Pratite nas

Iz Svijeta

Kobane: Satelitske fotografije prikazuju enormno razaranje grada

Objavljeno

na

Satelitski snimci koji prikazuju razaranje grada Kobanea i njegove okoline objavio je UNOSAT, agencija Ujedinjenih naroda koja se bavi pomaganjem humanitarnim organizacijama posredstvom analize fotografija iz svemira.

(Foto: UNOSAT)

Područje sjevernog Kobanea snimljeno početkom rujna prije nego što je Islamska država (ISIL) pokrenula opći napad.

(Foto: UNOSAT)

Samo jedan mjesec poslije zgrade i kuće su sravnjene sa zemljom usljed žestokog bombardovanja.

(Foto: UNOSAT)

Najezda ISIL-a promijenila je izgled grada koji početkom rujna nije bio prokopan rovovima.

(Foto: UNOSAT)

Mjesec dana poslije, rovovi i bunkeri su postali učestala pojava na periferiji, ali i unutrašnjosti Kobanea.

(Foto: UNOSAT)

Na slici se vidi napuštena farma u blizini granice sa Turskom koja ne predstavlja značajno područje prije napada ISIL-a.

(Foto: UNOSAT)

Mjesec dana poslije farma je pretvorena u izbjegličko naselje.

(Foto: UNOSAT)

Područje uz tursko-sirijsku granicu bilo je gotovo napušteno početkom rujna.

(Foto: UNOSAT)

Sredinom listopada granica se pretvorila u groblje automobila, napuštenih vozila koje su izbjegile bili primorani ostaviti kako bi pobjegli u Tursku.

UNOSAT/klix.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Nastavljeni prosvjedi u Francuskoj s blokadom cesta, sukobima u Parizu

Objavljeno

na

Objavio

Vozači kamiona u subotu su blokirali ceste u desetak regija diljem Francuske izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog planiranog smanjenja poreznih olakšica na dizel gorivo za cestovni prijevoz, dok je vožnja vlakovima i podzemnom željeznicom i dalje poremećena zbog štrajka protiv mirovinske reforme.

U Parizu je došlo do sukoba s policijom u području Denfert Rochereau na pariškoj Lijevoj obali, jer je nekoliko stotina pripadnika “žutih prsluka” nastavilo sa svojim tjednim prosvjedima, no u usporedbi s ranijim štrajkovima okupilo ih se relativno malo s obzirom na to da je prometni štrajk otežao njihov dolazak do glavnoga francuskog grada.

Istodoban pritisak pripadnika žutih prsluka zbog životnih troškova i prosvjeda sindikata zbog mirovinske reforme najveći su izazov za predsjednika Emmanuela Macrona i napore koje ulaže za uravnoteženje državnog proračuna i uvođenje ekološki prihvatljivijeg zakonodavstva u drugoj polovici svojeg mandata.

Udruga Otre – Organizacija europskih cestovnih prijevoznika protivi se povećanju poreza na dizel gorivo za komercijalna vozila u sklopu vladina nacrta proračuna za 2020.

Udruga se žali na to da strani vozači kamiona kod kuće mogu kupiti jeftinije gorivo, što im omogućuje da budu učinkovitiji u Francuskoj.

U nacrtu proračuna za 2020. vlada planira postupno smanjivati ​​porezne olakšice na gorivo za teretna vozila između 1. srpnja 2020. i 1. siječnja 2022. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Golemi požar kod Sydneya ne može se ugasiti

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Reuters

Golemi požar koji gori u blizini Sydneya trenutačno se ne može ugasiti, upozoravaju vatrogasci koji se diljem Australije bore s vatrenom stihijom.

Požar gori na oko 300 tisuća hektara i samo je jedan sat vožnje udaljen od najmnogoljudnijeg australskog grada. Njegov dim uzrokovao je rast zdravstvenih problema.

Stanovnicima koji ne mogu obraniti svoju imovinu od vatre poručeno je da odmah napuste svoje domove. Procjenjuje se da bi Sydney mogao biti obavijen dimom još tjednima, ako ne i mjesecima.

Foto: Reuters

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari