Connect with us

Politika

Kronologija – Kako je ‘pao’ Krešo Beljak

Published

on

Foto: Hina

Funkcioniranje Kreše Beljak je jasno i samo je potrebno biti strpljiv i sve voditi statutarnim i pravnim putem. To je nit vodilja velike većine članova u HSS koji jednostavno pravnim i statutarnim putem žele pokazati  na koji način Krešo Beljak funkcionira. Pravnim i statutarnim putem postao je  bivši član HSS-a  i bivši Predsjednik HSS-a. Pa idemo redom;

Krešo Beljak uvidjevši koliki katastrofalni rezultat je HSS ostvario na parlamentarnim izborima 2020. ne preuzima odgovornost nego u maniri svoga djelovanja prebacuje odgovornost na sve druge. Shvativši da statutarnim i zakonitim putem sigurno neće ostvariti ostanak na čelu HSS-a kreće u potpuno nestatutaran i nezakonit postupak sazivanja elektronske Glavne izborne skupštine 30.07., a sve pod okriljem pandemije koronavirusa.

Saziva 56. elektronsku sjednicu Predsjedništva na kojoj upućuje izmjene i dopune Statuta na Skupštinu s kojima skraćuje sve rokove i na taj način ne dopušta nikakvu demokraciju, ali i uvodi mogućnost elektronskog glasanja.

S obzirom da Predsjedništvo može samo uputiti izmjene i dopune Statuta na usvajanje Skupštini,  on neovisno o tome već na toj 56. sjednici Predsjedništva saziva elektronsku Glavnu Izbornu Skupštinu,  iako izmjene i dopune Statuta po kojima je saziva tek Skupština mora donijeti. I to je početak i kraj sazivanja i održavanja njegove elektronske Glavne Izborne Skupštine kao i ključan razlog zašto mu Ministarstvo pravosuđa i uprave do danas nije dalo rješenje za tu Skupštinu.

Nakon navedenog nestatutarnog postupka na Predsjedništvu, ne staje nego nastavlja sa kandidacijskim postupkom kojeg na kraju sukladno Statutu prije Glavne Izborne Skupštine mora potvrditi Glavni odbor.

On saziva 18. sjednicu Glavnog odbora HSS-a, opet elektronskim putem, isti dan je saziva i daje materijale na glasanje članovima Glavnog odbora. Statutom je definirano da mora poslati najkasnije 5 dana prije sve materijale za sjednicu,  kako bi se svi upoznali sa točkama i materijalima prije glasanja. Većinu u Glavnom odboru htio iznenaditi navedenim postupkom, isti su se organizirali te su na njegove točke dnevnog reda (sa dokaznim mailovima) u većini odglasali PROTIV.

Krešo Beljak i Glavni Tajnik Željko Lenart koji su prema Statuta odgovorni za sazivanje i održavanje sjednica tijela stranke neovisno o stvarnom rezultatu krivotvore rezultate glasanja te svim članovima Glavnog odbora šalju Izvod iz zapisnika sa sjednice gdje se nije moglo vidjeti tko je kako glasao iako je to bila praksa na svim prijašnjim sjednicama Glavnog odbora. Na taj način dali su si vremena da si poslože glasanje kako njima odgovara odnosno da pokušaju slomiti ovu većinu.

No mi smo sa svim materijalima i dokaznim mailovima većine članova Glavnog odbora koji su bili PROTIV podnijeli kaznenu prijavu za krivotvorenje službene isprave odnosno Izvod iz Zapisnika sa Glavnog odbora HSS-a. Protiv svih navedenih postupaka 12 Odbora Županijskih organizacija se sastalo i donijelo odluke te su iste upućene Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Neovisno o tome on i dalje hoće prikazati javnosti i članstvu kako je sve uredu i nastavlja sa konstituiranjem Predsjedništva i Glavnog odbora iako isti nemaju nikakvu potvrdu da su legalno izabrani. Tu dolazi do obrata koji nije očekivao. Naime, saziva elektronsku sjednicu Glavnog odbora za 25.09.2020.(novog Glavnog odbora koji nije dobio rješenje) i kao nultu točku dnevnog reda stavlja verifikaciju zapisnika upravo sa 18. sjednice Glavnog odbora koju je krivotvorio.

S obzirom da je Glavni odbor (onaj izabran na prošloj Glavnoj izbornoj Skupštini 2017. godine) i dalje u mandatu i isti je bio u većini protiv svih točaka dnevnog reda te 18. sjednice Glavnog odbora iste se odazvao na poziv, predložio izmjene dnevnog reda, usvojio ih sa 52 glasa od 91 i kao nultu točku nije verificirao taj zapisnik, a kao 1. točku izmijenjenog dnevno reda IZBACIO SA VEĆINOM KREŠU BELJAKA iz članstva HSS-a. Sada slijedi pracenje svih Odluka GO prema kojima će u roku 15 dana biti sazvan GO od strane Povjerenstva, a sve u cilju sazivanja Izvanredne Glavne skupstine gdje će članovi GS HSS-a moći na demokratski i statutaran način izabrati svog predsjednika.

Mateo Ivanac

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari