Connect with us

Komentar

Jeste li čuli za Strugu Bansku? Znate li tko je Mile Blažević Čađo?

Objavljeno

-

Većina djece i mladih danas ne znaju imena niti dva Heroja Domovinskog rata, ne znaju kako se stvarala Hrvatska krvlju običnih malih ljudi koji su zbog ljubavi prema svome Hrvatskom narodu činili velika Herojska djela. Njima u spomen a da djeci i mladima obveza da nauče tko su naši Heroji.

Uskoro se bliži godišnjica pogibje (26.07.1991.) jednog od NAJVEĆIH Heroja Domovinskog rata Mile Blaževića ČAĐE.

Jeste li čuli za Strugu Bansku? Imate li uopće predodžbu gdje se skriva to mjesto? Znate li tko je Mile Blažević Čađo? Nikad čuli. Pitam prijatelje koji su prošli rat, koji znaju što je rov, koji su gledali kako nestaju prijatelji i suborci… Znate li za Čađu? Čađo? Uh! Čađo, Čađo? Ma, poznato mi je odnekud, reći će prijatelj najbliži odgovoru. A kud bi znao običan puk? I zaista. Zašto ne znamo za Čađu i Strugu Bansku? Zato jer je Struga Banska bitka o kojoj se malo govori. Baš kako kaže ime izložbe MUP-a koji se svake godine prisjeti svojih palih pripadnika. »Struga Banska – bitka o kojoj se malo govori«. Upravo u toj bitci zabilježen je možda i najherojskiji čin Domovinskog rata.

Srpanj 1991. Sedam hrvatskih sela u Pounju, stiješnjenih između Dvora i Hrvatske Kostajnice, na meti je četničkih hordi. Oko tisuću i pol Hrvata u Zamlači, Banskoj Strugi, Unčanima, Golubovcu, Divuši, Kozibrodu i Kuljanima gotovo je u bezizlaznoj situaciji. U okruženju. Bojišnica je duga 11 kilometara, a uz domaće stanovništvo položaje brane pripadnici policije iz Zagreba. Dvjestotinjak branitelja je svjesno da njihova misija spada pod »nemoguće«. No, uzmaka nema. Stariji pamte Drugi svjetski rat kada je u Pounju ubijeno 700 Hrvata. Svaki treći muškarac nestao je u (po)ratnom vihoru.

Hrvatska sela danima su bezuspješno napadana. Martićevci i četnici kapetana Dragana odlučili su definitivno pregaziti Pounje u operaciji »Žaoka« koja je trebala krenuti 27. srpnja, točno 50 godina od ustanka 1941. godine. No, ipak su odlučili krenuti dan ranije, na blagdan Svete Ane koji se štuje u hrvatskim selima Pounja.

Prvi napadi 26. srpnja su odbijeni. Hordama nije pomoglo niti tisuću granata ispaljenih na hrvatske položaje. Tada iz kuća u Zamlači zločinci izvlače Hrvate. Postavljaju 39 civila kao živi štit pred transporter. I napreduju jer branitelji nisu mogli pucati na svoje. Putem su trojicu zarobljenih hrvatskih policajaca pretukli do smrti. U Dvoru su ispred stacionara strijeljali dvojicu ranjenih policajaca.

Kolona smrti se vukla prema centru Struge Banske. Nekih pedesetak metara od svog doma pričuvni policajac Mile Blažević Čađo držao je položaj s policajcem iz Zagreba Željkom Filipovićem. Kad je shvatio da će Banska Struga pasti, opasao se eksplozivom, skočio je na transporter i povikao ljudima iz živog štita: »Lezite.« Eksplozija je raznijela transporter i Čađu. Poginuo je i policajac Filipović te dvoje civila. Ranjeno je 11 civila i četvero policajaca iz živog štita. Poginula su petorica zločinaca. Dvadeset ih je ranjeno. Srpski teroristi su se razbježali, povukli prema Dvoru. Napad je zaustavljen.

Damir Plavšić/fb

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari