Pratite nas

Događaji

Ministrica Dujmović svečano otvorila ‘Dane europskog nasljeđa zapadne Hercegovine’

Objavljeno

na

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović danas je u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu svečano otvorila manifestaciju „Dani europskog nasljeđa zapadne Hercegovine“. Radi se o 23. izdanju spomenute manifestacije, a prvi put se odvija na području Županije Zapadnohercegovačke, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Federalna ministrica kazala je kako je spomenuta manifestacija ustanovljena i provodi se prema preporukama Europske komisije i Vijeća Europe, a da se konačno došlo i u ŽZH koja, kako kaže, uistinu ima što pokazati.

„Ova manifestacija na jedan prihvatljiv i zanimljiv način daje doprinos razvoju kulture. Do sada smo ovom manifestacijom „prošarali“ kroz cijelu Federaciju BiH, a ovaj put smo u ŽZH. U dva grada i dvije općine; Širokom Brijegu i Ljubuškom te u Posušju i Grudama. Očekujem i vjerujem kako ćemo manifestaciju uspješno realizirati“, kazala je Dujmović naglasivši kako značajnu ulogu u realizaciji projekta imaju lokalna i županijska vlast kao i sami kulturni djelatnici.

Istaknula je kako je najznačajniji zadatak manifestacije prikazati bogatu kulturnu tradiciju te mnoštvo suvremenih ostvarenja.

-S velikim zadovoljstvom otvaram manifestaciju „Dani europskog nasljeđa u zapadnoj Hercegovini“, rekla je Dujmović.

Na pitanje novinara što je stvarni cilj ove manifestacije federalna ministrica kulture kazala je kako se ovime želi promovirati baština naših naroda te da je posebno veseli zainteresiranost mladih ljudi za ovaj i slične projekte pa je uvjerena da će se kulturna baština naših krajeva sačuvati od zaborava.

Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, novinarima je kazala kako joj je iznimno zadovoljstvo što su gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz spomenute županije podržali ideju i inicijativu federalne ministrice Dujmović.

„Zahvaljujem svima koji sudjeluju u ovoj manifestaciji. Počeli smo s Franjevačkom galerijom, kasnije idemo na Kočerin i u muzej u Gorici. Sutra je planiran obilazak Ljubuškog gdje će biti organiziran okrugli stol na temu kulturnog nasljeđa zapadne Hercegovine“, kazala je ministrica Mukulić.

Načelnik Posušja Branko Bago kazao je da je iznimno počašćen što se na području ŽZH obilježava ova hvale vrijedna manifestacija.

„Uistinu imamo dosta kulturne baštine koju ćemo na ovaj način lakše zaštititi. To smo i do sada radili, ali će nam ovaj projekt na tome dodatno pomoći“, rekao je Bago.

Inače, manifestacija će se kroz dva dana odvijati na cijelom području ŽZH. Nakon Širokog Brijega program se seli u obližnji Kočerin, a nakon toga se ide u obilazak muzeja u grudskoj Gorici, kao i obnovljenog kompleksa na području Peć Mlina u Dinovcima. Manifestacija se sutra seli u Ljubuški gdje će se posjetiti Humac. Također, planiran je i spomenuti okrugli stol, a svečano zatvaranje bit će u hotelu „Bigeste“ u Ljubuškom gdje će se dodijeliti povelje i priznanja zaslužnim pojedincima.

Dan europskog nasljeđa je manifestacija koja se diljem Europe održava od 1991. godine, a pokrenuta je na inicijativu Vijeća Europe i Europske komisije. Iako se u Federaciji BiH obilježava već 23 godine ovo je prvi put da se provodi na području Županije Zapadnohercegovačke./B.G./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Župa Presvetoga Trojstva u Buhovu obilježila 50. obljetnicu

Objavljeno

na

Objavio

 Foto: Jabuka.tv

Župa Presvetoga Trojstva u Buhovu kod Širokog Brijega u nedjelju je obilježila 50. obljetnicu osnutka. Također predsjednik Vlade ŽZH je otvorio mjesni vodovod u rad.

Svečanom obilježavanju 50. obljetnice župe u Buhovu prethodila je trodnevnica u četvtak, petak i subotu, gdje su mještani uz molitvu, ispovijed i duhovnu glazbu željno iščekivali proslavu u nedjelju, piše Jabuka.tv, prenosi VečernjiList.

Pastoralno u ovoj župi već 33 godine djeluje don Pavao Filiović koji ističe kako je u vrijeme njegovoga dolaska bilo skoro 600 župljana.

Nedjeljna proslava započela je svečanim misnim slavljem u 11 sati koje je predvodio biskup Ratko Perić.

Inače crkva u Buhovu je vidljiva uz samu prometnicu koja povezuje Široki Brijeg i Međugorje.  A ona je kako i sam župnik don Pavao imala veliku ulogu u Domovinskom ratu.

Po završetku mise brojna izaslanstva položila su vijence i zapalili svijeće uz spomenik svim žrtvama iz ove župe u II. svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu.

Zajedno su vijenac položili predstavnici Grada Širokog Brijega i Županije Zapadnohercegovačke.

Nakon toga iskorištena je prigoda i za svečano otvaranje mjesnog vodovoda na kojemu su radovi trajali neko vrijeme. Vodovod je u rad pustio predsjednik Vlade ŽŽH, a blagoslovio ga je biskup Ratko Perić.

To je za nas veliko djelo. Kada bismo usporedili proslavu 50. obljetnicu osnutka župe ili blagoslov vodovoda, ne znam kome bismo dali prednost, kroz smijeh  je nedavno istaknuo don Pavao u razgovoru za Jabuka.tv.

Ukupno se javilo 106 obitelji kako bi im se priključio vodovod, a ukupno je odrađeno 150 priključaka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

50 obljetnica utemeljenja župe Presvetog trojstva u Buhovu

Objavljeno

na

Objavio

U nedjelju 13. listopada 2019. godine svečanom svetom Misom, koju će predvoditi mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, u Buhovu, kod Širokog Brijega će se obilježiti 50. obljetnica utemeljenja župe Presvetog trojstva u Buhovu.

Istoga dana bit će svečano otvoren i vodovod Buhovo, koji će otvoriti predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Zdenko Ćosić. Nakon svečanog čina otvaranja vodovoda slijedi prigodni domjenak te bogat kulturno-zabavni program na mjesnom igralištu u Buhovu.

Župa Buhovo osnovana je 1969. godine, a nastala je odcjepljenjem od župe Rasno. Župna kuća izgrađena je 1970. godine a izgradnja župne crkve započela je 1971. Crkva s vjeronaučnom dvoranom izgrađena je za nešto više od godinu dana. Nacrt za crkvu izradio je ing. D. Antolković iz Slavonskog Broda.

Crkva je blagoslovljena 30. kolovoza 1972. godine. 1973. godine izgrađen je zvonik visok 20 metara, a 1999. godine je temeljito obnovljen i pokriven bakrenim krovom. Crkva ima oblik kružnog isječka s uvučenim svetištem. Crkva je ponovo pokrivena i preuređena u novije vrijeme (radovi završeni 2003.) Danas crkva, župna kuća i crkveni okoliš izgledaju kao botanički vrt. Popločan je i trg oko crkve, javlja Radio Široki Brijeg.

U razdoblju između 30 kolovoza 1969. i 31.siječnja 1985. župnik u Buhovu bio je don Tomislav Majić, a nakon toga dužnost župnika obnaša don Pavao Filipović.

Za ovaj blagdan žitelji Buhova pripremat će se trodnevnicom.

Raspored trodnevnice

Četvrtak, 10. listopada

16.30 – krunica

17 sati – sveta Misa ( predvodi i propovijeda don Tomislav Majić, prvi župnik župe Buhovo; pjeva župni zbor

Nakon svete Mise povijesni sat

Petak, 11. listopada  – pokornički dan

16 sati : pokorničko bogoslužje s pojedinačnom sv. ispovjedi i Križni put

17 sati : sveta Misa ( predvodi i propovijeda fra Stanko Ćosić, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije; pjeva zbor mladih župe sv. Petra i Pavla iz Mostara)

Subota, 12. listopada

16.30 sati – krunica

17 sati – sveta Misa ( predvodi i propovijeda fra Stipe Biško, župnik župe Uznesenja BDM, Široki Brijeg; pjeva župni zbor „Sveta Cecilija“ Široki Brijeg)

Nakon svete Mise slijedi prigodni koncert širokobriješkog zbora „Sveta Cecilija“.

M.J.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari