Pratite nas

Kronika

In memoriam – Svećenik na biciklu, pater Cvek, dobri duh Zagreba i anđeo siromašnih

Objavljeno

na

Isusovac Antun Cvek, poznat kao “pater Cvek”, dobri duh Zagreba, anđeo napuštenih i siromašnih, živi svjedok Kristove ljubavi i milosrđa, umro je noćas u Zagrebu u 85-oj godini života.

Više od 42 godine obilazio je potrebite, one koji su bili ne rijetko odbačeni od društva i zaboravljeni, donosio im hranu i kućne potrepštine, hrabrio ih i pružao utjehu – toplu ljudsku riječ koja je često važnija od svega materijalnog. I ne samo to. Pater Cvek je nastojao pomoći siromašnima i na sve druge načine, rješavajući svakodnevne probleme s kojima su bili suočeni, pa se nije libio prihvatiti posla i očistiti stan, nacijepati drva, popraviti peć, prozore ili vrata i učiniti sve drugo što je u njegovoj moći kako bi se ljudi koje je pohodio osjetili prihvaćenima i zadržali svoje dostojanstvo.

Već daleke 1969. godine, u Župi presvetog Srca Isusova pri Bazilici u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, utemeljio je “Prvu karitativnu grupu” za posjete i pomoć potrebitima, a u isto vrijeme i “Zajednicu kršćanske ljubavi”, kao molitvenu i duhovnu potporu volonterima koji su radili na terenu.

Utemeljitelj je i katoličke udruge “Kap dobrote” u kojoj je sa stotinama volontera (kao prvi među jednakima) djelovao vodeći posebnu brigu o nemoćnima, bolesnima i napuštenima koji nisu imali nikoga tko bi o njima vodio brigu, te Zaklade biskup Josip Lang.

Imao sam priliku upoznati buduću sveticu, majku Terezu iz Kalkute, kad je bila u Zagrebu. Ona mi je rekla da ne trebamo ići u Indiju kako bismo susreli najveće siromahe jer da ih imamo i ovdje, pred nosom, u centru Zagreba – kazao je pater Cvek u jednoj od svojih rijetkih izjava za medije.

On nikad nije niti tražio niti želio bilo kakvu pozornost javnosti. Poput smjernog samaritanca koji je potpuno i do kraja obuzet svojim poslanjem, skroman, tih, povučen i nenametljiv, s kamerama i novinarima se sretao onda kad ih nije mogao izbjeći. Bio je oličenje poštenja, požrtvovnosti, žive i duboke kršćanske vjere i žrtve za bližnjeg.

Svoj je život darovao drugima, svojim bližnjima, nesebično, s ljubavlju i vođen čvrstom vjerom u Krista Spasitelja.

Hrvatska mu je dodijelila odličje “Reda Danice Hrvatske” (2007. godine), dobitnik je nagrade “Ponos Hrvatske” (2008. godine) i godišnje nagrade Crvenoga križa “Milosrdni Samaritanac” (2010.), a 2012. je nominiran je i za osobu godine.

Ova po svemu izuzetna osoba, svećenik koji je živio svoju vjeru predano i svim srcem ulažući svu svoju životnu snagu u ljubav i pomoć bližnjima, pokazao nam je kako se slijedi Krista.

Njegova “kap” dobrote mnogima je posljednje godine, mjesece i dane života učinila podnošljivijima i razgalila im srca.

Hvala mu od srca za sve što je činio i neka mu dragi Boga dodijeli zasluženo mjesto u vječnosti.

Dokumentarni film “Pater Cvek”:

https://www.youtube.com/watch?v=3e3xK5_7fd4

 

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

P. Antun Cvek rođen je u Zagrebu  (Bizek) 1934. godine. Izučio je za autolimara. Završio je srednju ekonomsku školu, a nakon toga studij filozofije i teologije. Za svećenika je zaređen 1974. godine. Karitativnim radom započeo se baviti još kao student od 1969. godine, raznoseći sirotinji Caritasove božićne pakete. Svoje djelovanje razvijao je postupno, najprije na području župe Srca Isusova u Zagrebu, a potom u cijelome gradu. 1991. godine osnovao je udrugu „Kap dobrote“, koja je stekla brojne zasluge za njegu starih, bolesnih i nemoćnih osoba. Zbog toga je dobio nadimak “Dobri duh Zagreba” i apostola gradskih siromaha i očajnika. Obilazi starije osobe, socijalno ugrožene, osamljene da bi im pružio pomoć. Pomoć se sastoji od: tjednog posjećivanja, a po potrebi i češće ovisno o potrebi osobe i mogućnosti volontera; obavljanja sitnih usluga poput odlaska liječniku, ljekarniku, nabavke potrepština, manjih popravaka u kući, organiziranja prijevoza i drugo; pranje rublja u praonici; njege teško pokretnih i nepokretnih, vikendom.

Njegov milosrdni rad s ljudima postao je simbolom dobrote, tako da se njegovim imenom i prezimenom naziva dobrotvore (slavonski pater Cvek – Ivan Zirdum).

Osnovao je također dobrotvornu zakladu Biskup Josip Lang, 1991. je osnovao Kap života, čiji dragovoljni suradnici Uskrsom i Božićem organiziraju susrete štićenika.

Po scenariju Andree Čakić i u režiji Srđana Segarića snimljen je polusatni dokumentarni film o njemu. 2008. je dobio nagradu Ponos Hrvatske.

Takvo je naše društvo danas. Dok će se jedni smijati liku izmišljenog svećenika u filmu koji baš nimalo neće pridonijeti boljitku naše sirotinje, neki pravi svećenici će bez medijske pompe pomagati toj istoj sirotinji da preživi. Tko zna, možda je među tom sirotinjom kakva rodbina onih koji će pogledati Brešanov film, a nakon gledanja popiti kavu s društvom i konstatirati kako su  „popovi dobili što ih ide“, i da je krajnje vrijeme da se ta nakaradna srednjovjekovna Crkva stjera batinama pod zemlju.

Zanimljiv razgovor s p. Cvekom objavio je Forum, V. str.http://www.forum.tm/clanak/ili-cemo-poceti-zivjeti-jedni-s-drugima-ili-cemo-nestati-106

Preminuo ‘dobri duh Zagreba’ pater Cvek

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari