Connect with us

Iz Svijeta

Mađarska i Poljska ustraju: Vladavina prava nema veze s proračunom EU-a

Objavljeno

-

Mađarska i Poljska ustraju u obrani svojih stajališta da vladavina prava ne može biti uvjet za pristup novcu iz europskog proračuna i plana oporavka osim ako se ne promijeni temeljni dokument Europske unije, rečeno je nakon sastanka premijera dviju zemalja.

Mađarska i Poljska uložile su prošli tjedan veto na višegodišnji proračun EU-a i plan oporavka zbog uvjetovanja isplate novca poštivanjem vladavine prava, a njihov veto mogao bi odgoditi isplatu 1,8 milijarda eura upravo u vrijeme kad se EU mora nositi s drugim pandemijskim valom covida-19 i dvostrukom recesijom.

Međutim, i Poljska i Mađarska su među članicama Unije koje primaju najviše europskog novca per capita i objema je novac prijeko potreban za gospodarstvo narušeno pandemijom koronavirusa.

Te dvije države su pod istragom EU-a zbog navodnog “potkopavanja neovisnosti suda, medija i nevladinih organizacija”.

“Ova se rasprava ne može riješiti novcem”, rekao je Orban u Budimpešti u zajedničkoj izjavi za novinare s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim.

“Oni koji spajaju ta dva pitanja (vladavina prava i financiranje) neodgovorni su u vrijeme krize kada su potrebne brze odluke za pomoć gospodarstvu”, rekao je.

Premijeri su objavili zajedničku izjavu kojom ističu da će dvije zemlje jedna drugu podržavati u predstojećim pregovorima.

Poljski premijer Morawiecki ponovio je da je veto stvarno oružje.

“Korištenje veta danas je osnovni scenarij o kojem smo razgovarali kako bismo zapravo promijenili lošu dinamiku koja je nedavno nametnuta”, rekao je.

Orban je u intervjuu od četvrtka za njemački list Die Zeit rekao da novac zemljama koje su u potrebi treba isplatiti “brzo”, a razgovore o vladavini prava treba ostaviti za poslije, prenosi agencija France Presse. (Hina)

Ivica Šola: Tko koga reketari? Poljska i Mađarska EU, ili obrnuto

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari