Pratite nas

Reagiranja

IVAN JAKOVČIĆ (IDS) TRAŽI REFERENDUM O AUTONOMIJI ISTRE

Objavljeno

na

Sve je pripremljeno, samo se čekaju uvjeti za referendum! Perfidno se pod lijevo-liberalno -antifašističkom opcijom prikupljaju glasovi i glasači i čeka se, čeka se već 26 godina

19.rujna objavila sam ovaj članak ,pod naslovom KAMO IDS VODI ISTRU?

Znači sve je pripremljeno, samo se čekaju uvjeti za referendum! Perfidno se pod lijevo-liberalno -antifašističkom opcijom prikupljaju glasovi i glasači i čeka se, čeka se već 26 godina . Strpljivo se vrši istrijanizacija stvarajući antagonizam između Istre i Zagreba, predstavljajući se kao jedini zaštitnici interesa Istre i Istrijana u obrani pred Zagrebom! Jer zamislite priču u koju mnogi Istrijani povjeruju, da u Zagreb odlaze svi novci koje Istra zaradi od turizma! A da istovremeno ne vjeruju u kriminal IDSa koji se iza toga krije ,ili rezignirano kažu ” Bolje da nas kredu naši nego Zagreb”

I EVO IVAN JAKOVČIĆ JE NAJAVIO REFERENDUM

Nije da sam vidovita ,već pratim IDS od njihova osnutka i znam da im je referendum o odcjepljenju krajnji cilj! Nemojte se dati zavarati ,da je riječ samo o autonomiji,to je samo jedna stepenica prema glavnom cilju. a to je odcjepljenje ! Pišem već dvije godine o tome, evo nekih isječaka  iz  članaka:

Već dvije godine pišem o IDSovoj politici stvaranja preduvjeta za izdvajanje iz Republike  Hrvatske,a sada je očito da je pripremio sve elemente državnosti ,pripremio svoje glasačko tijelo preko istrijanstva da mu referendum o izdvajanju uspije! Pomno pratim sve istarske Portale i svako malo neka nova provokacija istrijanstva ,na kojoj se po komentarima  vidi koliko je mržnje  IDS posijao prema svemu hrvatskom. Naročito u toj djelatnosti prednjači predsjednik IDSa Boris Miletić ,koji postaje sve bahatiji kako vidi da ima potporu svojih stranačkih uhljeba. Opće je poznato da mladi iseljavaju i odlaze i iz Istre ,jer nema šanse da se  po završetku školovanja zaposle ukoliko nisu članovi IDSa ,oni ,ili netko od članova njihove obitelji.

U Istri vlada IDSovo jednoumlje i ,ako se netko izjasni kao Hrvat , odmah ga se stigmatizira da je nacionalista, ustaša, mada u Istri ustaša nije bilo..I ne samo kao Hrvat ,nego i ako se izjasni  kao vjernik,proglašava ga se klerofašistom! Stvorena je tako atmosfera netrpeljivosti prema svemu hrvatskom ,pa i prema Katoličkoj crkvi,koja je zaslužna za očuvanje hrvatskog identiteta u Istri! To je potvrdio i Predsjednik Vlada Andrej Plenković prilikom potpisivanja ugovora o darovanju Vile Idole Porečko -Pulskoj biskupiji, što je osobito razbjesnilo IDSovce i njihove sljedbenike.

Boris Miletić predsjednik IDSa i pulski gradonačelnik tada se verbalno obrušio i prozvao Premijera za “nacionalističku retoriku i isključivost” Znači sam spomen hrvatskog identiteta u Istri za Borisa Miletića je “nacionalistička retorika i isključivost” Riječnik iz propale ideologije i propale države!…

‘IDS su osnovali autohtoni Istrijani kako bi vratili duh svojih predaka koji nikada nisu bili svoji na svome!’. Za logo stranke odabran je zeleni krug sa tri koze koje su predstavljale podjelu Istre na tri djela: hrvatski, talijanski i slovenski. Cilj IDS-a je, među ostalim, ta tri istarska djela ujediniti u euroregiju Istru.”

IDS nije sudjelovao na prvim parlamentarnim izborima 22. travnja 1990., proglasio te izbore nedemokratskim i članstvu je preporučio da glasuju za SKHSDP. Tada se IDS se zalagao za “konstituiranje Jugoslavije kao demokratske i legitimne federacije”.

To su bitne odrednice IDSove politike ,a sistematizirane kroz Rovinjske deklaracije iz 1994 godine ,koje definiraju autonomiju Istre, projekta Zemlja Istra Roberta Paulette iz 1988 godine ,koji definira Istru kao federalnu autonomnu jedinicu u Republici Hrvatskoj i projekt Republika Istra sa svim državnim obilježjima zastavom, grbom,osobnom iskaznicom,istrovnicom ,putovnicom ,monetom i granicom. Podsjetiti ću kao dokaz mojih navoda još i to da je Boris Miletić u kolovozu 2016. godine na svojoj FB stranici objavio Putovnicu Republike Istre !

https://www.vecernji.hr/vijesti/djelovanje-borisa-miletica-izaziva-nelagodu-medu-istarskim-hrvatima-1105262

IDSova antihrvatska i anticrkvena politika očitovala se neprestano kroz niz godina od osamostaljenja Republike Hrvatske. Nabrojati ću nekoliko primjera da oslikam situaciju i stanje u Istri:

  • Početkom agresije JNA i Srpskih dobrovoljaca na Hrvatsku, IDS je govorio da se to Istru ne tiče ,jer da to nije njihov rat. Nije se dopuštalo dragovoljcima da preko Ureda za obranu idu na ratišta,niti su primali prijave ,dok se nisu sami organizirali .
  • IDSovi čelnici nisu htjeli primati u Istru izbjeglice i prognanike sve dok Dr,Tuđman nije “oprao” Ivana Jakovčića.
  • Ivan Jakovčić se tada opravdavao da će izbjeglice i prognanici promjeniti nacionalnu strukturu stanovništva u Istri.
  • IDS godinama provodi dekroatizaciju ili rashrvaćenje domicilnog stanovništva Istre,istarskih Hrvata,stvarajući tako neku novu nepostojeću naciju Istrijane.Tako su predstavnici IDSove mladeži pri popisu stanovništva 2011 agitirali da se istarski Hrvati ne izjasne kao Hrvati,nego kao Istrijani,jer bi time dokazivali da u Istri ne žive Hrvati i tražili odcjepljenje od Republike Hrvatske. Međutim pri tom popisu Hrvatima se izjasnilo 68,33 % stanovnika Istre, a Istrijanima svega 12% stanovnika Istre. Danas je taj postotak sigurno veći ,s obzirom na neprestano huškanje medija u Istri koji su pod nadzorom IDSa. Sam Boris Miletić je na svom profilu objavio fotografiju Putovnice Republike Istre
  •  https://cro-portal.com/politika/mileticeva-istarska-putovnica-gruba-je-politicka-provokacija-a-ne-poruka-tolerancije
  • IDS neprestano stvara netrpeljivost ,pa čak i mržnju prema Katoličkoj Crkvi i svećenstvu u Istri. Nastavlja dosljedno politiku KPJ ,po tom pitanju. Naročito je ta averzija prema Crkvi došla do izražaja kada je Vlada nedavno poklonila Porečko-Pulskoj biskupiji Vilu Idolu u Puli ,a tom prigodom Premijer Plenković izjavio da je Katolička crkva sačuvala hrvatski identitet Istre,na što se Boris Miletić žestoko obrušio na Premijera Plenkovića
  • .https://www.glasistre.hr/528ebfb9-c81b-429d-8320-02303bac2aa0 ,kada je izjavio “Ovim putem želim reagirati u ime IDS-a na potpuno neprimjerenu izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, koji je na današnjoj sjednici Vlade poručio da će darovanje pulske Ville Idole Crkvi pridonijeti jačanju hrvatskog identiteta Istre.”Suzdržite se od retorike nacionalizma i isključivosti” Što znači da čim se spomene hrvatski identitet i Crkva za Borisa Miletića , predsjednika IDSa to  je  nacionalizam i isključivost, Terminologija iz bivšeg sustava ,bivše propale države.  A čudno je baš to što je Boris Mietić bio premlad (rođen 1975 godine) da bi zapamtio takvu terminologiju!  Ali ne bi bilo zlo da je on usamljen,zlo je u tome što je svojim retorikom privukao izvjestan broj istomišljenika ,pa sada oko se u Istri izjasniš kao Hrvat odmah si etiketiran kao nacionalista i ustaša,a još ako se izjasniš kao vjernik onda si klerofašista. Sama riječ klerofašizam ,klerofašista je nepostojeći pojam ,koji je izmišljen u komunističkoj kuhinji,a ustvari ništa ne znači. Jer po kršćanskom nauku ,kršćani ne mrze,već ljube bližnjega svoga ,dok fašisti mrze svoje neprijatelje toliko da ne prezaju ni od fizičke eliminacije,tako da je taj pojam besmislica!
  • Kulminacija i razotkrivanje prema cijeloj hrvatskoj i svjetskoj  javnosti dogodilo se 25,rujna 2017 godine ,kada je na svečanoj sjednici Istarske županije  u Pazinu govor Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović popraćen žviždanjem nazočnih.  To je bila svečana sjednica i organizator uvijek dobro pazi na listu uzvanika . Nitko se bez dozvole organizatora nije mogao provući u dvoranu, stoga je posve točno da su u organizaciji IDSa dovedeni ljudi autobusima koji će žviždati. Po svjedočenju sudionika svečane sjednice ti su žviždači bili koordinirani naputcima preko mobitela kada će žviždati ,a kada treba pljeskati
  • . Isti se scenarij odigrao i 22.travnja 1990 godine ,prigodom prvog posjeta Istri Dr.Franje Tuđmana,kada su mu naručeni žviždaći, isto tako žviždali!No taj scenarij nije odjeknuo u javnosti kako su IDSovci očekivali ,pa su se kao nemušto ispričali. Međutim što je to žviždanje pokazalo? Pokazalo je da su sve IDSove parole o demokraciji ,suživotu ,toleranciji i multikulturanosti samo puste priče. IDSova politika je politika jednoumlja ,ksenofobije i netolerancije i nesuživota! Ustvari je za sve osim za Hrvate i Katoličku crkvu!
  • IDSovcima ne smeta da se Dani srpske kulture odvijaju po deset dana i da se po trgovima istarskih gradova igra užičko kolo usred turustičke sezone ,pa umjesto hrvatske kulturne baštine ,IDS predstavlja turistima srpsku kulturnu baštinu??? To je njima normalno u Republici Hrvatskoj

Naravno da Borisa Miletića ne zanima Domovinski rat,to nije bio njegov rat,njega se ne tiču žrtve i razaranja u Domovinskom ratu počinjena pod njegovom omiljenom crvenom zvijezdom,ali se tiče svih hrvatskih branitelja i građana koji su taj rat itekako osjetili i proživjeli teške patnje i gubitke svojih voljenih, kojima se još ne zna ni mjesto vječnog počivališta!…

SA KOJIM PRAVOM SE JEDNA STRANKA ,A TO JE ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR ,OD SVOG OSNIVANJA DO DANAS POSTAVLJA KAO JEDINI GOSPODAR SVEGA U ISTRI? Sa kojim pravom i na osnovu čega se IDS,od svog osnivanje 14.veljače 1990 godine i uvođenja višestranačja postavio kao jedini gospodar Istre “poljoprivrednog i građevinskog zemljišta,šuma,rudnika,iskopa,pitke i termalne vode i pomorskog dobra”citirano iz Programske deklaracije IDSa?

ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR Pogledamo li povijest IDSa od formiranja stranke 14,veljače 1990 godine i Programsku deklaraciju koja je usvojena vidi se da se krenulo u osnivanje stranke sa idejom kako je rekao jedan od osnivača Ivan Pauletta; “IDS su osnovali autohtoni Istrijani kako bi vratili duh predaka , koji nikada nisu bili svoj na svome” Citiram iz Programske deklaracije IDSa o Istrijanstvu:

 

NAUČITE NAPAMET I “NEK VAS MINE TUĐI SJAJ”

Krasna zemljo, Istro mila, Dome roda Hrvatskog, Svud se ori pjesma vila s Učke tja do mora tog. Glas se čuje oko Rase, čuje Mirna, Draga, Lim, Sve se diže što je naše, Za rod gori srcem svim. Slava tebi Pazin grade, Koj nam čuvaš rodni kraj. Krasna polja, i livade, Nek vas mine, nek vas mine tuđi sjaj.

TKO TO KAŽE DA ISTRANI NISU HRVATI? TKO TO HOĆE ISTARSKE HRVATE PRETVORITI U ISTRIJANE? NEKA DOBRO PROČITA OVAJ PROGLAS I NAUČI GA NAPAMET! PROGLAS JE NAPISAO LJUBO DRNDIĆ 13.RUJNA 1943 GODINE. Ljubo Drndić je hrvatski rodoljub iz Istre. Jedan od vođa ustanka istarskih rodoljuba nakon kapitulacije Italije 8.rujna 1943 godine.i pisac ovog Proglasa ISTARSKI NARODE Istinski je antifašist,a ne kao ovi današnji ,koji se samo deklariraju kao antifašisti ,kao IDS U Istri.!

IDS  je jedna licemjerna skupina ljudi koja zloupotrebljava povjerenje istrana ,stalno ih uvjeravajući da štite njihove interese i da rade na njihovu dobrobit.
Ali dovoljno je pogledati koju oni imovinu imaju ,a koju su imali u vrijeme bivše države.
Kroz povijest Istre mjenjale su se vlasti ,ali zemlja je uvijek ostajala Istranima. Međutim sada je IDS rasprodao Istarsku zemlju strancima i prvi puta se desilo da će nakon IDSove vlasti Istrani ostati bez svoje zemlje.
Eto koliko i kako IDS brani interese Istrana !
Stoga si dobro pročitajte ovaj proglas IDSovci ,jer se istarski velikani “okreću u grobu ” kada vide što to od Istre radite!

“Svojim vlastitim snagama ne čekajući da mu drugi donesu slobodu,Istrani su ustali ,jurnuli na kasarne,uhvatili čvrsto oružje u svoje ruke ,da njime brane svoje pravo i slobodu. Otvorena su vrata zloglasnih tamnica i pušteni na slobodu dični sinovi nikada pokorene Istre. Nećemo njikada dozvoliti da se našom sudbinom drugi poigrava.. U ovim odlučnim časovima naš narod pokazao je visoku nacionalnu svijest.Dokazao je svima i svakom da je Istra Hrvatska zemlja i da će Hrvatska i ostati.

ŽIVJELA HRVATSKA ISTRA-RODOLJUBI ISTRE”

Stanovnici Istre su Istrani, a kada se kaže Istrijani (od talijanskog Istriani), onda taj izraz označava regionalni identitet i ima političke konotacije.

IDS od svog osnutka 14.veljače 1990 zagovara regionalizam. I sam je jedan od osnivača Ivan Pauletta rekao na onivačkoj skupštini:”IDS su osnovali autohtoni Istrijani,kako bi vratili duh predaka, koji nikada nisu bili svoj na svome”

IDS od početka izražava averziju prema svemu hrvatskom i prema Zagrebu kao sjedištu hrvatske vlasti.

 Tada se Hrvatska nigdje nije izrijekom spominjala,već samo labava federacija kao model opstanka Jugoslavije. IDS nije ni izašao na prve višestranačke izbore,nadajući se opstanku Jugoslavije,nego je svom članstvu preporučio da glasa za SDP-SKH.

IDS se u svojoj deklaraciji poziva na Istarski pokrajinski sabor u Poreču iz doba Austro-Ugarske, gdje se na pritisak Talijana ,nije smjelo govoriti Hrvatski,iako je bilo zakonom dopušteno. Naime K.U.K.monarhija je dopuštala upotrebu jezika svih naroda unutar monarhije. Ali se zato IDS ne poziva na Matka Laginju, koji je prvi progovorio na hrvatskom jeziku, na tom istom Saboru 21.kolovoza 1883. i izauvao pravi šok nazočnih.

Kroz cjelo 26.godišnje postojanje IDSa, provlači se njegov odbojan odnos prema hrvatstvu,što se osjeti i u svakodnevnom životu. IDSovci su tolerantni prema svima, osim prema Hrvatima. Ponašaju se kao orjunaši, prema svima demokrati osim prema Hrvatima i Hrvatskoj(o čemu sam već pisala)…..

IDS upravlja i vlada Istrom kao da je njegovo privatno leno već 25 godina. Ima podataka o bankovnim računima u jednoj Austrijskoj banci gdje se jasno vidi da Boris Miletić ima za naše poimanje ogroman iznos u eurima, koje svojom plaćom gradonačelnika sigurno nije mogao uštedjeti.

Damir Kajin stalno iznosi podatke koliki je nesrazmjer imovine dužnosnika IDSa i funkcije koju obnašaju i koliki je nesrazmjer u odnosu kada su došli na funkciju i sada ili kada su neki otišli sa funkcije.
Nepotizam , korupcija , kriminal  i narkomafija caruju ,dok državne institucije sve to “ne vide i ne čuju”

Tri su se  “samoubojstva ” i to mladih ljudi već dogodila povezana sa IDS-om, koje li slučajnosti?

 I tako javnosti Boris Miletić i IDS objave putovnicu “Republike Istre “da se zabavlja i ne postavlja nezgodna pitanja o načinu njihove vladavine Istrom kroz 25 godina.

Međutim nije ta famozna Putovnica  ni tako bezazleno postavljena na FB stranicu Pulskog gradonačelnika, nije ona samo kost oko koje su se u javnosti razvile polemike,već je ona dio programa IDSa,utkana u Programskoj deklaraciji IDSa!…..

Na stranici Borisa Miletića gradonačelnika Pule 27. srpnja osvanuo je istarski barjak i istarska putovnica!

Sa kojom namjerom i sa kojim ciljem? Lako je pogoditi!

Kada nema drugih argumenata za predizbornu kampanju onda se uvijek ide sa iredentističkim idejama. Kod jednog djela stanovništva koje se u Istri izjasnilo kao Istrijani to naravno imponira i tu se sakupljaju predizborni poeni!

 Uza svu IDS ovu promidžbu i medijsku potporu lokalnih medija taj dio koji se izjasnio Istrijanima kao posebnoj IDSovoj naciji iznosi 12,1%!

ZAŠTO JE U ISTRI NEPOŽELJNO IZJASNITI SE KAO HRVAT????

Jedan događaj ponukao me da pišem o toj temi.
Dana 13.lipnja 2016.održana je sjednica Skupštine Istarske županije.
Nakon izlaganja Furia Radina na talijanskom jeziku,član Ivica Butorac(HDZ) zatražio je službeni prijevod njegova izlaganja.
Na taj zahtjev za prijevod Predsjednik Skupštine neprimjereno je reagirao ,kao da u Istri svi razumiju talijanski jezik.
Predsjednik Skupštine član je IDSa, tako da me uopće ni ne iznađuje takvo ponašenje poznavajući njihovu licemjernu politiku!
Gdje je tu suživot ili convivenza sa kojom se busaju u prsa?
Gdje je tu multikulturalnost i tolerancija kojom se hvale?
Gdje su demokratski principi o pravima svakog čovjeka na svoj jezik? Zar za talijansku manjinu vrijede ,a za istarske hrvate ne vrijede?
Zar su istarski hrvati građani drugog reda ?
Rođena sam i živim u Puli, poznajem veoma dobro povijest,kulturu i identitet Istrana i starosjedilaca Talijana.
Paralelno sam kao dijete učila hrvatski i talijanski jezik i zalažem se za miran suživot svih nacionalnosti ,ali nikako ne i za diskriminaciju jednih na uštrb drugih!
Volim svoj zavičaj Istru i svoju domovinu Hrvatsku i takve pojave smatram veoma štetnim i pogrešnim!
Kroz povijest puno je bilo istarskih VELIKANA koji su se zalagali i radili na očuvanju identiiteta i jezika istarskih hrvata.
Navesti ću samo najistaknutije:
JURAJ DOBRILA,(Veli Ježenj1812-Trst1882)
Istarski Biskup,prosvjetitelj i dobročinitelj.Borio se za ravnopravnost hrvatskog jezika sa talijanskim,te osnivao hrvatske škole i djelio đačke stipendije.
Tiskao je molitvenik”oče budi volja Tvoja” koji se i danas koristi.
U Istarskom SABORU tražio je da se zapisnici i odluke pišu pored talijanskog i na hrvatskom jeziku,Zamislite to je bilo prije 153 godine ,a evo ponavlja se i dan danas.
BOŽO MILANOVIĆ(Kringa1890-Pazin1980)
Koji je svojim djelovanjem najzaslužniji za pripojenje Istre Hrvatskoj pa tako i Jugoslaviji sudjelujući u pregovorima sa SAVEZNICIMA I na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1947 godine Svojim pastoralnim i diplomatskim radom zaslužan je za očuvanje hrvatskog jezika i identiteta istarskih hrvata,a kroz publicističku i izdavačku djelatnost sprečavao je talijanizaciju istarkog puka.Poznata je njegova izreka
REŽIMI PROLAZE A NAROD OSTAJE
Moram spomenuti pjesnike i pisce.
Izdvojila bih VIKTOR CAR EMIN
DRAGO GERVAIS ( o kojem sam također pisala na ovoj stranici)
FULVIO TOMIZZA, EUGEN KUMIČIĆ,MATE BALOTA,
ZVANE ČRNJA i mnoge druge koje zbog dužine moram izostaviti.
Svi ti VELIKANI kroz povijest radili su na očuvanju identiteta istarskih hrvata i njihovog jezika da bi IDS kroz 24 godine koliko je na vlasti u ISTRI zdušno radio da taj višestoljetni trud poništi.
IDS je glavni i jedini krivac za odnarođivanje istarskih hrvata!
Objasniti ću i kako.
Čelnici IDSa su se od svog osnivačkog Sabora predstavljali kao jedini predstavnici istarkog stanovništva.Sebe su zamišljali kao posttitovske bonvivane koji imaju eksluzivno pravo koristiti istarske resurse .
OTOČJE BRIJUNI,TENIS I GOLF TERENI ,BARBARIGA I DRAGONERA ITD,ITD
Odbacivali su ZAGREB ,kao “primitivni nacionalistički balast””PRIKO UČKE”
A glavna im je retorika pluralne demokracije sa parolama
“GRAĐANI ISTRE SAMI NAJBOLJE ZNAJU KAKO TREBAJU UREDITI SVOJ ŽIVOT”ili ideju o “EUROPI REGIJA” Gdje se nacionalne države smatraju kao prošlost!
IDS traži od ZAGREBA prava koja sami ne priznaju ZAGREBU!
NJihova retorika lišena je elementarne solidarnosti.
Pozivaju se na europske standarde a niti jedna europska regija nema takvu samostalnost koju oni zahtjevaju od ZAGREBA.
A što je najvažnije za ovu temu je PROJEKAT stvaranja
ISTRIJANSKE NACIJE.
17 veljače 2011 prilikom popisa stanovništva pozvali su građane ISTRE da se u popisu izjasne nacionalnost ISTRIJAN!!!!
Znači jedna mala regionalna stranka i njen “VOŽD” htjela je stvoriti nedorečenu naciju i nedorečenu i neizborenu državicu!
Ali IDS neka zapamti izreku BOŽE MILANOVIĆA
R E Ž I M I PROLAZE ,A NAROD OSTAJE

ZAKLJUČAK

I kao naručeni za provedbu njihove politike odcjepljenja Istre ,nadošli su im referendumi u Kataloniji i sada u Venetu. Spremaju se Jakovčić & Co godinama ,za ovaj krunski čin njihova političkog djelovanja ,za referendum! Sa svojom politikom Istrijanstva nisu imali kritičnu masu za raspisati referendum ,pa su im ova dva u Španjplskoj i Italiji došli kao naručeni.

Međutim sa Katalonijom se ne može Istra uspoređivat po uređenju ,dok sa Venetom i ima sličnosti, kada bi stali samo na decentralizaciji, ali to nije IDSov krajnji cilj! IDSov krajnji cilj je izdvajanje iz Republike Hrvatske,jer Hrvatsku nikada nisu prihvatili kao svoju domovinu,što je vidljivo svih ovih godina hrvatske samostalnosti!  Financijska samostalnost je samo prva faza ka potpunoj samostalnosti!

Decentralizacija da ,ali odcjepljenje ne! Istra je Hrvatska i kao što u Proglasu istarskih rodoljuba od 13.rujna 1943 godine piše, Hrvatska će ostati.

Lili Benčik

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Ante Nazor: Hrvatima se sudilo i zbog pjevanja Vile Velebita, iako u njoj nema ništa kažnjivo, a kamoli zločinačko

Objavljeno

na

Objavio

Povodom presude za pjevanje „Bojne Čavoglave“ s pozdravom „Za dom spremni“ (ZDS) za narod.hr prokomentirao je dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

U nastavku donosimo mišljenje dr. sc. Nazora o samom slučaju:

“Vjerujem da su ljudi već zasićeni ovakvim temama i čeprkanjem po povijesti, kojem kao da je smisao odvraćanje javnosti od važnih tema poput gospodarstva i nametanje negativne percepcije o Hrvatskoj.

Početak Thompsonove pjesme „Bojna Čavoglave“ jedna je od omiljenih tema onih koji na sve načine pokušavaju nametnuti tezu o fašizaciji hrvatskog društva, ali im nedostaju ozbiljni argumenti, pa su jedva dočekali dio presude koji im, pa makar i nategnut izvan svakog razumnog konteksta, u tome može pomoći. Kao da je spomenuta presuda jedina i konačna, kao da je njen sadržaj neupitan.

Pa Hrvatima se sudilo i zbog pjevanja Vile Velebita, iako u njoj nema ništa kažnjivo, a kamoli zločinačko… Prostor koji je ta presuda dobila u dijelu medija samo potvrđuje spoznaju da pojedine osobe svjesno dižu tenzije u hrvatskom društvu tendenciozno tumačeći Ustav RH, iako je prilično jasno da ako se netko poziva na Ustav kao argument za zabranu pozdrava ZDS, onda s istim argumentom treba zabraniti i komunističke simbole i pozdrave, jer Ustav RH jasno spominje i odmak od njih.

ZDS nije izvorno zločinački kako to neki tumače, u takvom obliku pojavio se početkom 1930-ih kao izraz otpora velikosrpskoj politici i hegemoniji, a u tom duhu, kao izraz spremnosti na obranu doma i domovine korišten je i u Domovinskom ratu kad se Hrvatska branila od velikosrpske agresije i fašizma.

Samim time on ne može biti jednoznačan, odnosno isključivo sporan, kao što jednoznačan nije ni pozdrav „Smrt fašizmu – sloboda narodu“, jer se za pozdrav pod kojim je nezakonito i neopravdano počinjen zločin nad desecima tisuća ljudi ne može tvrditi „da nije sporan“.

To znaju i oni koji napadaju amblem HOS-a i početak pjesme „Bojna Čavoglave“ zbog pozdrava ZDS u njima, ali ih, ne mareći za ujednačenost kriterija, stavljaju isključivo u kontekst Drugog svjetskog rata, kako bi njihovom kriminalizacijom i zabranom pokušali kompromitirati i obranu Vukovara, Škabrnje, Dubrovnika, Gospića i drugih mjesta koja su, zajedno s ostalim hrvatskim braniteljima, u Domovinskom ratu branili pripadnici HOS-a.

Ako se već predlažu zabrane, koje su uglavnom radikalnija i teško provediva opcija, onda bi trebalo zabraniti javnu uporabu svih simbola i pozdrava koje su upotrebljavale vlasti u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata i njegova poraća, jer su barem u jednom svom razdoblju bile odgovorne za masovna ubojstva ljudi i jer su ljude dijelili po rasnoj, etničkoj, vjerskoj ili klasnoj pripadnosti.

Sukladno tome, ponovit ću kako je žalosno da u Hrvatskoj i dalje postoji otpor pokušaju da se značenje pozdrava i simbola oba totalitarna režima iz Drugog svjetskog rata i njegova poraća promatraju i vrednuju iz perspektive njihovih žrtava.

Jednako tako, žalosno je što neki još uvijek ne razumiju da moderno hrvatsko društvo ne može biti demokratsko i stabilno ako se gradi na ruševinama ideologija iz Drugog svjetskog rata koje su podijelile hrvatski narod.

Da to nije civilizacijski prihvatljivo ni politički mudro znali su i javno osudili i blaženi kardinal Alojzije Stepinac i prvi predsjednik RH Franjo Tuđman. Stoga mi je, upravo zbog civilizacijske razine i zbog toga što suvremena Hrvatska ima svoje službene i nekompromitirane simbole, nastale u pobjedničkom Domovinskom ratu, prihvatljiva preporuka da je simbolima i pozdravima iz Drugog svjetskog rata i poraća mjesto u muzejima, a da se u javnosti mogu koristiti tek u iznimnim slučajevima.

U svakom slučaju, umjesto nametanja zabrana držim da je bolje poštivati kontekst vremena u kojem su spomenuti simboli bili u uporabi, na tragu onoga što je u prvom dijelu „Dokumenta dijaloga“ preporučilo Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima, jasno osudivši sve nedemokratske, odnosno totalitarne režime.

Uostalom, u znanosti se – svejedno je li riječ o povijesti ili pravu, kontekst vremena ili neke druge „olakotne okolnosti“ uzimaju u obzir prilikom donošenja zaključaka. Sukladno tome, hrvatski zakoni trebaju se prilagoditi činjenici da su pripadnici HOS-a, noseći amblem koji je, takav kakav je, postao legalan, zajedno s ostalim hrvatskim braniteljima branili i oslobađali Hrvatsku.

U odnosu na ukupan broj branitelja nije ih bilo mnogo, nisu bili ni presudan čimbenik za hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu, ali bili su hrabri sudionici teških borbi onda kada većina onih koji danas kritiziraju njihov amblem nije imala ni hrabrost ni osjećaj ni motiv boriti se za Hrvatsku.

Stoga bi i ljudi koji provode zakone trebali pokazati razumijevanje za uporabu amblema HOS-a u obilježavanju događaja iz Domovinskog rata i u tom kontekstu on ne može biti kriminaliziran, kao što ne može biti kriminalizirana ni pjesma koja se tada javno izvodila i bila prihvaćena kao oblik otpora velikosrpskoj agresiji.

Dežurni kritičari amblema HOS-a i pjesme Čavoglave već će se s vremenom naviknuti promatrati ga i slušati je i u kontekstu Domovinskog rata, kao što su se navikli na činjenicu da je kuna službena valuta suvremene hrvatske države – Republike Hrvatske. A glede pjevanja pjesme „Bojna Čavoglave“, ne treba sumnjati da ću je, kao i drugi Hrvati, pjevati na isti način kao što smo je pjevali u Domovinskom ratu, na isti način pjevat će je, nadam se, i moja djeca, i, ako Bog da, i djeca moje djece, što koštalo da koštalo”, zaključuje dr. sc. Ante Nazor za narod.hr

 

U Thompsonovoj pjesmi sve im smeta, a najmanje pozdrav!

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Srpski pjevači ‘okupirali hrvatske glazbene prostore

Objavljeno

na

Nema ni jedne veće zabavno –glazbene manifestacije u Hrvatskoj, a da na njoj nisu glavne „zvijezde“ popularni srpski pjevači. Oni, za razliku od brojnih hrvatskih, nemaju problema s publikom, oni ne moraju dijeliti ulaznice da napune recimo zagrebačku dvoranu Vatroslava Lisinskog i brojne druge prostore.

Svojedobno je Bajaga, kao od šale, napunio pulsku Arenu, a ovih dana to je još bolje uspjelo Đorđu Balaševiću. Problema s publikom nema ni jedan Rade Šerbedžija.

Međutim, za jednog Marka Perkovića Thompsona vrata Arene u Puli i dalje su zatvorena, jer na svojem repertoaru ima pjesme posvećene obitelji, Bogu, Domovini….
On je „hrvatski nacionalista“, a srpski pjevači koji dolaze u našu zemlju su – „domoljubi“, kojima za razliku od njega i takvih nitko ne zamjera što vole svoju domovinu.

U Hrvatskoj je i dalje iznimno popularna Neda Ukraden. Na početku Domovinskog rata iz Sarajeva je odselila u Beograd, gdje je odmah snimila pjesme poput „Vidovdan“. Pokojni Đorđe Novković tom joj je prigodom zabranio pjevati njegove pjesme, od kojih je najpoznatija „Zora je“, a za koju je ona željele da se zove „Jovane, zora je“, što nije prošlo.

Sada opet kad pjeva u Hrvatskoj ima na repertoaru pretežno Novkovićeve pjesme, dok je u Srbiji zvijezda i sa pjesmama ala „Vidovdan“.

Ovu pjevačicu relativno često možemo gledati i u HRT-ovoj zabavnoj emisiji „Lijepom našom“, koju uređuje i vodi Branko Uvodić, a u njoj se mogu čuti i vidjeti i drugi poznati srpski pjevači, poput Miroslava Ilića, sve na veliko zadovoljstvo njegove brojne publike.
Uvodić nam također u ovoj emisiji „servira“ i pjesme ala „Ivanova korita“, bez koje, kako pišu srpski mediji, ne može proći ni jedno srpsko veselje, a poglavito ne srpske svadbe.
(…) „Ti ne plači, majko stara/ lijepa Anka progovara/ u snu mi se Jova javi/ ozdraviću od ljubavi!“ – među ostalim se pjeva u ovoj pjesmi.
S druge pak strane ne možemo ni zamisliti da bi se primjerice u nekoj srpskoj, odnosno beogradskoj zabavnoj emisiji „na sva zvona“ izvodila neka hrvatska pjesma, poput one Ivice Pepelka „Kad procvatu jabuke“, bez koje ne može proći gotovo ni jedno hrvatsko veselje, a još manje svadba.

Krajem godine u zagrebačkoj Areni za sve srpske i jugoslavenske glazbene sladokusce gostuje – Lepa Brena. Sjećamo je se kako je u četničkoj odori nesebično pomagala srpsku vojsku u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.
Ulaznice se već sada prodaju u „ogromnim“ količinama!

Ne bi se začudili da HRT izravno prenosi ovaj koncert, ili da je Uvodić pozove u svoju emisiju.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari