Pratite nas

Gospodarstvo

Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2019

Objavljeno

na

U razdoblju od 9. do 13. travnja, u Mostaru će se održavati 22. međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2019. Svečanost otvaranja zakazana je za utorak, 9. travnja, s početkom u 11 sati, u Paviljonu 1 , dok će za posjetitelje vrata sajma biti otvorena već u 10.30 sati, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Planirano je da se s govornice prigodno obrate i riječi dobrodošlice nazočnima upute: direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predstavnik Zemlje partnera NR Kine, Zhang Shenfeng, dopredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine te predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji će sajam proglasiti otvorenim.

Nakon govora predsjedatelja Predsjedništva BiH Dodika, visoka izaslanstva krenut će u obilazak sajamskog izložbenog prostora gdje će prisutvovati svečanom otvaranju štanda Zemlje partnera NR Kine u Paviljonu br. 2.

“Oni dolaze sa skoro sto tvrtki na prostor od približno 2000 m2, dolaze njihovi glavni menadžeri koji rade sa svojim firmama po cijelom svijetu, i mi moramo, ne samo na Mostarskom sajmu nego u čitavoj Bosni i Hercegovini biti izuzetno ponosni što smo doveli jednog gospodarskog giganta da nam bude partner”, kaže direktorica Sajma Dalfina Bošnjak, dodavši kako će osim Narodne Republike Kine biti prisutni izlagači iz još tridesetak zemalja.

Neki od brojnih tvrtki koji će se predstaviti na Sajmu su giganti poput Greeja, Huaweija, ZTE-a, BGI-ja, Iflyteca, Hummera, koji zapošljavaju milijune ljudi.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH dr. Marko Šantić je izrazio zadovoljstvo zbog još jedne uspješne suradnje s jednom od najvećih gospodarskih sila u svijetu, te je istaknuo porast i u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Kinom.

“Mi iz Kine uvozimo negdje milijardu i sto devedeset milijuna KM, a izvozimo oko četrdesetak milijuna vrijednosti roba, kaže Šantić.

Također dodaje kako misli da je veliki prostor za suradnju između BiH i Kine turizam, te najavio novi projekt:

“Mi ćemo na Sajmu predstaviti jedan zajednički turistički proizvod Srbije, Crne Gore i BiH. Na tome zajedno radimo s vanjskotrgovinskom komorom i Komorom Republike Srpske”.

Veleposlanik NR Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping kazao je kako je u 2018. godini vrijednost trgovine između Kine i BiH 187 milijuna američkih dolara, što je porast od 37,9%.

“Sudjelovanej Kine kao zemlje partnera na Mostarskom sajmu predstavlja jednu od važnih akcija koju je vlada Kine izvršila u vidu primjene rezultata smjernica iz Sofije te ima velikki značaj za poticanje praktične suradnje između Kine i zemalja središnje i istočne Europe” pojasnio je.

Izjave za medije, nakon otvaranja mostarskog sajma gospodarstva planirane su oko 13 sati na izlazu iz Paviljona br. 2, na štandu Hrvatskog Medijskog Servisa.

Zemlja partner NR Kina u Hotelu „Mostar“ organizira svečanu večeru u 19 sati.

Tradicionalna svečana večera Koprivničko-križevačke županije, u organizaciji Podravke i domaćina, održat će se u Hotelu „Mepas”, s početkom u 20 sati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Zadarsko područje je ‘corona free’, turistička očekivanja su velika

Objavljeno

na

Objavio

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut i župan zadarski Božidar Longin u četvrtak su u Zadru istaknuli velika očekivanja vezana uz dolazak turista u Zadarsku županiju jer je to ‘corona free’ zona te poručili da zdravstveni sustav ima plan funkcioniranja ako ponovno bude oboljelih.

“Nitko nije bio spreman za ono što nas je snašlo, ali reagirali smo izvanredno i pravovremeno. Da se ova epidemije vrati u bilo kojem obliku, mi smo za nju spremni. Na početku smo imali samo dva respiratora, a sad ih imamo dovoljno”, rekao je župan Longin te zahvalio zadarskim pomorcima, sportašima, gospodarstvenicima i svima koji su pomogli.

Longin: Sigurnost je hrvatski brand

Naglasio je kako je sigurnost hrvatski brand i da je Hrvatska pripremna za turističku sezonu.
“Sigurnost je naš, hrvatski brand i Hrvatska je pokazala svijetu kako se s pandemijom treba boriti. Spremni smo za sezonu u kolikom god obimu ona bila, a nadamo se da će biti dobra”, rekao je.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut koji je u radnom posjetu Zadarskoj županiji rekao je da u toj županiji više nema niti jednog oboljelog.
“Nijedna osoba više nije ni u samoizolaciji tako da mogu reći da je Zadarska županija sada ‘corona free’, kako se popularno kaže. Proveli smo reaptrijaciju, povratak naših građana iz drugih zemalja koji su brodom došli u luku Gaženica odakle smo ih transportirali do njihovih krajnjih odredišta”, rekao je.
Istaknuo je kako se s takvim aktivnostima ranije nisu susretala, ali da su se oslonili na sposobnost i znanje.

Trut: Nema opuštanja

Trut je naglasio i kako je u nadolazećoj ljetnoj sezoni glavna smjernica ta da nema opuštanja.
“Glavna smjernica je ta da nema opuštanja. Stožeri civilne zaštite funkcioniraju i dalje, pratit će stanje na terenu, analizirati je i sukladno zahtjevima će reagirati. Vidjet ćemo koliko će turista dolaziti. Očekivanja su velika, a zdravstveni sustav ima plan o načinu funkcioniranja. Ako dođe do slučaja dolaska oboljelih ili proboja, znat ćemo funkcionirati”, poručio je Trut.

Uz krasnu destinaciju i smještaj, dodao je, sigurnost je glavni segment turističke sezone. “Pretpostavljamo da će strani turisti birati Hrvatsku jer se pokazala kao sigurna zemlja”, rekao je Trut.

Na sastanku je uz ostale bio i načelnik stožera Civilne zaštite Zadarske županije Šimo Vicković. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

BDP: Hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 0,4 posto

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju 0,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najsporije u posljednjih šest godina, što je posljedica negativnog utjecaja koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao za 0,4 posto na godišnjoj razini, što je već 23. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali znatno sporije nego u prethodnom, kada je rast iznosio 2,5 posto.

To je i najsporiji rast od posljednjeg kvartala 2014. godine, kada je gospodarstvo na godišnjoj razini poraslo za 0,7 posto.

Usporen rast potrošnje, izvoz i uvoz pali

Usporavanje rasta BDP-a rezultat je usporavanja rasta obujma potrošnje kućanstava te pada izvoza roba i usluga, navodi se u izvješću DZS-a.

Pandemija koronavirusa i restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa negativno su počele utjecati na gospodarsku aktivnost u drugoj polovici ožujka, što je dovelo do pada potrošnje.

Tako je promet u trgovini na malo u ožujku pao 7 posto na godišnjoj razini, najviše od 2010. godine.

Indutrijska je proizvodnja, pak, u istom mjesecu pala gotovo pet posto, peti mjesec zaredom, dok su izvoz i uvoz pali zbog prvih blokada gospodarskih aktivnosti i prometa, primjerice u Italiji, kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Prema danas objavljenim podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je porasla 4 posto.

Izvoz roba i usluga pao je u proteklom kvartalu 3 posto na godišnjoj razini, dok je u prethodnom kvartalu porastao 5,6 posto.

Pritom je izvoz roba porastao 0,3 posto, dok je izvoz usluga pao 9,4 posto.

Uvoz roba i usluga smanjen je istodobno za 5,8 posto na godišnjoj razini, dok je u prethodnom tromjesečju porastao 0,1 posto.

Pritom je uvoz roba smanjen 1,6 posto, dok je uvoz usluga pao 25,1 posto.

U proteklom kvartalu bruto investicije u fiksni kapital porasle su za 3,1 posto na godišnjoj razini, što je sporije u odnosu na rast od 4 posto u prethodnom tromjesečju.

U proteklom je tromjesečju porasla i državna potrošnja, za 4,8 posto na godišnjoj razini, što je brži rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je iznosio 3,5 posto.

Podaci bolji od prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromjesečju pao za 1,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini porastao za 0,3 posto.

To su bolji podaci u odnosu na prosjek Europske unije. Prema podacima Eurostata, u prvom tromjesečju gospodarstvo EU-a palo je za 3,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na prvi kvartal prošle godine pad iznosio 2,6 posto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari