Connect with us

Gluposti

Lavrov: SAD pripremao teren za ‘hibridni rat’ protiv Moskve

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u srijedu Sjedinjene Države da su pripremale teren za sukob u Ukrajini u sklopu, kako je rekao, hibridnog rata protiv Moskve.

Lavrov je na konferenciji za novinare u ruskome glavnom gradu rekao da je kriza u Ukrajini počela puno prije nego što je Moskva poslala desetke tisuća vojnika u zemlju u veljači prošle godine, u onome što Kremlj zove “posebna vojna operacija”.

Washington i Zapad optužuju Moskvu za ničim izazvano otimanje zemlje u Ukrajini u kolonijalnom stilu, dok Rusija taj sukob prikazuje kao povijesni sukob između nje i Zapada.

Lavrov uspoređuje postupke SAD-a s onima Hitlera i Napoleona

Lavrov je nedavne akcije Sjedinjenih Država usporedio s onima Adolfa Hitlera i Napoleona Bonapartea, rekavši da je Washington također pokorio Europu kako bi vodio rat protiv Moskve.

Rekao je da su nacistički vođa i francuski car jednom pokušali upotrijebiti istu taktiku protiv Rusije.

“Sjedinjene Države preko Ukrajine vode rat protiv naše zemlje s istim ciljem: konačnim rješenjem ruskog pitanja”, rekao je Lavrov novinarima na godišnjoj konferenciji za novinare.

Nema ozbiljnih prijedloga za mir u Ukrajini

Lavrov je rekao da Moskva tek treba vidjeti ozbiljne prijedloge za mir u Ukrajini i da su ideje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija o toj temi neprihvatljive.

Lavrov je rekao da je Moskva spremna razgovarati o sukobu sa zapadnim zemljama i odgovoriti na ozbiljne prijedloge, ali da se u takvim razgovorima mora riješiti šira sigurnosna zabrinutost Rusije.

Lavrov je ponovno pozvao NATO da ukloni svoju “vojnu infrastrukturu” iz Ukrajine i drugih zemalja blizu ruskih granica.

On je upozorio da će Moskva biti prisiljena poduzeti odgovarajuće mjere na svojoj granici ako se Finska pridruži NATO-u.

Finska i Švedska trenutno su u pregovorima o ulasku u članstvo Saveza.

Lavrov je rekao da je Finska dugo bila primjer prijateljskih odnosa, ali da je brzo promijenila svoju retoriku prema Moskvi. (Hina)

Lavrov pohvalio Milanovića: On je rekao kako je ovo NATO-ov rat

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari