Connect with us

Kultura

Matica hrvatska pokrenula novu nagradu – Zaslužnik/ca Matice hrvatske

Objavljeno

-

Matica hrvatska pokrenula je novu nagradu “Matičin zaslužnik ili zaslužnica”, a prvu takvu nagradu primio je Josip Brleković, dugogodišnji Matičin zaposlenik i jedan od najboljih poznavatelja povijesti najstarije hrvatske kulturne institucije, izvijestili su u utorak iz Matice.

Nagrada je osmišljena na prijedlog Matičina Predsjedništva, a dodjeljivat će se u obliku 3D loga Matice hrvatske autora Borisa Ljubičića, a na prijedlog akademika Stjepana Damjanovića nosi naziv “Zaslužnik/ca Matice hrvatske”.

Može se dodijeliti članovima, zaposlenicima i nečlanovima koji su pridonijeli boljitku Matice, a bilo koji njezin član može svoj prijedlog uputiti Predsjedništvu, dok konačnu odluku o dodjeli nagrade donosi Glavni odbor.

Brleković, prvi dobitnik te nagrade, svoj profesionalni put u Matici hrvatskoj započeo je honorarno 1999., a od 1. srpnja 2002. postaje zaposlenik Matice gdje sudjeluje na raznim projektima.

“Tijekom svih godina rada Brleković je postao jedan od najvećih poznavatelja Matičine povijesti, kako one prije 180 godina, tako i ove nedavne. Ni jedna sinteza ili bilo koja druga kronika ili povijesno izdanje vezano za Maticu hrvatsku nije ugledalo svjetlo dana bez arhivske građe oko koje im je pomogao Josip Brleković”, rekao je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran prilikom dodjele nagrade.

Bilo da se radi o Matičinim redakcijama, stručnim službama, zaposlenicima, dužnosnicima, članovima, suradnicima i ograncima ili pak vanjskim institucijama i pojedincima, kolega Josip nezaobilazna je stanica, dodao je.

Brleković je stručni suradnik prve knjige biblioteke “Enciklopedija Matice hrvatske od slova A do slova G”, objavljene 2015. godine.

Glavni je urednik i pokretač edicije elektronička izdanja u kojima je od zaborava spasio stara i vrijedna Matičina izdanja, kao i edicije besplatnih elektroničkih, periodičkih i redovitih publikacija.

Prošle je godine priredio digitalno izdanje “Hrvatskoga tjednika” prema očuvanim primjercima lista iz Matičina knjižničnoga fonda.

Osim Matičinih novina za kulturna i društvena pitanja osobito važna tijekom Hrvatskoga proljeća, prošle je godine u suradnji s Hrvatskim povijesnim muzejom radio na dvije zapažene izložbe postavljene u povodu jubileja, čiji je bio i autor idejne koncepcije: “18 ti je desetljeća tek… 180 godina Matice hrvatske 1842-2022.” kao i one o Matičinim predsjednicima “Matičine Matice – Predsjednici Matice hrvatske 1842-2022.”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari