Connect with us

Politički rentgen

Kazimir Mikašek-Kazo: Škorina probuđena savjest nakon preboljene zaraze koronom!?

Published

on

Miroslav Škoro je živi dokaz da zaraza korona virusom u duhovnom smislu može biti itekako plodonosna. Bivši kantautor, pjevač, iluzionista, stendap komičar, a sada u ulozi velikog domoljubnog političara, Miroslav Škoro, koji sebe naziva svjetioničarem na uzburkanom hrvatskom moru, s poslovičnim simptomima patetike nakon preboljene zaraze ispričao se hrvatskoj javnosti, poglavito onom domoljubnom korpusu! Ispričao se što je svojevremeno bio vjeran član HDZ-a.

Po njegovom mišljenju nema nikakve razlike između Sanaderovog i Plenkovićevog HDZ-a. Glede patetike, koja se kao opijum za narod može naći u svakoj njegovoj skladbi nema ništa osobito novo, jer upravo na balkanskoj patetici Škoro se uspješno godinama prodavao hrvatskoj javnosti kao najveći domoljub. Nisko profilnom patetikom u stilu „Milo moje“ uz pomoć političkih veza stekao je sve što u životu posjeduje.

Malo tko se sjeća da je projekt „Milo moje“ diljem Hrvatske i BiH bio popraćen jumbo plakatima kao da se vodi predsjednička kampanja što si nije mogao priuštiti ni jedan hrvatski estradnjak osim Škore. Naravno, bez pomoći tadašnjeg Sanaderovog HDZ-a kojemu je vjerno pripadao, Škoro bi i danas vjerojatno bio samo nepoznati svatovski svirač i sricatelj slavonskih bećaraca, a takvih talentiranih „umjetnika“, čak i puno boljih od njega, ima na bacanje u svakom slavonskom sokaku. Bez volje politike, bez pomoći bilo koje partije ili vladajuće stranke nema pjesme, nema para, nema na stotine sponzoriranih koncerata, nema poticaja, nema vinograda, nema nekretnina i parkirališta, nema emisija na HRT-u, nema diskografskih kuća. To je valjda svakom, čak i polupismenom čovjeku kristalno jasno!? Kakve je sveze imao Andrej Plenković sa Sanaderovim HDZ-om, a kakve Miroslav Škoro?

Nije problem ni patetika ni pjevačev sram što je bio član HDZ-a, ali kada je ta patetika protkana lažima i poluistinama s ciljem da na hridi svog svjetionika navuče hrvatske hlebince, onda me to neodoljivo podsjeća na još jednu emisiju Pervanove Večernje škole u kojoj je pjevač odigrao neuvjerljivu rolu komičnog marginalca. Koga to Škoro danas zabavlja kao samoproglašeni svjetioničar srameći se vlastite prošlosti koju je svojevoljno kao odrastao čovjek sam izabrao, sam kreirao, čini se, s jasno određenom strategijom i ciljem? Trebalo se obogatiti, a onda kom’ obojci kom’ opanci!? Hinjeni rat s establišmentom, a i sam si tom establišmentu pripadao, nekada javno, a danas tajno!? Elita, elitni restorani, ekipa puna para, nekretnina i nepoznato stečene imovine! Dok napaćeni narod gladuje oni se razbacuju škampima, prstacima i skupocjenim vinima u društvu prvoklasnih eskort dama pa glumeći domoljubni pokret onako usput pokupe i virus korone ignorirajući sve upute mrskog im „stožera“.

Dakle, po relevantnim svjedočanstvima, notorna je neistina da je Škoro napustio konzularni posao u Mađarskoj, jer se nije slagao s Matom Granićem! Tko to još može progutati? Danas je vrlo zgodno i na desnici jako popularno ući u sukob s Matom Granićem koji je dežurni krivac za sve promašene politike Republike Hrvatske, osobito one vanjskopolitičke. Zamislite, Mato Granić, koji je u ono vrijeme 10 godina bio desna ruka Tuđmanu bio je glavni uzrok kraha Škorine diplomatske karijere? Granić je kraj Tuđmana bio toliko nemoralan da „pošteni“ konzul Škoro to nije mogao progutati, pa je iz moralno-etičkih razloga odustao od obećavajuće diplomatske karijere?

Nije li se u pozadini tog slučaja zapravo valjala ozbiljna koruptivna afera glede hrvatskog konzularnog predstavništva u Mađarskoj o čemu se svojevremeno ozbiljno pisalo, a čini se pisat će se opet? Nije li se u tom kontekstu utemeljeno sumnjalo na ozbiljno koruptivno profiterstvo? Ako Škoro govori istinu, postavlja se logično pitanje zašto već tada nije napustio Tuđmanov HDZ i upisao se, recimo, u pošteni SDP kao njegov kolega Vice Vukov? Ali što bi on radio u SDP-u pored istinskog umjetnika kao što je bio Vice? Mogao bi mu eventualno postavljati mikrofon i razglas i usput ispričati koji vic kao što je to radio kao predgrupa na koncertima Kiće Slabinca istinskog velikana hrvatske glazbene scene koji nas je prerano napustio. Gdje je Kićino bogatstvo? Kao što je Severina soroševsko-genderistički politički projekt, tako je i Škoro bio Sanaderov domoljubni joker nakon što su utišali braniteljsku energiju Marka Perkovića Thompsona!

Svoje zvjezdane vrhunce Škoro je ipak doživio kao član HDZ-a uz dragog Ivu , a ni Jadranka Kosor mu nije bila mrska i to je činjenica! Isto tako je činjenica da je bio omiljeni zabavljač, omiljenog Gorana Radmana! Ali eto, kako to obično biva, danas se odriče tog „moralnog“ dijela svoje karijere i to opetovano na lažan i prijetvoran način. Notorna je neistina da je samovoljno napustio saborske klupe, jer se nije slagao sa Sanaderovim koruptivnim politikama. Vrlo je upitno i njegovo dobrotvorstvo kada se hvali da je svoje saborske plaće poklonio pedijatrijskom odjelu u Osijeku, jer poznata nam je afera te Škorine zaklade. Najbliže je istini da ga je Sanader prisilio na ostavku u Hrvatskom saboru nakon što ga je na lokalnim izborima za gradonačelnika Osijeka do nogu potukao Anto Đapić i o tome govore živi svjedoci. U tu Škorinu gubitničku kampanju uloženi su pusti milijuni, a kako neslužbeno doznajemo, dio tih novčića je netragom ispario i čini se da je to pravi razlog što Sanader Škori više nije vjerovao!? Gdje su pare velikih donatora? Valjao mu je Sanader, Kosor mu je bila bliska, ali tek kada je HDZ preuzeo Tomislav Karamarko i formirao domoljubnu koaliciju Škoro izlazi iz HDZ-a, jer je valjda shvatio da se od Karamarkovog domoljublja ne može profitirati!? Umjesto da se srami i odrekne HDZ-a, bilo bi puno poštenije da se odrekne sve imovine koju je stekao zahvaljujući takvom HDZ-u i da tu „moralno“ stečenu imovinu pokloni napaćenom hrvatskom narodu koji mu je uvijek u ustima. Možda bi bilo još poštenije da se odrekne politike, jer poraz od Ante Đapića je samo jedan u nizu njegovih političkih poraza. Poražen je u predsjedničkoj kampanji, poražen je do nogu na parlamentarnim izborima u „svom dvorištu“, u Slavoniji i Baranji gdje ga je do nogu potukao Ivan Anušić protiv kojega je njegov medijski stožer sustavno vodio najprljaviju moguću kampanju. Kako možeš biti prvi u gradu kada te ne prihvaća rođeno selo?

S obzirom da se nije moglo profitirati od Plenkovićevog HDZ-a, jer Plenkoviću kao ozbiljnom političaru takav tip zabavljača nije potreban, Škoro se svojom rušilačkom agendom okrenuo protiv HDZ-a i ne bi me iznenadilo da mu je to još uvijek najunosnija gaža u životu? Jer, odreći se uspješne pjevačke karijere iz ljubavi prema neizvjesnosti politike za ni jednog normalnog čovjeka ne može biti prihvatljivo, ako taj angažman netko masno ne plaća. Kristalno je jasno da je njegova pjevačka karijera nakon ovog izleta u politiku apsolutno mrtva, no može se do kraja života tješiti obilnim tantijemima Josipovićevog Zampa koje je nabildao baš u vrijeme Sanaderovog HDZ-a. Navodno je zadnja zampova isplata autorskih honorara Miroslavu iznosila bijednih 600 000 kuna što ga je silno uvrijedilo!? Čudno neko domoljublje, zar ne?

Hvala dragom Bogu da je Škoro ozdravio od opake bolesti koja za mnoge njegove sljedbenike postoji samo u teorijama urote i hvala Bogu da mu je korona prosvijetlila pamet, pa se sada nakon novih 8 godina robije Sanaderu javno odriće HDZ-a i ćaće, shvativši da se ćaća više nikada ne vraća.

Nažalost, korona uzima svoj danak i nemilosrdno lustrira istinske domoljube oduzimajući im prerano živote, dok su stogodišnji udbaši i progonitelji Stepinca izgleda potpuno imuni na bilo kakvu boleštinu i za njih biološki sat kao da stoji. I stajat će sve dok ne stasa nova udbaška mladež koja će ih dostojno naslijediti. U tom kontekstu, opravdano je pitati se zbog čega je Manolić silno podržavao Škoru? Valjda zbog toga, jer je starom liscu bilo kristalno jasno da samo Škoro može srušiti Kolindu Grabar Kitarović i instalirati Milanovića na Pantovčak? Kada smo već kod naše predsjednice, valja spomenuti kako je sjajnim potezima amortizirala Ornelu Višticu i dramski komad koji je ciljano stvoren da ju dodatno obezvrijedi i pokopa. Umjesto da na tu temu povede Milanovićevsku trač partiju na društvenim mrežama i mainstream naslovnicama, Kolinda Grabar Kitarović je dramsku ekipu počastila dobrom večerom i time još jednom pokazala sve svoje ljudske i diplomatske osobine koje su je resile tijekom predsjedničkog mandata.

Hrvatski vitez Anto Kovačević, domoljub, mučenik i uznik „Zeničkih visokih peći“, koji je svoj cijeli život živio kao progonjena zvijer od svojih udbaških sjena izgubio je bitku s opakom boleštinom. Kao istinski patriot u svojoj posljednjoj političkoj utakmici u ulozi političkog analitičara i komentatora, suprotno Manoliću i Škori, silno se zalagao za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Danas je valjda svakom jasno koga smo imali, a koga dobili na Pantovčaku i kome to trebamo zahvaliti!? Naravno, Škoro i HDZ-ovi crni labudovi sanjali su da će rušenjem Kolinde Grabar Kitarović srušiti Andreja Plenkovića, a kao produkt te najveće desničarske političke gluposti u povijesti Hrvatske danas imaju King Konga na Pantovčaku!

Anto Kovačević me nazivao prijateljem i to mi je bila posebna čast, osobito zbog toga što smo se politički u potpunosti slagali. Kršćanski je dozvoljavao i prihvaćao obraćenje i najokorjelijih udbaša vjerujući u ljudsku savjest sjena koje su ga progonile. Anto Kovačević, intelektualac i filozof od dna do vrha, pun životnog iskustva stečenog u krugovima oko barda hrvatskog domoljublja Marka Veselice, vrlo brzo je shvatio igru oko Škore i bilo mu je potpuno jasno da ovaj Milanoviću prostire crveni tepih na putu za Pantovčak. Kada hrvatski vitez Anto Kovačević za Andreja Plenkovića javno kaže da je potencijalno najveći državnik poslije Tuđmana u Hrvatskoj, onda to za mene ima posebnu težinu i apsolutno više vjerujem Anti nego Škori. Plenkoviću ne manjka potencijal, jedino mu nedostaje malo više emocija, strasti i empatije prema desnom krilu HDZ-a koje je politička realnost sa svim svojim manama i dobrim osobinama.

Ne sumnjam da postoje oni „domoljubi“ iz Škorinog „pokreta“ koji će zbog Antinog mišljenja i pozitivnog političkog stava spram Plenkovića spremno pljunuti i na njegov grob nazivajući ga udbašem i HDZ-ovim plaćenikom, kao što prozivaju sve nas koji se usude braniti esenciju HDZ-ovog državotvorstva. Razlika između Ante i Škore je kapitalna. Ante je skromno živio i skromno otišao iz svog bogatog intelektualnog i političkog života ljubeći domovinu s punom sviješću da imamo Hrvatsku uskrslu na Golgoti vukovarske Ovčare, koju nam više nitko ne može oduzeti ma kakva ona bila. Ni Pupovac, ni Bruxelles, ni Beograd! Anto Kovačević nije sticao, nije se u politici bogatio, nije se nikom patetično dodvoravao i za razliku od nekih nema se zbog čega ispričavati ni sramiti pred nacijom, Bogom i vječnošću!

Kazimir Mikašek-Kazo

* Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne moraju nužno odražavati stajališta portala

Škoro: Ispričavam se što sam bio član HDZ-a, Plenković mora preuzeti odgovornost

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari