Pratite nas

Vijesti

Knezović: Medijsko-društveni atak na održavanje mise je skretanje pozornosti na to da se BiH pretvara u kalifat

Objavljeno

na

Žestoke reakcije u BiH zbog najave održavanja svete mise za žrtve Bleiburga u sarajevskoj katedrali pod vodstvom nadbiskupa kardinala Vinka Puljića za portal Direktno komentirao je politički analitičar i aktivist za prava Hrvata u BiH Marijan Knezović.

Podsjetimo, održavanje svete mise u sarajevskoj katedrali planirano je za 16. svibnja u sklopu obilježavanja 75. obljetnice bleiburške tragedije koju pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora organizira Počasni bleiburški vod.

Održavanje mise za bleiburške žrtve iz svih oružja su napali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić te čelnici svih većih bošnjačkih stranaka, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka te dio židovske zajednice u BiH. Njihove osude su se kretale od one da “Sarajevo nije mjesto za bilo kakvu ‘revitalizaciju fašističkih parola”” do toga da se radi o “opasnom i destruktivnom pokušaju izjednačavanja žrtava i počinitelja ustaških zločina u Drugom svjetskom ratu”.

Nije skretanje pozornosti

Pitali smo našeg sugovornika je li ova hajka na Katoličku crkvu u BiH i održavanje svete mise za bleiburške žrtve zapravo skretanje pozornosti s velike afere oko nabavke respiratora u toj zemlji. Knezović smatra kako to ovdje nije slučaj:

“Često se povlače pitanja je li jedna stvar umjetno kreirana kako bi prekrila drugu, i to se uistinu često događa, ali ne bih rekao da je to ovdje slučaj. Medijsko-društveni atak na održavanje mise je pak skretanje pozornosti na to da se BiH pretvara u kalifat, da su osnovna ljudska prava ozbiljno narušena te da su u očima velikobošnjačkih i velikobosanskih ideologa Hrvati prva stvarna prepreka u tome da BiH postane islamska država”.

Bleiburg je genocid

Komentirajući napade bošnjačkih političara i dijela židovske zajednice u BiH na Katoličku crkvu Knezović podsjeća da su katolicima u BiH mnogi  pokušavali zatrti vjeru, no ona je jačala; tako je bilo od vremena Osmanlija, preko komunističke diktature, a danas evo i “novopečenih Osmanlija”.

“Bleiburg nije tek zločin, Bleiburg i Križni put su genocid”, primjećuje, među ostalim, taj student zagrebačkog Ekonomskog fakulteta kojeg su zbog izvanrednih zapažanja  i britkih komentara o situaciji u BiH uočili i u hrvatskoj javnosti i medijima.

‘Čaršijski influenceri’

S druge strane je, ističe, fenomenalno to što se bošnjački političari, sarajevska javnost, dio židovske zajednice i drugi toliko interesiraju i zanimaju za Katoličku crkvu.

“Čovjek bi rekao kako takav milje uopće ne bi trebao biti zainteresiran za Crkvu i katoličanstvo, no očito u svojim srcima osjećaju kako je u Crkvi jedina istina pa se jedino Crkvom i misama bave. To je pohvalno, nadam se kako neće izgubiti interes za katoličke događaje i zbivanja unutar Crkve”, ironičan je. “Nastave li ovim tempom i žarom, mnogi bošnjački političari i ‘čaršijski influenceri’ mogli bi se zarediti do Božića”, nastavlja u ironičnom tonu Knežević.

Bedasti komunistički mitovi

Na našu opasku kako očito i u BiH ‘njeguju’ srpske i komunističke laži i mitove o Hrvatima kao ustašama i koljačima koji su pobili milijune Srba i ostalog nehrvatskog življa u NDH-a, Knežević odgovara kako ne njeguju ni više ni manje nego u Hrvatskoj ili ostatku svijeta.

“Komunistički mitovi su, zahvaljujući represivnoj i propagandističkoj politici, i dalje živi. Ipak, sloboda, premda i partikularna, nosi svoje prednosti, a jedna od njih je i ta što istina lakše ispliva na vidjelo. Obično kad čujete neki komunistički mit – on zvuči dramatično, ozbiljno i točno. Kad isti mit istražite, on uglavnom postaje smiješan, apsolutno nepotkrijepljen i bedast. Hrvati u BiH su najtolerantnija nacionalna zajednica u BiH te jedina nacionalna zajednica koja je plebiscitarno protiv svake vrste totalitarizma. Na kraju krajeva, HVO je doveo demokraciju u BiH, iako ju mnogi od tog trenutka uništavaju”, ističe.

Ugroženi na tri fronta

Na naš upit jesu li Hrvati zbog svoje malobrojnosti i majoriziranosti laka meta u BiH, Knežević smatra da nisu zbog potencijala hrvatskog naroda i njegove snage.

“No s obzirom na to kakvi nepotisti, korumpirani političari i ljudi od interesa trenutno vode Hrvate u BiH, rekao bih da su Hrvati ugroženi na tri fronta. Prvo na bošnjačkom, onda na srpskom, a ponajviše na hrvatskom. Čini mi se kako trenutno na sva tri fronta gubimo, a kako je najveći problem Hrvata u BiH njihovo vodstvo, domet trenutne hrvatske politike u BiH je izdavanje polupriopćenja, bježanje od kamera te zapošljavanje rođaka, ljubavnica i susjeda. To ne može i ne smije biti odgovor na pomno planirane i strateške politike kojima probošnjačka elita minimizira utjecaj i broj Hrvata u BiH, a maksimalizira hegemoniju i tiraniju nad Hrvatima. Lobiranje u svijetu, razvijanje diplomatske mreže, provedba medijskih edukativnih akcija – to ne postoji, a bez toga narod politički ne postoji. Tu je bit problema”, upozorava.

Zašto nema takvih protesta kod Višegrada?

Knezović je za Direktno objasnio  zašto vlasti u BiH tako ne protestiraju kada se četnici okupljaju u Višegradu. Smatra da odgovor leži u – entitetima.

“Odgovor je jednostavan, Višegrad je u Republici Srpskoj koju Srbi kontroliraju pa je i puno manje zadiranja u ono što je ‘srpska domena’. Kad bi Hrvati živjeli u svom entitetu, također bi imali puno manje briga”, zaključio je, između ostaloga, Knezović za Direktno.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Nebuloze

Film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ od jeseni u školskom kurikulumu

Objavljeno

na

Objavio

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević dobio je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za uključivanje u nastavni kurikulum za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvo je odobrilo i predloženu stručno izrađenu metodičku pripremu nastavne jedinice “Dnevnik Diane Budisavljević i period Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj”, ocijenivši je promišljenom i s jasno određenim odgojno-obrazovnim ishodima.

Kako se ističe u obrazloženju, film je podržan jer se nastoji skrenuti pozornost mladih i senzibilizirati ih na različite oblike netolerancije i diskriminacije, a prikazivao bi se učenicima od 13 do 18 godina u okviru projektnog dana ili kao školski projekt koji će ih potaknuti na promišljanje i pozitivno djelovanje.

Edukativni materijali vezani uz film “Dnevnik Diane Budisavljević” dijelom su projekta “Dnevnik Diane Budisavljević – od filma do virtualnog muzeja” čiji je razvoj podržalo Ministarstvo kulture.

Na stranici www.dnevnikdianebudisavljevic.com dostupni su, među ostalim, materijali namijenjeni nastavnicima i učenicima.

Osim informacija o filmu, na toj stranici dostupni su edukativni sadržaji, a u planu je izrada dodatnih materijala na temelju mnoštva materijala nastalih tijekom višegodišnjeg istraživanja za film. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

HDZ dobio 200.000 glasova više od Restart koalicije

Objavljeno

na

Objavio

HDZ je na ovim izborima, kad se zbroje glasovi po svim izbornim jedinicama, ukupno osvojio 621.008 glasova, dok je Restart koalicija dobila ukupno 414.615 glasova. To znači da je HDZ dobio 206.393 glasova više od SDP-a i partnera, piše Večernji List.

Izlaznost na ovim izborima bila je manja nego na prošlim 2016. A HDZ je prije četiri godine prikupio ukupno 682.678 glasova, dok je tadašnja Narodna koalicija okupljena oko SDP-a osvojila 636.602 glasa.

HDZ je tako na ovim izborima dobio 61.670 glasova manje nego 2016., dok je za SDP i njegovu koaliciju sad glasovalo čak 221.979 birača manje nego prije četiri godine. Domovinski pokret Miroslava Škore u 10. izbornih jedinica dobio je pak ukupno 181.492 glasa. Zanimljivo je da je Miroslav Škoro na predsjedničkim izborima u prvom krugu osvojio znatno više glasova – 465.703.

Most je pak ukupno osvojio 120.082 glasa na ovim izborima i upola manje mandata od Škorina pokreta – osam. A dobar dio glasova koje je izgubio SDP sa partnerima u ove četiri godine sigurno je otišao novoj političkoj snazi na ljevici, grupaciji stranaka oko Možemo! koja je na ovim izborima dobila ukupno 115.961 glas, odnosno sedam mandata. Stranke centra – Pametno, Stranka s imenom i prezimenom i Fokus ukupno su dobile u 10. izbornih jedinica 66.270 glasova, što je bilo dovoljno za tri mandata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari