Pratite nas

BiH

Kako biti upečatljiv, relevantan i prepoznatljiv?

Objavljeno

na

druge strane, u Ljubuškom, Širokom, Posušju, Mostaru, i sl., uvijek će se naći netko tko će za pare pljuvati po nečemu što u hrvatskoj populaciji slovi kao nacionalna simbologija i koji će po definiciji pljuvati na sve ono što se može dovesti u kontekst obrane nacionalnog identiteta.

[dropcap]N[/dropcap]etko stručniji i pametniji bi morao s fenomenološke strane ispitati fenomen kako to da se uvijek iz srca hrvatske Hercegovine nađe netko tko će lajati na sve što nosi prefiks hrvatskoga.

U Gornjoj Maoči, Sarajevu, Sandžaku ili nekoj drugoj čisto bošnjačkoj sredini se neće naći niti jedno dežurno piskaralo i/ili akademski obrazovano čeljade koje bi s objektivnošću priznalo, pa makar za pare, da bi federalno i konsocijacijsko uređenje BiH, u kojem bi se ustavno onemogućilo da Bošnjaci biraju hrvatske predstavnike, te koji će reći da su, ako je Herceg-Bosna udruženi zločinački poduhvat, a HVO zločinačka vojska, onda etnički čista Jablanica, Konjic, Sarajevo i druge sredine također rezultat udruženog zločinačkog poduhvata, a Armija BiH također zločinačka vojska.

S druge strane, u Ljubuškom, Širokom, Posušju, Mostaru, i sl., uvijek će se naći netko tko će za pare pljuvati po nečemu što u hrvatskoj populaciji slovi kao nacionalna simbologija i koji će po definiciji pljuvati na sve ono što se može dovesti u kontekst obrane nacionalnog identiteta. Na primjer, uvijek će se naći netko tko će reći da je Herceg Bosna uistinu zločinački poduhvat, unatoč na tisuće pisanih dokumenata koji dokazuju suprotno, te da je HVO zločinačka vojska, unatoč tisućama dokaza i na stotine svjedoka koji pokazuju da su zločini, kojih je bilo, djela budala kojih je bilo na svim sukobljenim stranama.

Primarna odlika dežurnih plaćeničkih piskarala je dvodimenzionalno gledanje stvarnosti. Postoje samo dvije dimenzije: ono što radi trenutna stožerna stranka na čelu s Draganom Čovićem, što je po definiciji loše, te pljuvanje po svemu onome što se može dovesti blizu stožerne stranke i njenog vođe, pa čak i na apstraktnoj osnovi bez ikakvog uporišta u realnosti.

Nešto nema apsolutno ikakve veze sa stožernom strankom, treba se na neki način dovesti u njezin kontekst kako bi se to moglo popljuvati. Nije problem model ponašanja i djelovanja kojeg HDZ-filozofija personificira, nego su osobe problem, jer kada se bilo tko drugi, a osobito oni koje piskarala tetoše koriste istim metodama rada, onda je to legitimno. Konkretnije, kada stožernici upošljavaju rodbinu, kumove i prijatelje, kada prijete ljudima otkazima, zabranjuju i onemogućuju medijska istupanja, potplaćuju i podmićuju, onda je to kriminal, kada to radi bilo tko drugi, samo ne oni, to je sasvim legitimno i opravdavajuće.

Jedan mostarski sveučilišni profesor do savršenstva je isprofilirao ovu dvodimenzionalnu filozofiju podaništva sarajevskoj čaršiji i svoje nametničko protivljenje svemu što nosi hrvatski prefiks. Mora mu se spustiti kapa dolje radi dosljednosti. Skoro dvadesetak godina razne inozemne ambasade, nevladine organizacije, sarajevski begovi i razni drugi od ovog nebrušenog marksističkog komada uglja, danas su izbrusili dijamantsko pero novinarstva po narudžbi.

Svojim aoristima, apozicijama, digresijama, pleonazmima i dr. uveseljava begovske elite kad god to njima zatreba. U zadnjih par tekstova, okrznuo se i o mene. U posljednjem od njih, ovaj akademski profesor me u Dnevnom listu oslovio kao politički „irelevantnu, neupečatljivu, neprepoznatljivu“ osobu, da bi me nakon toga najstručnijim akademskim rječnikom nazvao „junošem“, što je srbizam za „rasplodnog junca“. Budući da ne čitam novine gdje su me cenzurirali i gdje mi je ovih dana zabranjen pristup, ne bih upratio ovo da me par ljudi nije zovnulo hoću li odgovoriti. Kad sam pročitao, vidio sam da nema potrebe uopće kontrirati, jer što god je čovjek o meni rekao, u potpunosti je u pravu.

Da čovjek bude politički „relevantan, upečatljiv i prepoznatljiv“ u BiH, poželjno je ugrabiti prvu prigodu za zasjesti na čelo nadzornog odbora nekog od elitnih javnih poduzeća. U trenutku kad zasjedneš, moraš donijeti odluku o povećanju svoje plaće za 291 posto, isplaćivati i potpisivati avanse u novcu, koje nikad nećeš vratiti, prisvojiti službena vozila, računalo, itd. Ukoliko na čelu javnog poduzeća budeš „relevantan, upečatljiv i prepoznatljiv“, možeš se prebaciti na čelo drugih nadzornih odbora, primjerice, RTVFBiH.

Postat ćeš još upečatljiviji ukoliko radnicima smanjiš plaću, da sebi financiraš službena putovanja, beneficije, reprezentaciju, i dr., kako bi širio građansku vjeru, a u slučaju da se sindikati pobune, uvijek možeš reći da su islamski plaćenici. U trenutku kad ostaneš bez funkcije, kako ne bi gubio na upečatljivosti i relevantnosti, možeš uvijek svako malo pljuvati na sve što Dragan Čović uradi, kaže, pa čak i pomisli.

Ako je nekome potreban Dragan Čović, onda je svakome onome, tko želi biti i ostati prepoznatljiv. Zato nam naš Čović dugo poživio, jer dok god je njega, svi oni koji nisu „rasplodni junci“ kao ja, mogu svoju „upečatljivost, relevantnost i prepoznatljivost“ bogato naplaćivati, te gomilati nekretnine. Bože zdravlja, svaku ćemo od njih, a ne samo one u planinama, na crno prikopčati na mrežu Elektroprivrede. Pečat prepoznatljivosti mora biti Interpolova istraga, ukoliko tog pečata nema, svaka prepoznatljivost  i upečatljivost je upitna.

Dok god se netko pametniji ne pozabavi fenomenološkim istraživanjem, sa znanstvenog stajališta, ovog piskaranja koji, koristeći jezik ulice, ne nudi nikakve svoje argumente i činjenice, nego samo pljuje protiv, poživila dugo i naša dijamantska pera sarajevske čaršije. Ionako, iza njih neće ostati ništa od onog što je napisano ili rečeno, nego samo ono po čemu su „upečatljivi, relevantni i prepoznatljivi“.

dnevno.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bošnjački logoraši najavili tužbe protiv Čovića i Ljubića zbog nijekanja haške presude

Objavljeno

na

Objavio

Udruženje bošnjačkih logoraša iz Mostara najavilo je u petak podnošenje kaznene prijave protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića te zastupnika u Hrvatskom saboru i predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Bože Ljubića zbog navodnog nijekanja presude Haaškog suda.

”Čović i Ljubić su u više navrata prigodom javnih istupanja u medijima nijekali presudu Haaškog suda od 29. studenog koja je izrečena Prliću i ostalima”, navodi se u priopćenju Udruženja logoraša Mostar.

Nakon sjednice vodstva udruge naveli su kako će u najkraćem roku uputiti kaznenu prijavu nadležnom tužiteljstvu protiv dvojice hrvatskih dužnosnika.

„Udruženje logoraša Mostar poduzet će sve mjere, radnje i postupke za pokretanje kaznene prijave protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića u skladu s kaznenim zakonom Federacije BiH“, navode iz udruženja.

Udruženje će se u prijavi pozvati na odredbe zakona u kojim se govori o izazivanju rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti za što je zaprijećena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Čović je ocijenio zločinom prema Hrvatima presudu Haaškog suda, dok je Ljubić ocijenio kako presuda nema utemeljenja, napose tvrdnje o postojanju udruženog zločinačkog pothvata. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Uhićenja osumnjičenih muslimana – Kazalište u režiji Bakira Izetbegovića

Objavljeno

na

Objavio

Bakir Izetbegović ne samo da je vrlo loš čovjek i još gori političar, nego dokazuje kako nema ni redateljskog dara, jer ovako naivne predstave pod radnim naslovom: „lov na potencijalne ratne zločince – bošnjake“ teško bi mogle proći kod djece predškolskog uzrasta, kamo li kod odraslih ljudi.

Tobožnje pompozno uhićenje 13-orice bivših pripadnika „Armije B i H“ zbog sumnji počinjenja ratnih zločina u Konjicu, kao i ovo zadnje vezano za „progon“ potencijalnih ubojica generala HVO-a Vlade Šantića (Hamdija Abdić zvani Tigar, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović – svi bivši pripadnici „Armije BiH“ koji su – kako javljaju mediji – već pušteni na slobodu nepunih 24 sata nakon privođenja!), trebali bi valjda amortizirati opravdano ogorčenje Hrvata u B i H sramotnom haškom presudom, pri čemu su muslimanski zločinci i islamske glavosječe ostali netaknuti, neoptuženi i neosuđeni. Naravno i svijetu treba pokazati kako sarajevska vlast njeguje „pravnu državu“, iako je očito na svakom koraku da od nje ni zametka nema.

Prozirna medijska kampanja koja sve to prati po diktatu Sarajeva, još otužnije djeluje promatra li se u kontekstu pojave brojnih dokumenata koji svjedoče o planskom etničkom čišćenju područja Žepča, Jablanice, Konjica i drugih, što ih je vrh „Armije B i H“ planirao i dogovarao međusobno, što potvrđuju njihovi telefonski razgovori i prepiska. Dakle, tamo gdje je očito kako su poznati nalogodavci (Sefer Halilović, Zulfikar Ališpaga Zuka i drugi) ne reagira se, nego se uhićuje one koji su bili obični vojnici i eventualno izvršitelji ponekog zločina.

Bosna i Hercegovina je samostalna i neovisna država (ili bi barem tako trebalo biti) već više od 25 godina, ali u njoj ni „p“ od pravne države. Sudovi pod patronatom Sarajeva (i bošnjačko-muslimanske klike na čelu s Bakirom Izetbegovićem), svojim bošnjacima-muslimanima za ratne zločine sude po Krivičnom zakonu bivše SFRJ (koji je blaži), a Hrvatima po novom, oštrijem (KZ Federacije iz 2003.).

I gdje su tu pravda i pravna država? Kako se u istoj zemlji metodom segregacije mogu usporedo primjenjivati dva zakonodavna instituta od koji jedan pripada nepostojećoj zemlji?

Toga nema nigdje u svijetu!

Sarajevska vladajuća klika predvođena Bakirom Izetbegovićem od B i H nastoji napraviti prvi europski kalifat i sad je dobila vjetar u leđa upravo zahvaljujući mešetarima iz haškog sudišta.

Sva ona lupetanja Alijinog nasljednika o „nepostojećim narodima – Srbima i Hrvatima“, o „fašizmu u Hrvata“, ratne prijetnje koje upućuje susjedima, ali i islamizacija što se u B i H puzajući provodi, sad dobivaju neku vrstu „legitimiteta“ ili se barem tako presuda haškog sudišta herceg-bosanskoj „šestorci“ tumači u Sarajevu.

Ima, doduše i bošnjaka-muslimana koji smatraju da je ta puzajuća islamizacija koja ima za cilj promijeniti mentalitet muslimanskog naroda na području B i H i vratiti ga šerijatskom pravu i džihadu dugoročno opasnija čak i od terorizma i bombaških napada. Jedan od njih poznati je diplomat, novinar (bio dopisnik iz Kaira, Beiruta, Alžira, Sirije, Libije, Jordana, Izraela), publicist, veleposlanik B i H u više islamskih zemalja (Jordan, Irak, Sirija, Libanon) i dobar poznavatelj ove materije Zlatko Dizdarević. On u uvodu jednoga od svojih tekstova s temom islamizacije B i H piše:

 „Novostvoreni ‘duhovni ekstremizam’ na temeljima ciljano krivih tumačenja ima širom otvorena vrata za ulazak i ljudi i ideja čiji su rezultati djelovanja već sada, da ne govorimo dugoročno, razorniji od prijetnji terorista pojedinaca“. (Vidi: https://ba.boell.org/bs/2017/01/26/islamizacija-bosne-na-kojoj-adresi-je-opasnost; istaknuo: Z.P.; stranica posjećena 14.12.2017.)

Kako god bilo, propusti međunarodnih tijela, posebice UN-a – poput ovih vezano za posljednju hašku presudu, objektivno su potpora provođenju agresivne islamizacije ove zemlje, sa svim onim negativnim i štetnim procesima što ih ona sobom donosi.

Od tih silnih „hapšenja“ muslimanskih osumnjičenika za ratne zločine i njihovog „kažnjavanja“, naravno, neće biti ništa, a što se islamskih glavosječa – mudžahedina (koji su, da ne zaboravimo, bili ustrojbenim dijelom „Armije B i H“; primjerice, odred „El Mudžahid“ pripadao je 7. brigadi, 3. korpusu), oni za sarajevskog bega i njegovu kamarilu ne postoje. U svojim krvavim pohodima ubili su stotine Hrvata, a njih 400 tako što su im u svojim opskurnim i barbarskim ritualnim obredima nakon mučenja odsjekli glave.

I to su za vlast u Sarajevu bili „pojedinačni“ zločini i oni „nemaju nikakve veze s regularnim snagama „Armije B i H“ – iako je odred „El Mudžahid“ po nalogu Alije Izetbegovića formirao sam Atif Dudaković i jako se dobro zna kako je ova najzloglasnija zločinačka postrojba sastavljena od „Allahovih mučenika“ bila dijelom te vojske, pa samim time i pod zapovjedništvom spomenutog Dudakovića.

Sramotna kazna od 3 godine zatvora za njega kao ratnog načelnika Glavnog štaba „Armije B i H“, pri čemu mu se niti jedan jedini dokazani zločin prema zapovjednoj odgovornosti nije stavio na teret, najbolji je pokazatelj „pravde“ koja je provođena, kako na haškom, tako i na bosansko-hercegovačkim sudovima.

Slučaj s Konjicem, kao i ovaj s tobožnjim uhićenjem Hamdije Abdića i družine osumnjičenih za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića, zasigurno nisu jedini. Bit će toga još – ovakvih fingiranih predstava koje su bacanje prašine u oči i alibi za one predstojeće akcije hapšenja Hrvata – „zločinaca“ koji su prava meta.

Da je u Sarajevu bilo imalo dobre volje, pitanje presuda za ratne zločine odavno bi već bilo riješeno, a ne bi se čekalo do danas. Ako se zauzme stav da su samo druge strane krive, a vlastiti narod bezgrešan, pomaka nema niti ga može biti.

Atmosfera u bošnjačko-muslimanskom političkom vrhu, njihovoj vodećoj stranci SDA i medijima koji su pod kontrolom Sarajeva sve je više nalik na euforiju uoči linča ili lova na vještice.

Bakir nikako da se okane bizantskih smicalica i šićardžijskog, šarlatanskog vođenja politike. To mu je babo Alija ostavio u amanet jer se i sam slično ponašao poučen taktikom svojih idola Slobodana Miloševića i Dobrice Ćosića s kojima je potajno dijelio Bosnu i nastojao stvoriti etnički čistu muslimansku državu na tlu B i H, dok se službeno cinično „zalagao“ za njezinu cjelovitost.

Zar sarajevski beg doista misli da će ove njegove sapunice (režirane lošije nego one turske u kojima se na groteskan način slavi i glorificira lik i djelo njegovog rahmetli babe Alije) bilo tko od Hrvata progutati?

A Europa?

Ona se bori protiv islamskog terorizma u svijetu, a u vlastitoj kući mu širom otvara vrata, hrabri ga i pothranjuje!? Bosna i Hercegovina je na najboljem putu da postane prva europska baza islamskog radikalizma i to upravo uz pomoć Europe!?

Kakvog li paradoksa!

Kako je moguće voditi tako nepromišljenu i u suštini autodestruktivnu politiku?

Moguće je, jer Europsku uniju vodi skupina diletanata koja donosi ad hoc rješenja od danas do sutra po diktatu vodećih zapadno-europskih država i SAD-a i njima je najvažnija supremacija nad ostalim članicama u skladu s trenutačnim interesima, bez ikakve vizije i predstave o budućnosti. Oni su na koncu tu Uniju i stvorili sebe radi i iz razloga osiguravanja svojih strateških i ekonomskih interesa, a nikako vođeni nekim višim ciljevima „pravde“, „demokracije“, „slobode“ i „napretka“, kako se s vremena na vrijeme znaju prigodničarski i razmetljivo hvaliti. Iza svega kriju se sebični interesi „velikih“. Sve drugo su floskule i tlapnje. Igrokaz.

Europa ima kratku pamet i nije joj prvi put da radi protiv vlastitih interesa. Dugoročno, od ovakvih poteza imat će goleme štete, ali to će kao i obično shvatiti tek kad bude kasno.

Kad im glavosječe i bombaši u još većem broju stignu u Berlin, London, Pariz, Amsterdam, Bruxelles…kad zaredaju novi teriristički napadi i kad njihovi građani više ne budu smjeli nosa promoliti iz svojih stanova i kuća ni u sred dana, tek onda će europskoj gospodi (možda) ponešto od svega biti jasnije.

Kao što je i Angeli Merkel možda poslije svega sinulo u glavu (mada to neće priznati) kako će Njemačku skupo koštati to što je ona osobno i velikodušno pozvala islamske migrante u svoju zemlju po sistemu navali narode.

Svaka škola se plaća.

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari