Connect with us

Događaji

Komemoracija u Jasenovcu počela himnom i minutom šutnje

Objavljeno

on

U tijeku je službena državna komemoracija u Jasenovcu. Komemoracija je počela intoniranjem hrvatske himne i minutom šutnje.

[ad id=”93788″]

Nakon toga počeo je umjetnički program i čitanje pisama žrtava logora.

Krenule su molitve pripadnika vjerskih zajednica. Prva na redu bila je muslimanska, zatim katolička, a u tijeku je pravoslavna.

Državnoj komemoraciji ne nazoče predstavnici židovskih zajednica u Hrvatskoj, Srpskoga narodnog vijeća (SNV), a nedjelju će svoju komemoraciju održati predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Na pitanje novinara tko je kriv što postoje tri komemoracije, Hasanbegović je rekao: “Odgovorni su oni koji bojkotiraju službenu državnu komemoraciju”.

Ministar je na pitanje osjeća li osobnu odgovornost kratko odgovorio – ne.

Prije dolaska pred memorijalni centar ministar Hasanbegović je bio na liturgiji za poginule koja je održana u pravoslavnoj crkvi u selu Mlaka kod Jasenovca, gdje je išao odati počast žrtvama logora i odati poštovanje prema episkopu, mitropolitima i vjernicima.

Iako je u prošli petak u organizaciji Koordinacije židovskih općina održana komemoracija jasenovačkim žrtvama, na današnjoj komemoraciji ima pojedinca iz Židovske općine Zagreb, pa tako Vladimir Bogdanić u izjavi novinarima ističe kako je tu jer njegova Republika danas komemorira žrtve.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari