Jadranko Prlić: Ovo suđenje je tamna strana međunarodne pravde

2

Ovo suđenje je tamna strana međunarodne pravde koje će usporiti njezin razvoj, ali je ne smije dovesti u pitanje, a ako je ovih 13 godina bila cijena za to, neka tako bude, jer ionako te godine ništa ne može vratiti – poručio je Jadranko Prlić, prvooptuženi na suđenju za Herceg-Bosnu pred Haaškim sudom danas na kraju rasprave u žalbenom postupku.

– Zasigurno ih ništa ne može vratiti – dodao je na Prlićeve riječi predsjedavajući Žalbenog vijeća, sudac Carmel Agius.

Jadranko Prlić, predsjednik Vlade Herceg Bosne u svome obraćanju tijekom zadnjeg dana žalbenoga postupka pred sudom u Haagu je rekao kako nepravomoćna presuda kojom je hercegbosanska šestorka osuđena za zajednički udruženi poduhvat utemeljena na političkoj ideji, a ne na zločinima.

„U svojo žalbi nismo prigovarali toliko zbog navođenja konkrentih zločina, nego zbog načina na koji je sve to primijenjeno. Udruženi zločinački poduhvat ste iskonstruirali na političkoj ideji a ne na zločinima“, rekao je Prlić.

Prlić je izjavio kako je zapovjednik bilo koje razine u strukturi HVO-a, pa i najmanje postrojbe, za jednostavno slanje vojnika na bojište, prema tumačenju tužiteljstva i prvostupanjskoj presudi, odgovoran za UZP pa čak i ako nije u lancu zapovijedanja.

„Recimo, sudite ljudima poput mene, a uopće nisam bio karika u lancu zapovijedanja. Vi ovdje sudite cijelom HVO-u“, rekao je Prlić.

Izjavio je i kako je važno da Sud ima sve elemente na kojima bi mogao donijeti presude.

„Ja sam preuzeo taj rizik, ja namjeravma reći ono što želim reći. Ali ako odlučite supronto, Vašu ću odluku prihvatiti  i to je to“, rekao je Prlić.

Njegov odvjetnik Michael Karnavas se obratio Sudu kazavši kako je optužba iznijela nekoliko zanimljivih stvari.

„Kažu da su razmjeri propusta bez presedana i da su neprihvatljivi. Isto tako rekli su da raspravno vijeće ima dužnost u potpunosti donijeti presude po svim elementima optužnice. No, jesu li oni zaduženi za ocjenu dokaza, obrazlaganje mišljenja? Ako pogledate njihov podnesak, vidjet ćete da oni na nekoliko mjesta kažu da je Raspravno vijeće nepravilno suzilo opseg dokaza koje su smatrali relevantnim. Vijeće mora sve dokaze ocijeniti u sveukupnom korpusu i kontekstu“, rekao je Karnavas.

Odvjetnik Jadranka Prlić je izjavio kako Raspravno vijeće nije analiziralo sve dokaze i to u izolaciji, i zbog toga nisu donijeli ispravnu te pravno i formalno valjanu prvostupanjsku odluku.

„Ako pogledate sve dokaze, vidjet ćete da je Raspravno vijeće biralo njihove dokaze za njihovu verziju događaja“, izjavio je Karnavas.

Rekao je kako Tužiteljstvo uporno tvrdi kako su prvostupanjske kazne preniske.

„Mi ne želimo umanjivati ljudsku tragediju, ni činjenicu da je bilo mnogo razaranja, smrti, nečovječnog postupanja… Međutim, u paragrafima našeg odgovara, mi idemo redom, kroz sva zaduženja i ovlasti dr. Prlića pokušavamo objasniti kako je funkcionirala Herceg Bosna, zašto je stvorena i što je htjela napraviti. To ne znači da su počinili zločine. Svrha suđenja je da se utvrdi tko je odgovoran za zločine, a ne osuditi tek tako nekoga tko vam prvi naleti“, rekao je Karnavas.

Odvjetnik je naglasio činjenicu da Tuziteljstvo tvrdi kako je Raspravno vijeće sagledalo neka zbivanja izvan konteksta.

„Mi tvrdimo da je aposlutno sve sagledano izvan konktesta, ne samo određeni dijelovi, nego sve u cjelini“, rekao je Karnavas.

Višnja Starešina: Presuda šestorici dužnosnika Herceg-Bosne opasna za Hrvatsku

facebook komentari

  • Agromentum

    Čitavo suđenje cijelih 13 godina je temeljeno na konstrukciji a ne na rekonstrukciji događaja. Jedina prepoznatljiva politička ideja (kad se govori o bošnjačko-hrvatskom ratu) je ona od bošnjačkog vojnog i političkog vodstva. A ta je bila “zaokruživanje” teritorija s krajnjim ciljem izlaska na more. Hrvati su optuženi za namjere koje su drugi imali.

  • kostresh

    ovo sudjenje samo dokazuje zasto se rat posvuda siri…
    svi pokazatelji govore da je big one u tijeku…
    Bog sve vidi.