Pratite nas

Komentar

Jeste li čuli za Strugu Bansku? Znate li tko je Mile Blažević Čađo?

Objavljeno

na

Većina djece i mladih danas ne znaju imena niti dva Heroja Domovinskog rata, ne znaju kako se stvarala Hrvatska krvlju običnih malih ljudi koji su zbog ljubavi prema svome Hrvatskom narodu činili velika Herojska djela. Njima u spomen a da djeci i mladima obveza da nauče tko su naši Heroji.

Uskoro se bliži godišnjica pogibje (26.07.1991.) jednog od NAJVEĆIH Heroja Domovinskog rata Mile Blaževića ČAĐE.

Jeste li čuli za Strugu Bansku? Imate li uopće predodžbu gdje se skriva to mjesto? Znate li tko je Mile Blažević Čađo? Nikad čuli. Pitam prijatelje koji su prošli rat, koji znaju što je rov, koji su gledali kako nestaju prijatelji i suborci… Znate li za Čađu? Čađo? Uh! Čađo, Čađo? Ma, poznato mi je odnekud, reći će prijatelj najbliži odgovoru. A kud bi znao običan puk? I zaista. Zašto ne znamo za Čađu i Strugu Bansku? Zato jer je Struga Banska bitka o kojoj se malo govori. Baš kako kaže ime izložbe MUP-a koji se svake godine prisjeti svojih palih pripadnika. »Struga Banska – bitka o kojoj se malo govori«. Upravo u toj bitci zabilježen je možda i najherojskiji čin Domovinskog rata.

Srpanj 1991. Sedam hrvatskih sela u Pounju, stiješnjenih između Dvora i Hrvatske Kostajnice, na meti je četničkih hordi. Oko tisuću i pol Hrvata u Zamlači, Banskoj Strugi, Unčanima, Golubovcu, Divuši, Kozibrodu i Kuljanima gotovo je u bezizlaznoj situaciji. U okruženju. Bojišnica je duga 11 kilometara, a uz domaće stanovništvo položaje brane pripadnici policije iz Zagreba. Dvjestotinjak branitelja je svjesno da njihova misija spada pod »nemoguće«. No, uzmaka nema. Stariji pamte Drugi svjetski rat kada je u Pounju ubijeno 700 Hrvata. Svaki treći muškarac nestao je u (po)ratnom vihoru.

Hrvatska sela danima su bezuspješno napadana. Martićevci i četnici kapetana Dragana odlučili su definitivno pregaziti Pounje u operaciji »Žaoka« koja je trebala krenuti 27. srpnja, točno 50 godina od ustanka 1941. godine. No, ipak su odlučili krenuti dan ranije, na blagdan Svete Ane koji se štuje u hrvatskim selima Pounja.

Prvi napadi 26. srpnja su odbijeni. Hordama nije pomoglo niti tisuću granata ispaljenih na hrvatske položaje. Tada iz kuća u Zamlači zločinci izvlače Hrvate. Postavljaju 39 civila kao živi štit pred transporter. I napreduju jer branitelji nisu mogli pucati na svoje. Putem su trojicu zarobljenih hrvatskih policajaca pretukli do smrti. U Dvoru su ispred stacionara strijeljali dvojicu ranjenih policajaca.

Kolona smrti se vukla prema centru Struge Banske. Nekih pedesetak metara od svog doma pričuvni policajac Mile Blažević Čađo držao je položaj s policajcem iz Zagreba Željkom Filipovićem. Kad je shvatio da će Banska Struga pasti, opasao se eksplozivom, skočio je na transporter i povikao ljudima iz živog štita: »Lezite.« Eksplozija je raznijela transporter i Čađu. Poginuo je i policajac Filipović te dvoje civila. Ranjeno je 11 civila i četvero policajaca iz živog štita. Poginula su petorica zločinaca. Dvadeset ih je ranjeno. Srpski teroristi su se razbježali, povukli prema Dvoru. Napad je zaustavljen.

Damir Plavšić/fb

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Tihomir Dujmović: Trasiran je put prema velikoj koaliciji – Iduća lovina su Vukovar i Penava

Objavljeno

na

Objavio

Najprije prebacivanjem medijske krivnje za nenabavu vojnih zrakoplova na ministra Krstičevića, ( kao da je moguće da je Krstičević tu bilo što radio na svoju ruku) ali, da se razumijemo, time i uništenjem dobrog dijela njegove karizme, onda još i eliminacijom Tolušića i Marića iz vrha stranke, Plenković si je do kraja otvorio put prema potpunom uništenju nacionalne dimenzije HDZ-a, pa je sad na redu ćirilica u Vukovaru, s tim da je već ovom rekonstrukcijom jasno trasiran put prema velikoj koaliciji. Plenković sada ide nezaustavljivo tom cilju, komentirao je na Facebooku Tihomir Dujmović.

I samo nas Bernardić od toga može spasiti! Kakav paradoks! Kakva perverzija i inverzija!

Sad naime, nakon zadnjih čistki, vise nema niti potencijalne šanse da netko u vrhu HDZ-a progovori jednu negativnu riječ u tom kontekstu. Sad je zadnja crta obrane Butković koji nema ni snage ni hrabrosti reci ništa vise od toga da mu nije drago da je Tolušić otišao.To je “najdesnija” rečenica koja se danas javno može čuti u HDZ-u! Kakav trijumf Andreja Plenkovića! Na sto ih je sveo za samo tri godine!

No, to je de facto, retorika točno iz 1972, kad je palo hrvatsko proljeće. Do tuda smo danas naime pali.Ovo nije 1990-ta, ovo je 1972.

Svi čitamo novine i svi vidimo da nitko nije čist, ali baciti na cesti Žalac, Marića i Tolušiša a ne taknuvši Vrdoljaka, Štromara, Kalmetu i Kujundžića, da dalje ne nabrajam, pustiti nekoliko godina da ti Saucha drži većinu u Saboru, a pričati o borbi protiv korupcije, sve to jasno govori da su ove rekonstrukcijske smjene gola unutarstranačka politika a ne nikakva borba protiv korupcije. No, kad ih je sad eliminirao kao latentne lopove, stavio im je politički svima lisice na ruke i sto god oni progovorili biti će knjiženo, kao glas odbačenih, suspektnih likova koji se svete jer su prokazani kao lopovi.

Eliminacijom desnog krila stranke iz Vlade a onda i iz same stranke, Plenkoviću je otvoren put prema velikoj koaliciji, samom srcu njegovog političkog projekta. Sad još samo nekako treba kompromitirati Penavu, baciti Pupovčevim lavovima velikosrpsku hranu u Vukovaru i mirno privesti utakmicu kraju. Naime, ćirilica u Vukovaru je metafora, šifra i lozinka!

Fantastično je da to HDZ- ovci ne vide i da ne razumiju da će na parlamentarnim listama svi koji do zadnjeg zareza ne prate Plenkovićevu posve anacionalnu politiku biti zbrisani kao sto su Kovač i Stier bili ignorirani na europskim izborima!

Vidjevši da zapravo ima posla sa šakom jada, koja bi sutra eventualno bila suzdržana cak i da se Pupovca ustoliči za ministra policije, ali samo da se njih ne dira, Plenković se s osmijehom na licu priprema za završni udarac.

Mediji za to vrijeme kao dresirani psi čekaju komandu o tome koga po narudžbi sada treba razderati! Kada ne bi bilo tako, kad bi ovo bio početak borbe protiv korupcije čitali bi po medijima barem o lopovlucima ministra Jakovine, suspektnim predstečajnim nagodbama Slavka Linića ili poslu odnosno kriminalu stoljeća glede vjetroelektrana, jednog Ivana Vrdoljaka, o čemu cak i jedan Čačić otvoreno progovara.

Ali nitko od njih neće se protiviti velikoj koaliciji, stoga su psi mirni. Nema naredbe da krenu dalje.

Zato je glavna tema po naslovnicama medija jesmo li doista bili na Mjesecu, sto radi Maja Šuput i što je zdravije: dunja ili lubenica?
Naime ne radi se o sezoni kiselih krastavaca, da eto nema tema jer je ljeto, nego su sve teme koje mogu dugoročno odmagati velikoj koaliciji zabranjene. Dok dreser ne pukne bičem, na iduću lovinu se ne ide.

A iduća lovina je Vukovar i Penava. Kad bi mediji bili mediji a ne dresirani psi iz Plenkovićevog političkog Dumovca, nacija bi mjesecima čitala po novinama o strahotama, nepravdama i neprocesuiranim ratnim zlikovcima iz Podunavlja. Zamislite da se radi o ustaškim zločinima, koliko bi milijardi tekstova i tv reportaža izašlo? Ali, takvih tekstova kad se radi o Stanimirovićevim i Pupovčevim sunarodnjacima nema jer bi javnost tada pitala i premijera i sefa policije zasto su takvi zlikovci na slobodi i u Vašem mandatu?

Umjesto da o tome raspravljamo mi tjednima raspravljamo o roštilju ministra Tolušića. Žurim reci da mi ne pada na pamet štititi bilo čiju nezakonitost, ali više od roštilja bilo kojeg ministra me zanima: kako i zašto, po čijem dopuštenju i uz čiju pomoć silovatelji vukovarskih zena i 30 godina nakon zločina mirno šetaju tim gradom, a oni koji su ga sravnili da zemljom za to nikada nisu odgovarali. Ne samo da se s rekonstrukcijom Vlade na ta pitanja ni na koji način ne odgovara, nego je prilično jasno da će slijedeći biti rekonstruiran vukovarski gradonačelnik Penava, napisao je Tihomir Dujmović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Željko Huljev o presudi Ercegu: Na tuđoj bi krvi ubirao poene

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Općinski sud u Splitu nepravomoćno je odbio kao neosnovanu tužbu Zorana Ercega, u javnosti poznatog aktivista iz Splita koji je tužio Željka Huljeva, nekadašnjeg novinara, tražeći 60 tisuća kuna zbog povrede časti.

Općinski sud u Splitu je odlučio: Zoran Erceg bio je u službi Ratka Mladića, nije izgledao kao slučajni gost, avanturist ili osoba koja odaje strahom.

SlobodnaDalmacija je uspjeli doći i do Huljeva koji je rekao kako ga raduje da pravna država funkcionira. – Naravno, zadovoljan sam presudom ne toliko zbog sebe koliko zbog očuvanja diginiteta Domovinskog rata. Hvala časnom sudu što je pravilno i profesionalno procijenio činjenične elemente u postupku koji bi trebao biti poučan za bilo koga tko se drzne ubirati bilo kakve osobne i ine poene na tuđoj krvarini – komentirao je Huljev, piše SlobodnaDalmacija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari