Pratite nas

Kronika

Mladen Pavković:  Iživljavali su se i nad nevinom djecom

Objavljeno

na

U Skeli, nedaleko Gline, 29. kolovoza 1991. dogodio se strašan zločin. Tog dana srpski agresori, odnosno četnici do temelja su opljačkali i spalili ovo selo, a njegove mještane hladokrvno i divljači masakrirali. Selo je bilo iznimno lak plijen barbarima s Istoka, s obzirom da su u njemu ostali samo stariji i nemoćni ljudi, koji se nisu bili u stanju obraniti.

Inače, u okolici Gline tijekom velikosrpske agresije od strane srbijanskih četnika izvršeni su mnogi pokolji nad nevinim hrvatskim stanovništvom. Nije bilo gotovo ni jednog sela, a u kojem četnici nisu ostavili krvavi trag. Tko je i kada za te i druge ratne zločine odgovarao?

Jel za to zna Milorad Pupovac?

Istoga dana 1991., nakon dužeg vremena, srpski okupatori su dozvolili da se izgladnjela  i dehidrirana djeca iz vrličkog Centra  za hendikepiranu djecu evakuiraju u Split. Bili su danima  zatočeni u ovom mjestu dok je zločinačka JNA kasetnim bombama  bombardirala obližnje selo Kijevo,  a Vrliku napadala minobacačima. Nakon što je JNA  obustavio napade, jedno dijete, Marko Okić, umrlo je prilikom evakuacije. Tijekom napada JNA, 270 retardirane i hendikepirane djece bilo je bez osnovnih i neophodnih uvjeta za život. Dr. Goran Dodik, liječnik u splitskom KBC-u, uz ostalo je rekao da je ovo težak zločin prema malim pacijentima, nešto neviđeno u civiliziranom svijetu u Europi. Monstruozno.

A kako su okupatori, gdje su god stigli, otuđivali hrvatsku imovinu, tako su i iz ove bolnice tijekom evakuacije (!) uzeli sve bolničke instrumente i opremu za anesteziju.

Gospodine Pupovac, jeste li ikada čuli nešto i o tome?

Dan kasnije, tj. 30. kolovoza, ali 1992. eksplodirala je granata na tržnici u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Predstavnik za javnost UNPROFOR-a u Sarajevu Frederick Eckhard je izjavio:- „Eksplozija se dogodila 200 metara  od zgrade našeg štaba. Pogledao sam kroz prozor nekoliko sekundi nakon eksplozije i ugledao sam, kad su se dim i prašina slegli, ljude kako bježe s tržnice. Odmah je bilo jasno da je tom prigodom nastradao i veliki broj, nažalost, nevinih ljudi“, rekao je.

Za ovaj masakr nevinih ljudi, kad ih je ubijeno 11, a veliki broj ranjen, kriva je Vojska Republike Srpske i zločinačka JNA, čiji su vojnici nosili crvenu zvijezdu petokraku, istu onakvu, s kakvom su se ponosili i u vrijeme napada na Vukovar, Škabrnju, Dubrobvnik, Pakrac, Knin, Saborsko, Voćin, Šibenik, Zadar i brojne druge gradove i mjesta…

Tek toliko, da se ne zaboravi!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Županijski sud u Zadru donio odluku o osumnjičenim silovateljima

Objavljeno

na

Objavio

Sa Zadarskog županijskog suda stigla je obavijest da je donesena odluka oko istražnog zatvora za petoricu osumnjičenih za silovanje djevojčice.

– Obzirom na veliki interes vezan za kazneni postupak koji se vodi protiv petorice osumnjičenika zbog kaznenog djela silovanja maloljetnice, obavještavam Vas kako je danas 17. listopada 2019. godine izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru, a nakon zaprimanja žalbi stranaka, donijelo odluku u toj pravnoj stvari, vezano za istražni zatvor. Odluka je napisana i otpremljena strankama, stiglo je priopćenje Hrvoja Viskovića, suca Županijskog suda u Zadru.

Tužiteljstvo se, podsjetimo, žalilo što mladići nisu završili iza rešetaka nego su im samo određene mjere opreza poput zabrane približavanja žrtvi, zabrane komuniciranja sa žrtvom te se moraju javljati u policijsku postaju dva puta mjesečno.

Istovremeno, mladići su se žalili na izrečene sigurosne mjere, među kojima je i zabrana približavanja žrtvi.

Odluke će biti poznate tek kada budu dostavljene strankama u postupku, najranije u petak ili u ponedjeljak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Državni tajnik Zvonko Milas na Trpinjskoj cesti odao počast pokojnom general-bojniku Blagi Zadri

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan, prije točno 28 godina, na Trpinjskoj cesti ubijen je general-bojnik Blago Zadro, ratni zapovjednik, simbol vukovarskog otpora i junak Domovinskog rata.

Grad heroj povodom obljetnice njegove smrti, uz druge državne dužnosnike, posjetio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru te na mjestu pogibije položeni su vijenci i zapaljene svijeće. U crkvi Gospe Fatimske u Borovom naselju služena je Sveta misa zadušnica, nakon koje je, kod spomen-biste general-bojnika Blage Zadre na Trpinjskoj cesti, upriličen prigodni komemorativni program.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari