Connect with us

Analiza

Monopol na pamet

Published

on

A taman smo se uigrali: zadužujemo se do besvijesti, trošimo novac naše djece, otimamo poduzetnicima, iz drugog stupa potkradamo buduće umirovljenike, iseljavamo visoko obrazovane, dijelimo sinekure, rasprodajemo auto ceste…

“To vrijeđa hrvatsku pamet”, ukorio je SDP-ov Zlatko Komadina HDZ zbog suradnje sa stranim stručnjacima u izradi programa cjelovitih društvenih reformi. Istu je tu suradnju, mjesec prije, njegov stranački šef Milanović proglasio ugrozom nacionalne sigurnosti piše Direktno.hr

Nekim drugim poslom bio sam u Westinu baš na dan kada se tamo održavao HDZ-ov gospodarski forum koji je ugošćavao one koji vrijeđaju hrvatsku pamet – dr. Sinna, ekonomskog stručnjaka svjetskog kalibra i njegov tim iz bavarskog IFO instituta. Na parkiralištu u i oko hotela nije bilo slobodnog parkirnog mjesta, u hotelskim kafićima slobodnog stola, u foajeu sve sama poznata lica hrvatskih ekonomskih analitičara, vlasnika i menadžera najvećih tvrtki, domaćih i stranih, od telekomunikacija, prehrambene industrije do bankara.

Sve što u Hrvatskoj nešto vrijedi bilo je na tom gospodarskom forumu. Bilo je tu i stručnjaka iz Njemačke, Slovačke, Izraela… Svi zajedno zainteresirano su raspravljali o ekonomskoj budućnosti Hrvatske i Europe. Nitko od Hrvata nije ostavljao dojam da mu je povrijeđena pamet. Jedina povrijeđena pamet bila je ona SDP-a i njemu bliskih medija.

Gospodine Karamarko, gdje vam je program? Zašto niste otkrili program? Dajte nam program? Ali, ovo nije predstavljanje programa, objašnjavao je Karamarko. Ovo je gospodarski forum o našoj budućnosti, potrebi dubokih strukturalnih reformi. Naš program bit će gotov u lipnju. To je obiman posao koji traje više od godinu dana. Trenutno se razrađuju pojedini modeli, rade simulacije, finaliziraju provedbeni dokumenti, obrazlagao je šef oporbe. Aha, znači nemate program – vikali su u zbor provladini novinarski aktivisti.

Sutradan se javio i Premijer – čovjek koji je prije tri godine mahao nekom knjižicom na kojoj je pisalo „Plan 21“. Nikada nismo čuli koji su to genijalni ekonomisti sudjelovali u njegovoj izradi, koliko je ona trajala, niti što u njemu piše. Bivši SDP-ov ministar financija kasnije nam je otkrio da program nikada nije niti postojao. SDP se programom nikada nije bavio, niti pokazuje namjeru ikada se njime baviti. I premda se nalazimo u zadnjoj godini njegova mandata, a pred vratima su novi parlamentarni izbori, još se nije pojavio novinar koji bi pitao priprema li SDP kakav program, kad će biti gotov i koje će mjere sadržavati. Međutim, oni koji ne osmišljavaju program, niti su ga ikada osmišljavali, bez imalo nelagode kritiziraju strane stručnjake koji mukotrpno na njemu rade. U normalnim državama posao je oporbe da kritizira program Vlade, a kod nas Vlada kritizira program oporbe. Istodobno provladini novinarski aktivisti nikada za program nisu pitali one koji ga nikada nisu imali, ali zato uporno pitaju one koji na njemu sustavno rade.

Ali, nije problem u njemačkim stručnjacima, povrijeđenim domaćim ekonomistima, strukturalnim reformama. Za razliku od Milanovića – sadašnjeg šefa SDP-a i Komadine – kandidata za budućeg, Karamarko ne misli da mu pripada monopol na pamet. Spreman je slušati, razgovarati, promišljati i pri tome se ne osjećati povrijeđenim.

Tko je taj Karamarko da pored nas pametnih sada okuplja drugu pamet, s Nijemcima izrađuje program i poziva domaću pamet da im se pridruže. Ne samo domaću, nego i stranu; ne samo usko stranačku, nego i neovisnu; ne samo akademsku, nego i onu iz realnog sektora. A taman smo se uigrali: zadužujemo se do besvijesti, trošimo novac naše djece, otimamo poduzetnicima, iz drugog stupa potkradamo buduće umirovljenike, iseljavamo visoko obrazovane, vozimo nove aute, dijelimo sinekure, rasprodajemo auto ceste, uhljebljujemo svoje kadrove… i sad nam Karamarko tu u dvorištu radi nered. Zašto nas ne ostavi na miru da uništimo sve do kraja, oglođemo sve do kosti. Kad smo već odlučili isporučiti Hrvatsku da to učinimo tako da naši džepovi budu puni, a svi ostali prazni. Zašto nam sada neki  neovisni stručnjaci uvaljuju nekakve strukturalne reforme koje mi ne razumijemo, u kojima nikoga ne zanima pamet naših dokazanih uhljeba, prevaranata, prodavača magle, spin doktora, opsjenara.

[ad id=”40551″]

Nije li nam naš bivši predsjednik Ivo Josipović, netom nakon dolaska na vlast obećao da će on, zajedno sa Bajićem, Kosor i Pavićem obračunati s HDZ-om, proglasiti ga kriminalnom organizacijom, dovesti ga do raskola i poslati u ropotarnicu povijesti, a da ćemo mi onda, našom, domaćom, stranačkom, partijskom pameću, a ne nekom tamo imperijalističkom, idućih pedeset godina detuđmanizirati Hrvatsku. Neće nam valjda opet Nijemci kvariti posao?

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari