Connect with us

Iz Svijeta

Kolinda Grabar Kitarović u Davosu primila visoko odličje Poljske

Objavljeno

-

isječak: foto Marek Borawski

S velikim ponosom primila sam danas u Davosu visoko odličje Poljske “Bijeli orao” od mojega kolege i prijatelja, poljskog predsjednika Andrzeja Dude.

Danas, puno više nego kada smo 2015. pokrenuli inicijativu Triju mora, vidi se značaj i vrijednost iste u novim geopolitičkim okolnostima.

Ovo je odlikovanje ne samo priznanje osobnim postignućima, već je to odraz istinskog prijateljstva Hrvatske i Poljske, objavila je Kolinda Grabar Kitarović.

Bijeli orao je najviši civilni i vojni orden u Poljskoj, a dodjeljuje se najistaknutijim Poljacima i najvišim predstavnicima stranih zemalja.

Orden je prvi put dodijeljen 1705. godine, a među mnogobrojnim osobama koje su njime odlikovane su i bivši francuski predsjednik Jacques Chirac, bivši predsjednik SAD-a Ronald Reagan, britanska kraljica Elizabeta II., bivši etiopijski car Haile Selassie, papa Pio XI. i fašistički vođa i talijanski diktator Benito Mussolini.

Bivšoj predsjednici Hrvatske čestitao je Andrej Plenković:

“Čestitam bivšoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović kojoj je Andrzej Duda dodijelio visoko odličje Poljske Bijeli orao! Hrvatska i Poljska grade partnerstvo u okviru Inicijative Tri mora koja je važna za energetsku diversifikaciju i gospodarsku suradnju zemalja srednje i istočne Europe!” objavio je Plenković na Twitteru.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari