Pratite nas

Religija i Vjera

Kršćanska poniznost nije mazohizam nego ljubav

Objavljeno

na

„Kad nam se nešto ne sviđa, ne mislimo na Boga, prve su misli zle. Zaustavimo se da omogućimo Duhu da nas prosvijetli, da nas uputi na pravi put. Da, poput apostola, budemo radosni jer smo poradi imena Isusova podnijeli uvrjede.“

„Ponižavanje je po sebi mazohizam, a po ponižavanju u ime Evanđelja bivamo slični Isusu“, ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj misi u Domu Sveta Marta. Papa je pozvao kršćane da ne gaje mržnju, nego da u sebi otkriju ono što se Bogu sviđa – ljubav i dijalog.

Papa tvrdi da čovjek može reagirati onako kako Bog reagira, ako je ispunjen Isusovim osjećajima. Komentirajući prvo misno čitanje, uzeto iz Djela apostolskih, Papa se posebno osvrnuo na Gamalielov savjet Vijeću, „ako je apostolski nauk ljudsko djelo, nestat će; naprotiv, ako dolazi od Boga, to se neće dogoditi“. Vijeće prihvaća savjet. Nije se dakle prepustilo mržnji. A ovo je pravi lijek za svako ljudsko biće: „daj vremena vremenu“.

„Treba imati vremena da u sebi zatomimo zle misli protiv drugih, osjećaje i mržnju; sabrati se dakle i ‘vremenu dati vremena’. Vrijeme usklađuje stvari i omogućuje nam da ih ispravno vidimo. Savjet je dakle: vrijeme, vrijeme u trenutku napasti“, rekao je Papa.

„Kad u sebi gajimo mržnju, ona neizbježno izbija van. Očituje se kao vrijeđanje, kao rat, a s tim se zlim osjećajima protiv drugih zapravo  borimo protiv Boga, jer Bog druge ljubi, želi sklad, ljubav, dijalog i zajedništvo. I meni se dogodi“, pojasnio je Papa.

„Kad nam se nešto ne sviđa, ne mislimo na Boga, prve su misli zle. Zaustavimo se da omogućimo Duhu da nas prosvijetli, da nas uputi na pravi put. Da, poput apostola, budemo radosni jer smo poradi imena Isusova podnijeli uvrjede“, potaknuo je Sveti Otac.

„Prvobitna oholost potiče na ubijanje drugih; poniznost i poniženje suobličuje Isusu. O tomu obično ne razmišljamo. Danas su mnoga braća, koju progone, radosna jer trpe i vrijeđaju ih, čak i smrt podnose, poradi imena Isusova. Poniznost je put udaljavanja od prvobitne oholosti, a do poniznosti se dolazi preko ponižavanja. Ovo se po sebi ne može shvatiti, tu milost trebamo moliti“, naglasio je Papa dodajući:

„Milost da nasljedujemo Isusa. Nasljedovanje Isusa svjedoče današnji mučenici, te brojni muškarci i žene koji svakodnevno podnose ponižavanja radi dobra vlastite obitelji, a zatvaraju usta, ne govore iz ljubavi prema Isusu. To je svetost Crkve, ta radost koju daje ponižavanje, ali ne stoga jer je ponižavanje lijepo, nego jer se tako nasljeduje Isusa“.

„Postoje dakle dva duševna raspoloženja: jedno je zatvaranje i ono vodi u mržnju, srdžbu, ubijanje drugih, a drugo je otvaranje Bogu na Isusovu putu, kada podnosiš poniženja, čak i vrlo neugodna, ali si radostan jer si siguran da si na Isusovu putu“, zaključio je Sveti Otac.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: I Hitler je došao zakonom na vlast, no pitanje je kakav je to zakon pod kojim se oduzimaju prava Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ocijenio je u nedjelju kako se Hrvatima u toj zemlji oduzimaju prava te se to predstavlja zakonitim, na što je poručio kako je i Hitler na zakonit način stigao na vlast.

“U vrijeme 1945. zakon nam je oteo imovinu i uništio sve što je hrvatsko i inteligentno. Po zakonu smo bili protjerivani i po zakonu je i Hitler došao na vlast. No pitanje je kakav je taj zakon pod kojim se oduzimaju prava jednom narodu i želi ga se izbrisati da je tu živio, kao što se to želi Hrvatima u Bosni i Hercegovini”, rekao je kardinal Puljić u propovijedi na misi u povodu 560. obljetnice prvoga spomena općine Žepče.

Puljić je aludirao na najnoviji znak nejednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini nakon što je prema izbornom zakonu proglašenim protuustavnim u Predsjedništvo BiH za hrvatskog člana glasovima Bošnjaka izabran Željko Komšić, probošnjački političar hrvatskih korijena.

Nakon izbora 7. listopada američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack konstatirala kako je izbor Komšića u Predsjedništvo BiH zakonit i sukladan ustavu.

Kardinal Puljić je dodao kako Hrvati i katolička vjera nisu bili uništeni ni u vrijeme turske vladavine ni komunističkog režima, pa “neće ni danas u prljavim političkim igrama i stranačkim prepucavanjima u BiH”.

“Ni jedan narod neće imati sreće ako uništi drugi narod, a to se događa u BiH. Puno toga moramo ispraviti, ali naša katolička vjera je naš put za budućnost Hrvata u BiH”, poručio je u propovijedi sarajevski nadbiskup.

“Teška su vremena i pitate se što će biti s nama Hrvatima u BiH. To je vrlo prljava politička igra, ne samo domaćih politika nego i svjetskih moćnika koji žele hrvatskome narodu ogaditi Bosnu i Hercegovinu, ogaditi naše korijene i ognjišta, našu vjeru i identitet, i to sve pod okriljem zakona”, dodao je.

Pozvao je vjernike da se snažnije vezuju uz katoličku vjeru i korijene.
“Neće nas Hrvate u BiH spasiti nikakva politika, nego naša katolička vjera i naša hrabrost, vjernost i vjerodostojnost”, poručio je Puljić. Pozvao je vjernike na ustrajnost i zajedništvo u turbulentnim vremenima kada je ‘pred ispitom sve hrvatsko’.

(Hina)

Međunarodni je plan iskorjenjivanje Hrvata-katolika iz BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Kardinal Puljić o izborima u BiH: Tužan sam, Međunarodna zajednica učini krive poteze pa ostavi domaćina

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u izjavi za Hrvatski katolički radio osvrnuo se na nedjeljne izbore u BiH.

Izbori su plod Izbornog zakona. To je najveći problem, što je taj zakon takav da se drugome narodu može izabrati predstavnika. Jasno da će to stvoriti nezadovoljstvo kod ljudi. Međutim, dok se Izborni zakon ne promijeni, stvorena je takva situacija kakva jest. Očekujemo da će i međunarodni čelnici i domaći ljudi shvatiti da se ne može ovakvim putem stvarati zadovoljstvo suživota i suradnje.

Očekujem da se to što prije riješi, a meni je prihvatiti zakone i živjeti po njima, osim ondje gdje su protiv morala, savjesti i Božjega zakona. U tom duhu se moram postaviti.

Međutim, očekujem odgovornost i Međunarodne zajednice i domaćih političara. Tužan sam, jer Međunarodna zajednica učini mnoge krive poteze, pa ostavi domaćima da rješavaju. A da su domaći to mogli riješiti, ne bi trebali Međunarodnu zajednicu, kazao je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić nakon svete mise koju je sinoć predvodio u Župi i svetištu Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu.

Povod njegovom dolasku je proslava 8.dana u mjesecu kao dana čašćenja Gospe od brze pomoći.

 

PETROV OŠTRO PORUČIO: ‘Komšić ne smije biti primljen u Zagreb!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari