Pratite nas

Događaji

Ministrica Dujmović svečano otvorila ‘Dane europskog nasljeđa zapadne Hercegovine’

Objavljeno

na

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović danas je u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu svečano otvorila manifestaciju „Dani europskog nasljeđa zapadne Hercegovine“. Radi se o 23. izdanju spomenute manifestacije, a prvi put se odvija na području Županije Zapadnohercegovačke, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Federalna ministrica kazala je kako je spomenuta manifestacija ustanovljena i provodi se prema preporukama Europske komisije i Vijeća Europe, a da se konačno došlo i u ŽZH koja, kako kaže, uistinu ima što pokazati.

„Ova manifestacija na jedan prihvatljiv i zanimljiv način daje doprinos razvoju kulture. Do sada smo ovom manifestacijom „prošarali“ kroz cijelu Federaciju BiH, a ovaj put smo u ŽZH. U dva grada i dvije općine; Širokom Brijegu i Ljubuškom te u Posušju i Grudama. Očekujem i vjerujem kako ćemo manifestaciju uspješno realizirati“, kazala je Dujmović naglasivši kako značajnu ulogu u realizaciji projekta imaju lokalna i županijska vlast kao i sami kulturni djelatnici.

Istaknula je kako je najznačajniji zadatak manifestacije prikazati bogatu kulturnu tradiciju te mnoštvo suvremenih ostvarenja.

-S velikim zadovoljstvom otvaram manifestaciju „Dani europskog nasljeđa u zapadnoj Hercegovini“, rekla je Dujmović.

Na pitanje novinara što je stvarni cilj ove manifestacije federalna ministrica kulture kazala je kako se ovime želi promovirati baština naših naroda te da je posebno veseli zainteresiranost mladih ljudi za ovaj i slične projekte pa je uvjerena da će se kulturna baština naših krajeva sačuvati od zaborava.

Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, novinarima je kazala kako joj je iznimno zadovoljstvo što su gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz spomenute županije podržali ideju i inicijativu federalne ministrice Dujmović.

„Zahvaljujem svima koji sudjeluju u ovoj manifestaciji. Počeli smo s Franjevačkom galerijom, kasnije idemo na Kočerin i u muzej u Gorici. Sutra je planiran obilazak Ljubuškog gdje će biti organiziran okrugli stol na temu kulturnog nasljeđa zapadne Hercegovine“, kazala je ministrica Mukulić.

Načelnik Posušja Branko Bago kazao je da je iznimno počašćen što se na području ŽZH obilježava ova hvale vrijedna manifestacija.

„Uistinu imamo dosta kulturne baštine koju ćemo na ovaj način lakše zaštititi. To smo i do sada radili, ali će nam ovaj projekt na tome dodatno pomoći“, rekao je Bago.

Inače, manifestacija će se kroz dva dana odvijati na cijelom području ŽZH. Nakon Širokog Brijega program se seli u obližnji Kočerin, a nakon toga se ide u obilazak muzeja u grudskoj Gorici, kao i obnovljenog kompleksa na području Peć Mlina u Dinovcima. Manifestacija se sutra seli u Ljubuški gdje će se posjetiti Humac. Također, planiran je i spomenuti okrugli stol, a svečano zatvaranje bit će u hotelu „Bigeste“ u Ljubuškom gdje će se dodijeliti povelje i priznanja zaslužnim pojedincima.

Dan europskog nasljeđa je manifestacija koja se diljem Europe održava od 1991. godine, a pokrenuta je na inicijativu Vijeća Europe i Europske komisije. Iako se u Federaciji BiH obilježava već 23 godine ovo je prvi put da se provodi na području Županije Zapadnohercegovačke./B.G./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Pauci’ u hodnji sjećanja za žrtve stradanja Škabrnje

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici 3. mehanizirane bojne “Pauci” započeli su u subotu 75 kilometara dugu simboličnu hodnju sjećanja kojom će odati počast žrtvama stradanja u Škabrnji, izvijestili su iz Ministarstva obrane (MORH).

Hodnju sjećanja do Škabrnje započeli su jutros iz vojarne 4. gardijske brigade “Pauci” u Kninu, trajat će od 16. do 18. studenog, a u njoj sudjeluje ukupno 57 pripadnika 3. mehanizirane bojne Pauci, te nekoliko pripadnika 1. mehanizirane bojne bojne Tigrovi.

Zapovjednik Ivica Armanda prije početka hodnje je rekao kako se on, kao sudionik Domovinskog rata nada, da će strašna ratna vremena ostati daleko iza nas i da se u budućnosti neće ponavljati. „Zato je Hrvatska vojska tu, da bi osigurala sigurnost i jamstvo građanima Republike Hrvatske da se zločini i zvjerstva kakva su se desila u Škabrnji i Vukovaru neće ponavljati. Ono što se desilo u Škabrnji i u Vukovaru nije ljudski i te stvari ne smijemo zaboraviti. Iz tog razloga i organiziramo ovu hodnju“ rekao je bojnik Armanda.

Napomenuo je i kako se među pripadnicima HV-a u hodnji nalazi i osam mladih poručnika, pojasnivši kako su to časnici koji su tek stupili u Hrvatsku vojsku. „Oni će preuzeti naše dužnosti i obveze, a  preko ovakvih simboličnih hodnji i sličnih aktivnosti vrijednosti Domovinskog rata nastojim prenijeti i na njih“ istaknuo je.

Pojasnio je i kako je inicijativa za simboličnu hodnju sjećanja potekla od vojnika i dočasnika iz sastava 3. mehanizirane bojne Pauci te je izrazio uvjerenje kako će se kroz iduća dva dana hodnja uspješno i provesti unatoč zahtjevnim vremenskim uvjetima. „Vojnici smo, teži vremenski uvjeti stvaraju nove izazove. Novi izazov daje dodatni motiv pa će i zadovoljstvo po završetku hodnje biti itekako puno veće“ istaknuo je.

Zapovjednica voda poručnica Anela Misir rekla je kako je ponosna što nakon toliko godina može sudjelovati u hodnji kojom se na prigodan način obilježava tragediju koja se dogodila u Škabrnji.

Završetak hodnje planiran je u ponedjeljak 18. studenoga na sam dan obilježavanja 28. godišnjice stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu, a u posljednjoj etapi, od Benkovca do Škabrnje pripadnicima bojne Pauci pridružit će se i članovi Udruge veterane 4. gardijske brigade.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

U počast stradavanja Škabrnje hodnja pripadnika Pauka od Knina do Škabrnje

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Hodnjom od Knina do Škabrnje, u dužini od 75 kilometara, počast stradavanja u Škabrnji odat će pedeset pripadnika 3.mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade, u sklopu obilježavanja 28. godišnjice stradavanja Škabrnje u Domovinskom ratu, najavljeno je u petak iz Ministarstva obrane.

Ova će ophodnja trajati od 16. do 18. studenoga i provest će se u tri faze.
Kako je najavljeno u programu, ophodnja polazi iz vojarne 4. gardijske brigade “Pauci” u Kninu u subotu, 16. studenoga, u 9 sati, a sudionici će do 15.30 sati prijeći dionicu Knin-Kistanje u dužini od 26 kilometara.

Hodnja druge dionice Kistanje -Benkovac u dužini od 32 kilometra je u nedjelju, 17. studenog, od 8 do 16 sati.
Treća dionica je Benkovac-Škabrnja u dužini od 17 kilometara u ponedjeljak, 18. studenog, od 6 do 9.30 sati. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari