Connect with us

Politika

Ivo Lučić: Događaju se opasne stvari za BiH

Objavljeno

-

Poprilično zabrinjavajuće izvješće novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta UN-u, a čije dijelove prenosi Guardian, govori da on namjerava upozoriti Vijeće sigurnosti UN-a da se stanje u BiH opasno komplicira, da je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji “vrlo realna” mogućnost ponovnog sukoba.

– Ovo izvješće zvučni dramatično, vidjelo smo nekoliko rečenica, nismo vidjeli cijelo to njegovo izvješće. Ne znamo što u potpunosti govori i kaže, ali ovo je samo po sebi zabrinjavajuće. Naravno da je situacija komplicirana, problematična. Već desetak godina se to može čuti u medijima, govorio sam i pisao da treba uložiti više energije u BiH. Nije problem u tome hoće li se BiH raspasti, društvo se raspalo ratu, pitanje je hoće li ona profunkcionirati. Institucije jedva funkcioniraju, još se nije niti konstituirala Vlada koja je već praktično trebala završiti mandat, prošle su već tri godine.

“Događaju se opasne stvari za BiH”

Dodaje da Milorad Dodik cijelo vrijeme ima politički performans, ali i da ukazuje na probleme.

– Smatram da on nije jedini problem ovdje. Ima tu daleko ozbiljnijih problema. Trebalo je vidjeti intervju Bakira Izetbegovića i njegove prijetnje tenkovima, vojskom. Izvješće ima svoj temelj, ali onda se stvara histerija s druge strane, onda se počinje prijetiti, počinju se brojati tenkovi i vojske, to je vrlo opasno za BiH, ali i za okruženje. Hrvatskoj to nikako ne ide u prilog.

Odgovornost međunarodne zajednice

No, tu je i odgovornost međunarodne zajednice, smatra Lučić. Spomenuo je rezoluciju NATO-a gdje se, kako je rekao, nije mogla staviti definicija o tri konstitutivna naroda, nakon čega su predsjednik i ministar vanjskih poslova lobirali i tražili.

– Tko je onda taj tko je razbijao Daytonski sporazum? Međunarodna zajednica definitivno u tome sudjeluje, a sam Schmidt zapravo, na neki način predstavlja njemačku politiku, iako predstavlja UN.

“Izmjene Izbornog zakona bit će potrebno nametnuti”

Lučić dodaje da postoji probuđen interes međunarodne zajednice za BiH.

– Nisu pokazivali interes dok se stvari nisu počele komplicirati. Ponovno se uključuje i američka politika. Ono što su potiskivali, nije bilo dovoljno, shvatili su da se moraju uključiti, da je situacija ozbiljna.

Međunarodna zajednica je zapravo instalirala Dodika, a sada je postao problem, smatra Lučić. Smatra i da neće doći sporazumom do izmjena Izbornog zakona.

– U to sam uvjeren. To sam i sinoć i čuo izravno od Izetbegovića. To se može samo nametnuti, kao što uostalom i BiH i sve drugo nametnuto. Stvari se moraju nametnuti da bi se stvorila ravnoteža, a u konačnici i Ustav je sam po sebi održiv, da ga se silom nije išlo mijenjati i prilagođavati prema željama lobista.

“Hrvati u BiH jedinstveni”

Na pitanje hoće li zapravo onda EU i SAD moći nametnuti “bošnjačkoj strani” takvo rješenje, Lučić kaže da to ne zna, da je to bilo moguće prije 25 godina, ali da sada ovo što smo gledali u Afganistanu ne izgleda obećavajuće.

– Sve češće imam osjećaj kao da sam vratio u 89. ili 90. godinu. Slušam priču o građanskoj državi, o pravu “jedan čovjek jedan glas”, o tome da će se “institucionalno ili izvaninstitucionalno riešavati problemi”, kao što je govorio i Slobodan Milošević, u skladu s Ustavom ili van njega. Takve su stvari jako opasne.

Dodaje i da su svi Hrvati u BiH jedinstveni po pitanju svoje budućnosti.

– Svi su okrenuti EU i NATO paktu. Tu postoji suglasnost i mislim da je to dobro za BiH i Hrvate u BiH, zaključuje.

Situacija u Bosni i Hercegovini sve je napetija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas