Connect with us

Iz Svijeta

Izraelska vojska preuzela kontrolu nad prijelazom Rafah

Objavljeno

-

Foto: EPA /arhiva

Izraelska vojska priopćila je u utorak da je preuzela operativni nadzor nad palestinskom stranom južnog graničnog prijelaza Rafah u Gazi, koji graniči s Egiptom, te da specijalne snage pregledavaju područje.

Vojska je rekla da su snage od sinoć “djelovale” u dijelu istočnog Rafaha, odakle su se većina ljudi i neke međunarodne organizacije evakuirale.

U ranojutarnjem brifingu za novinare, također je rečeno da je prijelaz Kerem Shalom zatvoren u utorak iz sigurnosnih razloga i da će se ponovno otvoriti kada to dopusti sigurnosna situacija.

Glasnogovornik granične službe Gaze rekao je da su uz prijelaz Rafah raspoređeni izraelski tenkovi.

Tri humanitarna izvora rekla su Reutersu da je dotok humanitarne pomoći preko prijelaza zaustavljen.

Izraelska vojska u ponedjeljak je izvela zračne napade na Rafah, nekoliko sati nakon što je poručila Palestincima u tom južnom dijelu pojasa Gaze da se evakuiraju, usprkos upozorenjima međunarodne zajednice da ne provede plan kopnene invazije.

Širi se zabrinutost da se bliži kopnena invazija Izraela na Rafah, grad na jugu palestinske enklave u koji je iz ostalih dijelova pojasa stiglo više od milijun izbjeglica.

Izrael mjesecima prijeti da će ući u Rafah, grad za koji tvrdi da krije tisuće boraca Hamasa i potencijalno nekoliko desetaka talaca. (Hina/K)

Jordanski kralj Abdullah traži od Bidena da spriječi ofenzivu na Rafah

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas