Pratite nas

Komentar

Marko Ljubić: Notre Dame poziva narode Europe

Objavljeno

na

Foto: Reuters

Gori simbol kršćanstva europskih naroda. Notre Dame je gotička katedrala stara 850 godina. Odavno nije samo simbol Pariza i Francuske, simbol je temelja na kojima je izrasla civilizacija koju baštine svi europski narodi.

Simbolika katedrale Notre Dame nije u njezinoj monumentalnosti, ni u tornju, zvonima, u umjetninama, njezina simbolika je ona fina inspirativna nit kojom su prožeta umjetnička, filozofska, socijalna i kulturološka svjedočanstva francuskih i svjetskih velikana, čiji su zapisi, stihovi, priče, platna i fotografije donosile zvuk zvonjave i kao inspiraciju, i kao poziv, i kao upozorenje stotinama milijuna ljudi diljem svijeta, napose Europe.

Čak i onda kada su u ime njezine simbolike umjesto violina i orgulja tutnjali topovi, mješali se krici smrti i vriskovi slave ratnih pobjeda.

Simbolično je i doba u kojem gori Notre Dame. Utoliko je simbolično, upozoravajuće i mobilizirajuće svakome do koga su doprli zvuci njezinih zvona, ukoliko više lideri njezine Europe izražavaju tugu gledajući plamenove kako ju oblizuju u smrtnom hropcu, ponavljajući da gori dio nas, kako je rekao Emmanuel Macron, a u glas ponavljaju Frau Merkel, manje ili više znani, sve do Plenkovića i KGK.

Sve što Macron, Merkel i družina koja ih slijedi godinama rade, moralo je izazvati požar. Posve je nebitno kako je zaiskrilo, jer, neka iskra od milijuna njih, morala je planuti. Simbolično je da se to događa u Velikom Tjednu, kad idemo u susret muci i smrti, posve sigurni da je to uvod u život. I bit će život.

Notre Dame je odavno sačuvana i neizgoriva, kao što su neizgorivi temelji europske civilizacije koju smo stvarali, od Atlantika do Baltika, od Mediterana do Urala, i što plamen proguta, uvijek se nanovo rađa. Kao i Rim sa svojim križom, nakon palikuće Nerona.

Lako će zato biti obnoviti Notre Dame, nešto teže je prepoznati tolike Nerone, koji zavijajući elegije, nesvjesno čekaju svoju povijesnu presudu u bojazni kada će milijuni svjedoka upravo silom plamenih bljeskova s tornja Notre Dame progledati. I usmjeriti pozornost na palikuće koji pale temelje te Crkve.

Slutim da je požar katedrale Notre Dame upravo to svjetlo, dovoljno veliko i vidljivo, da rastjera mrak nad simbolikom europskih vrijednosti, koje Neroni ubijaju diljem kontinenta, naričući za građevinom, komentirao je Marko Ljubić na facebooku

 

Predsjednica: Potresna slika jednog od simbola kršćanstva i europske kulture u ognju rastužila je cijeli svijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Brane se Varivode, ali o Tepljuhu se šuti

Objavljeno

na

Objavio

Brane se Varivode, ali o Tepljuhu se šuti Obilježen je Dan sjećanja na zatočenike srpskih koncentracijskih logora a među ostalim položen je vijenac ispred razbijene spomen-ploče u Tepljuhu.

Predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice Društva logoraša Ivan Turudić izjavio je da bi stav o razbijanju spomen-ploče trebale izreći sve stranke, a istaknuo je kako je “izostala očekivana reakcija” pučke pravobraniteljice Lore Vidović i Vesne Teršelič, voditeljice Documente.

Ne bih se baš složio da je njihova reakcija bila očekivana, ali sigurno ne bi izostala da je bila riječ o incidentu ili “incidentu” koji su napravili “hrvatski nacionalisti” ili o “ustaštvu”. Tako će, na primjer, i pravobraniteljica poput Turudića govoriti o “izostanku reakcija” na “relativizaciju zločina NDH” koji “otvara prostor mržnji”, ali prešućivanje oskvrnuća spomenika hrvatskim žrtvama i ratnicima, među njima i logorašima, ne vodi mržnji.

A ako su šutjeli poslije divljaštva u Tepljuhu, Vesna Teršelič i njezina Documenta svojedobno su marljivo ustvrdili kako je “drveni krst” podignut u spomen srpskim žrtvama u Varivodama “vandalski oskvrnut”.

Tako Vidovićka i Teršelička ne pate od viška uvjerljivosti, koja ionako za njihovu jednostranost nije potrebna.

Milan Ivkošić/VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Koji jedini narod u Europi nema narodne nošnje?

Objavljeno

na

Objavio

Svojedobno je u Kviskoteci na Hrvatskoj televiziji bilo postavljeno pitanje koje je otprilike glasilo – koji jedini narod u Europi nema narodne nošnje? Odgovor je bio – Srbi.

Potvrđuje to i primjer o kojem je 2008. pisao Jutarnji list – Vrličani su se pobunili pošto je s domjenka u povodu Eurosonga u Beogradu svijetu poslana poruka da je njihova narodna nošnja – srpska.

To je samo jedan od mnoštva primjera srpskog prisvajanja hrvatskoga. Osim velik dio hrvatskog teritorija, Srbi prisvajaju Gundulića, Držića, hrvatsku narodnu književnost… Ono što se na fakultetima u Hrvatskoj uči kao starija hrvatska književnost, za njih je primorska književnost.

Prisvajali su crkvu sv. Spasa, čak i kralja Tomislava, a oni najekstremniji gotovo svekoliku hrvatsku povijest. Posebna su im slabost veliki znanstvenici. Dok je kao predsjednik Srbije prijateljevao s Ivom Josipovićem, Boris Tadić je izjavio da je Ruđer Bošković bio Srbin katolik.

Sada su ogorčeni što će na svjetskoj izložbi „Dubai Expo“ 2020. Hrvatska predstaviti Nikolu Teslu kao hrvatskog znanstvenika i inovatora. Meštrovićev spomenik Tesli u središtu Zagreba sasvim je blizu mjesta gdje su u ratu padale srpske granate, komentirao je Milan Ivkošić/VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari