nad Srbima nakon uspostave NDH do ljeta 1941. godine.

Obraćajući se okupljenima urednik knjige Pilić rekao je kako put kojim kroči Stjepan Lozo nije ravan i posut laticama ruža. „Dapače, put kojim je krenuo radeći i pišući ovu knjigu, trnovit je, kamenit i uzak put. Ispod nasutog kamenja i izraslog drača su kosti i grobovi naših predaka, ali i skrivene istine, ideali i sav sjaj slavne hrvatske prošlosti, dio koje možemo gledati i u ovoj ustanovi. Put je to kojim su išli dosadašnji najznačajniji hrvatski povjesničari… Knjiga koja vam se danas predstavlja rad je o samo pet stranica jednoga spisa koji je sublimacija svih radova, otkrivenih i još skrivenih spisa, radova i planova velikosrpske politike genocida nad drugim narodima na putu ostvarenja po njima zacrtane Srbije. Na tom putu prema Zapadu i bogatstvu jedina su prepreka Hrvati i ‘njihova’ Hrvatska. Umijeće odvjetnika Stevana Moljevića bilo je veliko, jer je u svega pet stranica sažeo stotine, a možda i tisuće stranica elaborata, knjiga i spisa i pripremio svoju političku elitu (i narod) za veliko finale i veliku pobjedu, što se dobrim dijelom ostvarilo i na žalost se još ostvaruje. Lozina knjiga prva je takve vrste u hrvatskoj historiografiji koja se postavila frontalno kao brana tom finalu i toj pobjedi. Stoga autor i svi drugi koji su na bilo koji način pripomogli u radu na ovoj knjizi mogu očekivati očajne izljeve srpskog propagandnog stroja. No prije toga bit će pokušaj i nastojanje prešućivanja ovoga rada, kao i sve brojnijih drugih njemu sličnih. No, sloboda se istrgnula nadzoru i cenzuri, istina zahvaljujući slobodi i oslobađanju naroda i sve većeg broja povjesničara blista sve većim i boljim sjajem nad suncem sve više obasjane Hrvatske Države“, zaključio je Pilić.

Povjesničar Jurčević iznio je do sada nepoznate činjenice o Lozinom životu rekavši kako ga je najbolje upoznao kroz pismohranu Službe državne sigurnosti SRH gdje su mu oni posvetili posebnu pozornost. „To sam našao fragmentarno istražujući neke druge stvari i mislim da će se netko prije ili kasnije posvetiti operaciji ‘Trs’ i tada će se saznati mnogi detalji o životu Stipe Loze jer je UDBA dobro bilježila detalje iz njegova života koje je vjerojatno i on sam zaboravio. Iz tih izvješća imam neke informacije gdje se vidi tko su bili suradnici UDBE, tako da će ih oni koji su bili sudionici tih događaja moći prepoznati. Iz tog saznanja, pismohranog i arhivističkog, ne iznenađuje me da se odlučio napisati ovu knjigu. To vam govorim da biste shvatili da je tada, osamdesetih godina, kada se glava gubila zbog toga što je Stipe radio, na neki način situacija u Hrvatskoj za povjesničare bila povoljnija nego što je danas“, rekao je Jurečević te dodao kako ova knjiga donosi sažetak povijesnog projekta koji postoji u Srbiji sve od sredine 19. stoljeća. „To je multi-institucijski projekt ‘Velike Srbije’ koji je dosta rano bio spriječen širiti se u smjeru istoka i juga i onda je krenuo prema zapadu te je od onda Hrvatska meta tog projekta. Ovom modelu kriminalizacije svakog hrvatstva, a prikrivanju srbijanske genocidnosti i danas svjedočimo. Danas su vrijednosti potpuno izokrenute, potpuno su izmijenjene uloge agresora i žrtve“.

Autor Lozo zahvalio je svima na dolasku te posebno biskupu koji je omogućio da se drugo predstavljanje ove knjige dogodi u Sisku. Istaknuo je da je, iako uz minimalnu promociju i medijsku blokadu, njena važnost očito prepoznata te je ovo već treće izdanje. Lozo je ustvrdio i kako je u ovoj knjizi prokazao i razobličio velikosrpsku ideologiju i propagandu. Ova knjiga zahvaća cijelo dvadeseto stoljeće i dodiruje i velikosrpsku agresiju devedesetih godina i početak 21. stoljeća. Mi smo oduvijek bili izloženi perfidnom srpskom genocidu u kojem oni oduvijek žele naš teritorij. Dva su važna dokumenta koja govore o tome: jedan govori o Šešeljevim granicama Karlobag-Karlovac-Virovitica, a drugi je dokument Srpske pravoslavne crkve u kojem oni optužuju Hrvate za genocid nad Srbima. Tako krajem lipnja 1941. godine nastaju dva ključna dokumenta: ‘Homogena Srbija’ Stevana Moljevića, i ‘Valerijanov memorandum’ SPC. Homogena Srbija je projekt, ono što treba napraviti, a to je stvoriti Veliku Srbiju i izvršiti opći genocid nad Hrvatima, dok je ‘Valerijanov memorandum’ propagandna poluga za izvršenje takvog projekta. Mi smo doživjeli genocid, a optuženi smo za genocid nad našim krvnicima“, pojasnio je Lozo ohrabrivši sve okupljene da i dalje nastave zajedničku borbu za Hrvatsku i to na načelima obrane vjere, demokracije i povijesnosti hrvatske nacije.

Biskupija Sisak

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari